Mesterséges intelligencia generálta műsorvezető bukkant fel a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában.

Április 14-én a Delta adásában egy váratlan fordulat következett be: bemutatkozott egy mesterséges intelligenciával generált műsorvezető, aki a következő adástól kezdve a műsor híreit fogja felolvasni. Fejős Ádám a műsorban elmondta, hogy egy olyan technológiai fejlesztést szeretne bemutatni, amit korábban máshol még nem lehetett látni a magyar televíziózás történetében, de még külföldön sem elterjedt.

Az AI műsorvezetőt Bíró Adának hívják.

Minden, amit látnak és hallanak azt egy számítógép rakta össze, minimális emberi segítséggel

– tette hozzá Ada, a nézők köszöntése után.

A műsorban nem árultak el sok mindent Ada létrehozásáról, ugyanis ez „egy üzleti titok”, annyi azonban biztosan tudható, hogy az AI műsorvezető több mesterséges intelligencia modell együttes használatával jött létre. Ada azt is elmondta, hogy a legmodernebb nyelvi és videós modelleket használták ahhoz, hogy „szépen” beszéljen magyarul és meg tudjon mozdulni. Ennek ellenére észrevehetően van akcentusa és a mimikája is egészen furcsán hat a szavai formálása közben, illetve a gesztusai időként mesterkéltnek, szakadozottnak tűnnek. A legmodernebb képi modell segítségével pedig szépségideálnak is beillő külsőt alkottak az AI műsorvezetőnek.

Ada igazából még csak egy „kisgyerek”, mármint élete elején tart ez a technológia, így még csak most született meg ő is.

– közölte Fejős Ádám a műsorban, majd hozzátette, hogy Ada adásról adásra fog fejlődni a nézők szeme láttára.

Dudás Viktor filmszakértő szerint a Delta éppen az a műsor, ahol egy ilyen egyedülálló technológiai újdonságnak helye, és adott esetben fontos szerepe is van – közölte az Index az MTI híre alapján.

Abszolút helye van egy ilyen műsorban hasonló megjelenésnek, hiszen ott, ahol tudománnyal foglalkozunk és a műsor az abszolút újításokat igyekszik bemutatni, ott abszolút adekvát, hogy a legmagasabb szintű technikai újítások, akár a műsor megszólalóinak a megjelenítésében is megjelenjenek

– fogalmazott Dudás Viktor. Hozzátette: ez egy nagyon érdekes újítás, kíváncsian várja, hogyan fog a közönség reagálni.

A Delta vasárnapi adását itt lehet visszanézni, Ada bemutatása 18:45-nél kezdődik.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép: M ediaklikk)

Címkék