Elfogadták azt a nemzetközi, jogilag kötelező érvényű egyezményt, melynek célja, hogy az AI-t használó rendszerek alkalmazásánál többek között biztosítsa az emberi jogok tiszteletben tartását.

Az Európa Tanács elfogadta az első kötelező egyezményt a mesterséges intelligenciáról. A szabályozással olyan jogi korlátozás lépne életbe, amely az AI-al működő rendszerek teljes életciklusára kiterjedne. Az egyezmény ráadásul foglalkozik a technológia jelentette kockázattal, miközben a felelős innovációt is biztosítani kívánja.

Marija Pejcinovic-Buric, az Európa Tanács főtitkára a szerződéssel kapcsolatban kiemelte, hogy szükség van nemzetközi jogi normákra, amelyet a különböző kontinensek államai támogatnak az AI előnyeinek és kockázatainak kiaknázása érdekében. A szerződés pontjai kiterjednek a mesterséges intelligencia-rendszerek alkalmazására a közszférában és a magánszférában egyarált – számolt be cikkében az Economx.

Az egyezményt támogató és aláíró szereplőknek intézkedéseket kell elfogadniuk az esetleges kockázatok azonosítására, értékelésére, megelőzésére, valamint mérséklésére. Emellett az érintett feleknek biztosítaniuk kell az elszámoltathatóságot és a felelősséget az AI-rendszerek okozta lehetséges káros hatásokért. Az is lényeges határozás, hogy az említett rendszerek használata közben tiszteletben kell tartani az egyenlőséget, a megkülönböztetés tilalmát, illetve a magánélethez való jogot.

Az említettek mellett a szerződés tiltja a részt vevő feleknek, hogy a mesterséges intelligenciára épülő rendszereket a demokratikus intézmények és folyamatok leépítésére használják fel. Az egyezményben résztvevő országoknak nem kötelességük alkalmazni a szerződés korlátozásait a nemzetbiztonsági érdekek védelmét segítő lépésekre. Kötelesek biztosítani azonban, hogy ezek a tevékenységek ne sértsék a nemzetközi jogot, valamint a demokratikus intézményeket és folyamatokat.

A keretegyezményt szeptember 5-én a litván fővárosban, Vilniusban írják alá.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép:  gorodenkoff / Getty Images )

Címkék