A bevételi adatok egy indítványából származnak, amiből az is kiderül, hogy az Instagram 2021-ben a Meta hirdetési bevételeinek 27 százalékát kereste meg.

Már eddig is lehetett tudni, hogy az Instagram a Meta-birodalom egyik nagy hajtómotorja, és a cég üzleti tevékenységének jelentős részét teszi ki, azonban egy új bírósági beadványnak köszönhetően már konkrét piaci számokra is fény derült. 2021-ben a fotó- és videóközpontú közösségi platform 32,4 milliárd dollár reklámbevételt termelt, ami a Meta teljes bevételének 27 százaléka. Szintén ebben az évben a Google ennél kevesebb, 28,8 milliárd dollár hirdetési bevételt keresett a YouTube-on keresztül – olvasható az Economx cikkében.

Az említett különbség azért is érdekes, mivel a YouTube-bal ellentétben, amely minden általa generált reklámdollár 55 százalékát a videókat feltöltő tartalomtulajdonosoknak adja, az Instagram (és a legtöbb közösségi alkalmazás) sokkal, de sokkal kevesebbet költ. A platform a legtöbb felhasználótól továbbra is azt várja, hogy ingyen készítsen videókat és fotókat a felületre.

A bevételi adatok a Meta héten benyújtott indítványából származnak, amellyel egy szövetségi trösztellenes per elutasítását kívánja elérni a cégóriás. A hatóság még 2020-ban perelte be a Metát, azt állítva, hogy a vállalat jogellenesen uralja az amerikai közösségi hálózatok piacát azáltal, hogy felvásárolta a feltörekvő riválisokat – közölte a Bloomberg. Bár a beadványtól remélt felmentés sikeressége kérdéses, a dokumentumok ettől függetlenül jól mutatják, hogy milyen tempóban nőtt a platform Mark Zuckerberg keze alatt, amiért a vállalata 2012-ben egy millió dollárt fizetett.

Az Instagram 2018-ban 11,3 milliárd, 2019-ben 17,9 milliárd, 2020-ban 22 milliárd, 2021-ben 32,4 milliárd, 2022 első felében pedig 16,5 milliárd dollár reklámbevételt produkált.

Az elemzők néhány hete úgy számolták, hogy a YouTube értéke már a 400 milliárd dollárt is elérheti. Ám a dokumentumban szereplő reklámbevételi számokat tekintve az Instagram is hasonlóan értékes lehet.

(Borítókép:  NurPhoto / Justin Sullivan / Getty Images )

Címkék