Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a TikTok szabályt szegett-e az online tartalmakra vonatkozó szabályozásokkal kapcsolatban, ha igen, akkor komoly pénzbüntetésre is számíthat.

Az Európai Bizottság közölte, hogy hivatalos eljárást indított a TikTok ellen a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) esetleges megsértése miatt. A nyomozás olyan területeket vizsgál, mint a kiskorúak védelme, a reklámok átláthatósága, a káros tartalmak kockázatainak kezelése, valamint az adatokhoz való hozzáférés kezelése. A kínai tulajdonú platformot érintő gyermekek biztonságával kapcsolatos vizsgálat legfőképpen a életkornak az ellenőrzésére terjed ki – közölte február 19-én a The Guardian.

A brüsszeli végrehajtó testület egy 2023 szeptemberében elküldött kockázatértékelési jelentés elemzésben azt írta, hogy a TikTok „feltételezhetően nem tesz eleget a kiskorúakat érő negatív hatások kezelése érdekében.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos most azt nyilatkozta, hogy a gyermekek védelme a DSA keretében az egyik „legfőbb prioritás”. Hozzátette továbbá, hogy:

A TikToknak, mint olyan platformnak, amely gyermekek és tinédzserek millióit éri el, teljes mértékben meg kell felelnie a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályoknak, és kiemelkedő szerepet kell játszania a kiskorúak online védelmében.

Azt is hozzátette a bejelentéshez, hogy azért indítják el ezt a hivatalos jogsértési eljárást, hogy biztosítsák, az európai fiatalok fizikai és érzelmi jólétét.

Komoly erőfeszítéseket kell tenni a gyermekeink védelme érdekében

– mondta Breton.

A közlemény szerint a legfőbb aggodalomra a „rabbit hole effect” ad okot, ami akkor jelentkezik, amikor a felhasználókat egy algoritmus alapján folyamatosan frissülő tartalommal bombázzák, ami egyértelműen függőséghez vezet. Az eljárás hivatalos elindítása után az Európai Bizottság folytatja a bizonyítékok gyűjtését, többek között további információkra vonatkozó kérésekkel, vizsgálatok lefolytatásával. A TikTok-nak van félnivalója, hiszen a DSA szabályokat megsértő vállalatok globális forgalmuk akár 6%-ának megfelelő bírságra is számíthatnak.

Az érintett platform úgy reagált az Európai Bizottság vádjára, hogy továbbra is együtt fog működni a szakértőkkel és az iparággal annak érdekében, hogy a fiatalok biztonságban legyenek a TikTok-on.

Emellett hozzátette a vállalat szóvivője, hogy:

A TikTok úttörő szerepet játszik olyan kérdések kidolgozásában, amelyekkel az egész iparág küzd. Tizenévesek és 13 éven aluliak számára is védő funkciókat és beállításokat hoz létre, dolgoz ki.

(Borítókép: Matt Cardy / Getty Images)

Címkék