A zenei streaming platform nyomás hatására elárulta, hogy mennyi pénzt fizet az előadóknak. Az adatokból az is kiderült, hogy a kifizetések száma az elmúlt öt évben majdnem megháromszorozódott.

A svéd cég sokáig próbálta titokban tartani, hogy mennyi fizet az előadóknak, azonban a nyomásnak köszönhetően, amely az üzleti modelljüket minősítette, kénytelenek voltak nyilvánosságra hozni az adatokat – közölte az Economx az Euronews cikke alapján.

A zenei streaming platform 2023-ban 9 milliárd dollárt költött a jogdíjakra, ezzel a legnagyobb éves kifizetést érte el az összes zeneipari cég közül. 2023-ban 1250 zenész megközelítőleg 1 millió dollárt keresett a platform által kifizetett lemez- és kiadói jogdíjakból. Emellett 11 600 előadó 100 ezer dollár, 66 ezren pedig 10 ezer dollár feletti összeget kapott szintén a jogdíjakból kifolyólag. Fontos kiemelni azt is, hogy a források szerint majdnem megháromszorozódott a kifizetések száma az elmúlt öt évet tekintve.

Mindent elérhetővé tettünk attól kezdve, hogy mennyi pénzt adunk ki és mennyi művész tud elérni sikereket általunk. Így mindenki naprakészen követheti az iparág helyzetét

– mondta Charlie Hellman, a Spotify alelnöke és a zenei termékekért felelős globális vezetője.

A Spotify – más streaming szolgáltatók mellett – a streamelésből kifolyó részesedésének összeségből fizeti ki a jogdíjakat, azaz az úgynevezett „streamshare-ből”. Ennek keretében kiszámítják, hogy a tulajdonos dalait hányszor játszottak le, végül ezt a számot osztják el a piacon belül az összes lejátszással. Az adatokból kifolyólag az is kiolvasható, hogy 66 ezer művésznek több mint az 50 százaléka olyan országokból származik, ahol nem az angol az anyanyelv. A spanyol, a német, a portugál, a francia, valamint a koreai nyelvű dalok egyre népszerűbben a platformon. Ezek mellett az adatok mellett lényeges kiemelni, hogy nem csak a Spotify streamelése tarol jelenleg. A Luminate 2023-as év végi adatai szerint a globális zeneipar a több mint 4 milliárdos lejátszással büszkélkedhet – ezzel egy új éves rekordot döntött.

A vállalat azt is hozzátette, hogy 2024-től nem fizet többé az évi ezer streamingnél kevesebbet tartalmazó zeneszámokért. Ez összefüggésben áll decemberi közleményükkel is, miszerint 17 százalékkal csökkentették globális létszámot: ez már a harmadik elbocsátási kör volt 2023-ban.

(Borítókép: NurPhoto/Getty Images)

Címkék