A rangos sportesemények, különösen a labdarúgás gyakran váltanak ki heves érzelmeket az emberekből – legyen szó a lelátón ülőkről, a tévénézőkről vagy akár a mérkőzések kommentátorairól. Azonban míg egy szurkoló megengedheti magának azt a luxust, hogy nemtetszésének akár gúnyos megjegyzésekkel adjon hangot, egy közvetítő csatorna nem teheti meg ugyanezt. Illetve nem tehetné – de mégis megtörtént.

A BBC háza táján úgy tűnik, több bonyodalmat is okoz az idei Labdarúgó Európa Bajnokság. Ahogy a MediaFuture is beszámolt róla, a Magyarország-Skócia mérkőzés folyamán önhibájukon kívül kerültek a kritikák kereszttüzébe Varga Barnabás balesetének visszajátszása miatt. A Portugália-Szlovénia megmérettetés közvetítése során azonban ők tettek olyat, aminek nem lett volna szabad megtörténnie.

Gonosz szójáték

A Portugália-Szlovénia mérkőzés igazán idegtépő perceket okozott a nézőknek. Miután a rendes játékidő során nem született győztes, és a hosszabbítás során sem dőlt el, melyik csapat juthat a legjobb nyolc közé, tizenegyes-párbajra került sor. Ebben komoly szerepet játszott, hogy Cristiano Ronaldo a hosszabbítás első félidejében kihagyott egy tizenegyest. A játékos pedig érezte is, mekkorát hibázott, hiszen könnyeivel küszködve folytatta a mérkőzést.

Természetes, hogy a nézők soraiban is hatalmas volt a zúgolódás, ám arra a fricskára senki sem számított, amit a mérkőzést közvetítő BBC prezentált: gúnyos, gonosz szójátékkal megalkotott névvel illette a focistát, amiért „elbénázta” a büntetőrúgást.

A képernyőn a „Misstiano Penaldo” feliratot láthatták a döbbent nézők, akik hol kacagtak, hogy mélységesen felháborodtak a látottakon. Angolul a tizenegyes kihagyása a „miss the penalty” – a szerkesztők ezt a kifejezést házasították össze Cristiano Ronaldo nevével.

Mennyire engedheti meg magának egy csatorna a gúnyos poénkodást?

Röviden: semennyire. Egy BBC pedig különösen nem. A televíziós csatornák egyik fő irányelve ugyanis a tényszerű, tárgyilagos tudósítás. A kommentátorok nyugodtan beszélhetnek arról, vajon miért történhetett meg a büntető kihagyása, sőt, még azt sem tiltja meg nekik senki, hogy – tényszerűen – kimondják: benne volt a pakliban, hogy ez a baki a portugál csapat szereplésének végét jelentse. Az azonban, hogy gúnynevet adjanak egy sportolónak, megsértve ezzel a személyét, komoly problémákat vet fel.

Bár az incidens esetében a közösségi médiában sokan a tetszésüknek adtak hangot, és kifejezetten díjazták a csatorna húzását, a többség felismerte, hogy az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulás nem helyénvaló.

A személyiségi jogok és az emberi méltóság védelme egyébként a hazai médiatörvénynek is fontos alkotóeleme, így a magyar közvetítő csatornán ilyen biztosan nem fordulhatna elő. A BBC azonban úgy tűnik, fittyet hányva az etikus működésre, egyelőre még csak nem is kommentálta az esetet.

Címkék