A Microsoft legfrissebb felmérése szerint ugyan jelen van a munkahelyeken a mesterséges intelligenciától való félelem, ennek ellenére a megkérdezettek 91 százaléka úgy véli, az AI használatával élvezetesebb a munkavégzés.

A Microsoft közzétette a legfrissebb munkavégzésére vonatkozó kutatási eredményét. A Work Trend Index nevű felmérésben a mesterséges intelligencia hatására vonatkozó eredmények is szerepelnek: az adatok szerint az AI-hoz kapcsolódó szolgáltatások rendkívül gyorsan a munkavégzés szerves részévé váltak – számolt be a HVG.

A Microsoft jelentése szerint a tudásalapú munkavégzésnél a munkavállalók 75 százaléka alkalmazza a generatív mesterséges intelligenciát a munkahelyén. Ráadásul ennek száma az elmúlt hat hónapban a kétszeresére nőtt. Lényeges kiemelni, hogy a tudásalapú munkavégzéshez a kutatás azokat a pozíciókat sorolja, ahol a munkavállaló asztalnál ülve végzi a feladatait, legyen ez otthoni környezetben vagy akár egy irodában.

A felmérés arra is rávilágít, hogy a vállalatok eltérően vélekednek a mesterséges intelligencia munkahelyi használatáról. Egyes cégek szigorúan tiltják a ChatGPT használatát, míg mások úgy vélik, a AI ismerete elengedhetetlen a munkavégzéshez. Külön érdekesség, hogy a vezetők 41 százaléka az alapjaitól építi újra a vállalatát, hogy a mesterséges intelligenciával szinkronizálni tudja azt.

A technológia térnyerése és a félelem

A vezetők 79 százaléka véli úgy, hogy a mesterséges intelligenciát be kell építeni a munkavégzésbe, ezzel szemben 60 százalék aggódik amiatt, hogy a cégnek nincs jövőképe a MI-vel kapcsolatban. A kutatás rámutat, hogy a technológia miatti félelem annak ellenére is magas, hogy a munkavállalók 75 százaléka már használja. A felmérés szerint a munkavállalók 52 százaléka nem akarja elismerni, hogy használ ilyen eszközöket, 53 százalékuk pedig attól tart, hogy a mesterséges intelligencia használata miatt helyettesíthetőek lesznek.

A dolgozók 78 százaléka saját AI-eszközt használ függetlenül attól, hogy a cég biztosítja-e ezt. A legnagyobb arányban a Z-generáció tagjaira jellemző ez a tendencia, de a 60 év körüli korosztályban is 73 százalékra tehető ennek száma. A mesterséges intelligencia több szempontból is segítheti a könnyedebb munkavégzést. A megkérdezettek 92 százaléka szerint csökken a rájuk mért teher, 91 százalékuk pedig úgy véli, ezáltal élvezetesebb lett a munkavégzés.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép: Erik Von Weber / Getty Images)

Címkék