Az online dimenzióban eltöltött időre gyakran úgy tekintünk, mint egy károsító tevékenységre, ahol az értékes óráink a kukában landolnak. Egy kutatás azokban egy egészen más aspektusát tárta fel ennek a kérdés körnek: a kimutatás szerint az internethasználat világszerte összefügg a magasabb jóllét érzésével.

Az internet és különösen a közösségi média jóllétre gyakorolt hatása az elmúlt időszakban heves viták tűzkeresztjébe került. Az online dimenzióban eltöltött órák száma folyamatosan növekszik, azonban arról kevés információnk van, hogy ez milyen hatást gyakorol ránk valójában. A megosztó kérdés tisztázása érdekében Andrew Przybylski professzor, az Oxfordi Egyetem munkatársa és Dr. Matti Vuorre, a hollandiai Tilburgi Egyetem munkatársa egy meglepő eredményeket mutató kutatást közölt.

Andrew Przybylski professzor, a munka társszerzője elmondta, hogy az általuk végzett elemzés az első, amely azt vizsgálja, hogy az internet-hozzáférés, a mobilinternet-hozzáférés és a rendszeres internethasználat globális szinten összefügg-e a jólléttel. Przybylski szerint a korábbi eredményeket torzították a rosszul elvégzett tanulmányok, valamint az, hogy a felmérések főként Észak-Amerikára és Európára összpontosítottak. Ráadásul az eddigi kutatások leginkább a technológiával kapcsolatos aggodalmakra összpontosítottak, melynek fő korcsoportja a fiatalabb generációk voltak.

Nagyon jó lenne, ha tanácsokat, eszközöket és szabályozásokat nyújthatnánk a fiatalok védelme érdekében, de ezekhez szükséges bizonyítékok jelenleg nem léteznek olyan formában, amely a célhoz vezetne.

– mondta a szakember.

A Technology, Mind and Behaviour című folyóiratban megjelent tanulmány leírja, hogy Przybylski professzor és Dr. Vuorre hogyan elemezte a 168 országból érkező évente mintegy ezer emberrel készített interjú alapján begyűjtött adatokat. A résztvevőket az internet-hozzáférésükről és -használatukról, valamint a jóllétről kérdezték nyolc különböző szempont alapján. Ezek közé tartozott az élettel való elégedettség, a társadalmi élet, az életcél és a közösségi jóllét érzése.

A csapat 2006 és 2021 közötti adatok alapján készítette el az elemzést, amelyek mintegy 2,4 millió 15 éves és annál idősebb résztvevőt érintettek. A kutatók több mint 33 ezer statisztikai modellt alkalmaztak. A kutatás különböző befolyásóló tényezőket is figyelembe vett ennek érdekében, ilyen volt többek között a jövedelem, az iskolai végzettség, az egészségügyi problémák és a párkapcsolati státusz.

Az eredmények azt mutatják, hogy az internet-hozzáférés, a mobilinternet-hozzáférés és -használat – különböző aspektusok alapján – általában kedvezőbb jóllétet vetítette előre. Az internetkapcsolat és a jóllét közötti összefüggések

  • 84,9 százaléka pozitív,
  • 0,4 százaléka negatív,
  • 14,7 százaléka pedig statisztikailag nem szignifikáns adatokat mutatott. 

A tanulmány ugyan nem tudta bizonyítani az ok-okozati összefüggést, de a csapat úgy vélte, hogy az élettel való elégedettség 8,5%-kal magasabb azoknak a körében, akik rendelkeznek internet-hozzáféréssel.

A tanulmány mérési pontjainak azonban nem képezte tárgyát, hogy az emberek mennyi időt töltenek az internethasználattal, illetve az sem hogy mire használták az online jelenlétet. Emellett arra sem nyújt magyarázatot a kutatás, hogy az összefüggések mögött milyen tényezők kapnak szerepet.

Przybylski professzor a tanulmánnyal kapcsolatban hozzátette, hogy:

Ha biztonságosabbá akarjuk tenni az online világot a fiatalok számára, akkor nem mehetünk bele a csatározásokba előfeltevések és egyformán alkalmazható megoldások alapján. Tényleg meg kell győződnünk arról, hogy elég érzékenyek vagyunk ahhoz, hogy az adatok megváltoztathassák a véleményünket.

Ezzel szemben Dr. Shweta Singh, a Warwicki Egyetem információs rendszerek és menedzsment tanszékének adjunktusa – aki nem vett részt a tanulmány megalkotásában – elmondta, hogy

biztonságos internethasználat vagy ártalmatlan közösségi média jelenleg nem létezik.

Simeon Yates professzor, a Liverpooli Egyetem munkatársa is kritikusságra int a kutatás eredményeivel kapcsolatban. Szerinte csak azért, mert az emberek magasabb szintű jóllétet tapasztalnak, még nem jelenti azt, hogy nem történnek velük negatív dolgok az interneten.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Forrás: The Guardian)

(Borítókép:  Willie B. Thomas / Getty Images )

Címkék