Az idei Eb tegnapi mérkőzése sajnos nemcsak a győzelem, hanem a magyar válogatott játékosa, Varga Barnabás szörnyű sérülése miatt is emlékezetes. A BBC-t rengetegen kritizálták a sajnálatos baleset visszajátszása miatt – így reagáltak az őket ért vádakra.

Hatalmas közfelháborodást keltett a tegnapi Magyarország-Skócia mérkőzés BBC-s közvetítése, miután a csatorna a nézők legnagyobb döbbenetére visszajátszotta Varga Barnabás és az ellenfél kapusa, Angus Gunn ütközését. Sokan a közösségi médiában adtak hangot nemtetszésüknek, ugyanis a balesetet szerintük nem szabadott volna visszajátszani. A csatorna elhatárolódott az esettől, és úgy nyilatkozott, hogy nem értenek egyet az incidens újrajátszásával, ugyanakkor mindent megtettek annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb levegyék a felkavaró képsorokat a képernyőről.

Az élő közvetítésért az UEFA felel

Az, hogy a BBC nézői azonnal a csatornát támadják, egyértelmű jele annak, hogy sokan nincsenek tisztában a közvetítési jogok működésével. Mint minden fontos nemzetközi sportesemény esetében, úgy az foci-Eb során is minden közvetítő csatorna ugyanazt a képet játssza. Ezt jelen esetben az UEFA biztosítja, amely egy központi produkciós stáb közreműködésével készül. Az egyes tévécsatornák és streaming szolgáltatók ennek a központi felvételnek a közvetítési jogait kapják meg, és ezt továbbítják a saját nézőiknek. A közvetítés során minden csatorna hozzáadhatja a látottakhoz a saját kommentárját és grafikai elemeit, ám az alapfelvétel ugyanaz. Tehát a BBC reakciója jelen esetben teljesen helytálló: ők nem játszották volna vissza a történteket, az UEFA tett így.

Mi a túl sok?

A BCC-t ért támadások és a csatorna reakciójának fényében több platformon is parázsviták alakultak ki a történtek kapcsán. Az egyik oldalon a nézők úgy vélik, hogy szigorúbb szabályozásokra lenne szükség a sportesemények során történt balesetek kezelésével kapcsolatban. Ez a probléma már 2021-ben is felmerült, amikor Christian Eriksen az egyik mérkőzése során szívrohamot kapott és összeesett a pályán, ahol újra is kellett éleszteni. Sok néző már akkor is nehezményezte, hogy premier plánban mutatják az idegtépő jelenetet, ezt pedig a tegnapi Varga-Gunn eset kapcsán is felháborítónak tartották.

A másik oldalon viszont rengetegen vélik úgy, hogy egy sérülés vagy baleset is a játék része, amit meg kell mutatni annak érdekében, hogy a rajongók teljes képet kaphassanak a sportról és a csapatról.

Végső soron azonban egyáltalán nem a nézők döntése, mit mutathat egy csatorna és mit nem. Ugyanis hiába azonos minden országban a lejátszott kép, megvannak a helyi specifikus törvények és szabályozások, amelyeket minden esetben követnie kell a közvetítő csatornának.

Magyarországon egyrészt mérvadó a Médiatörvény, amely kimondja az emberi méltóság és magánélet védelmét. Másrészt iránymutató az NMHH Közszolgálati Kódexe, valamint a közvetítő csatornák saját belső szabályozása is.

Varga és Gunn ütközésének visszajátszását ugyan a hazai nézők is láthatták az M4 Sport műsorán, ám a sérült ellátása a takaróponyváknak köszönhetően a lehető legdiszkrétebben történt, és a kameraképek többsége is inkább az aggódó nézőkre fókuszált.

Címkék