A Matel annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az autizmus hónapjára, megalkotott egy olyan kisautót, amely főként az érintett gyerekeknek nyújt különleges játékélményt.

A Hot Wheels a Flippin Fast nevű új játékával szeretné felhívni a figyelmet az autizmussal élő gyerekekre. A kisautót a Fidget spinner nevű játék ihlette és sokoldalúbb, mint a Hot Wheels többi négykerekűje: ugyanis ezt lehet forgatni, pörgetni, gurítani előre, hátra és fejjel lefelé is működik. Az Autistic Self Advocacy Network-el közösen alkotott játékkal az volt a cégnek a célja, hogy egy olyan Hot Wheels autót építsenek, amely nyitottabb szórakozást tesz lehetővé, és egy másfajta – megnyugtatóbb – játékélményt nyújt.

Nem ez a Mattel első lépése az autizmus spektrumzavarral élő gyerekek irányába. A vállalat 2022-ben mutatta be a Bruno the Brake Car-t, az első autista karaktert a Thomas & Friends franchise-ban, ahol Bruno hangját Chuck Smith, egy autista fiatal színész adja. A vállalat szerint az 1,25 dollárba kerülő kisautó jól illik a Hot Wheels „kihívó szellemiségű” márkapozícionálásához, emellett véleményük szerint a játék az egyik legsokoldalúbb jármű a piacon.

Az „Americans With Disabilities Act”, azaz a fogyatékkal élőket segítő törvény 1990 óta van érvényben, és bár sok speciális játékgyártó cég létezik, a mainstream márkák lassabban építik be kínálatukba a hasonló termékeket. Például a Barbie-verzumba 1997-ben bevezetett Becky babát már korán kivonták a forgalomból, amikor a vásárlók számára világossá vált, hogy Barbie autóiban és álomházaiban nincs hely a baba kerekesszékének. Azóta a társaság fokozott erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a társadalom perifériájára szorított embereket segítse. A sasszeműek – az óriási népszerűséget kapott filmben – a Barbie-ban kiszúrhatták a kerekesszékes Barbie-t is a nagy táncjelenetben. Emellett egy művégtaggal élő baba is feltűnt a filmben, mint Barbie elnök segítője. A cég pedig nemrég debütált egy Down-szindrómás Barbie-val.

Az autizmus spektrumzavarral küzdő gyerekekkel és a játékkal kapcsolatos attitűdök folyamatosan fejlődnek, ahogy a szakértők egyre többet tudnak meg arról, hogy a neurodivergens tapasztalatok miként működnek és mennyire komplexek. A Fidget Spinnerek 2017-ben például globális őrületté váltak, segítve a szorongó, ADHD-s és fókuszálási nehézségekkel küzdő gyerekeket. A széles körű népszerűség azt is bebizonyította, hogy sok gyerek élvezi a különböző érzékszerveket igénybe vevő játékokat.

A CDC nemrégiben arról számolt be, hogy az autizmussal diagnosztizált gyermekek száma folyamatosan emelkedik. Harminchat nyolcévesből egy autizmussal küzd, szemben a 2021-ben mért adatokkal, ahol negyvennégy gyermekből csupán egy volt érintett.

(Forrás: Business Wire)

(Borítókép: FamVeld / Getty Images)

Címkék