Március 25-én aláírták azt a törvényjavaslatot, amely Floridában betiltja a közösségi média használatát a 14 év alatti gyermekek számára, a 15 és 16 éves fiatalok esetében pedig szülői engedélyhez kötnék ezt.

Floridában megszületett az Egyesült Államok egyik legszigorúbb kiskorúak számára előírt közösségi média tilalma, ugyanis március 25-én Ron DeSantis, republikánus floridai kormányzó aláírta a megosztó törvényjavaslatot – közölte a Fast Company.

A január 24-én előterjesztett rendelet megtiltja a 14 év alatti gyermekek számára a közösségi média használatát, a 15 és 16 éves fiatalok esetében pedig szülői engedélyhez kötné ezt. A meglepő lépés ellenére az új törvényen az eredeti javaslathoz képest is lazítottak, ugyanis ezt DeSantis a hónap elején megvétózta, egy héttel a törvényhozás éves ülésszakának vége előtt.

A törvény, amely Paul Renner republikánus házelnök legfőbb jogalkotási prioritása volt, 2025 január 1-jén lép hatályba.

Egy gyermeknek még fejlődik az agya, így még nem képes felismerni, ha beszippantják ezek a függőséget okozó technológiák, nem érzékeli a káros hatásokat, és nem tud ellenállni, ezért nekünk kell közbelépnünk helyettük

– mondta Renner a törvényjavaslat aláírási ünnepségén, amelyet egy iskolában tartottak.

A DeSantis által megvétózott törvényjavaslatszülői beleegyezéstől függetlenül tiltotta volna meg a 16 év alatti kiskorúak számára a közösségi médiaplatformok használatát. Végül azonban egy kompromisszumos megoldást fogadtak el a felmerülő aggályok miatt. Eddig több amerikai állam is fontolóra vett hasonló jogszabályokat. Arkansasban például egy szövetségi bíró augusztusban megakadályozta annak a törvénynek az elfogadását, amely szülői engedélyhez kötötte volna a gyerekeknek az új közösségi média fiókok létrehozását.

A floridai támogatók abban reménykednek, hogy a törvényjavaslat ellenáll a jogi kihívásoknak, ugyanis az új korlátozás nem a közösségi médiákon található tartalmakra hivatkozva tiltaná be a használatot, hanem a függőséget okozó működési elv miatt, amilyenek például az automatikusan lejátszott videók vagy a reakciógombok is.

Renner elmondta, hogy nem fogja váratlanul érni, ha a közösségi médiavállalatok az aláírást követő másodpercekben már perelni fogják őt. Azt is hozzátette, hogy

rendkívül eltökélt a szándékában és addig nem nyugszik, amíg ezeket a függőséget okozó platformokat le nem győzik.

A törvényjavaslatot elsöprő többséggel fogadta el mindkét kamara, néhány demokrata is csatlakozott a republikánusok többségéhez, akik támogatták az intézkedést. Azonban ellenző hangok is felszólaltak, akik azzal érveltek, hogy az új törvényjavaslat alkotmányellenes, és a kormánynak nem szabadna beavatkoznia a szülők gyermekeikkel kapcsolatos döntéseibe.

(Borítókép: Ron DeSantis: Anna Moneymaker / Getty Images)

Címkék