A reklámköltésekkel kapcsolatos lokális és globális jelentések eredményei egyértelműen mutatják a digitális hirdetési piac megállíthatatlan előre nyomulását. Bár az audió tartalmak is egyre inkább előtérbe kerülnek, a videós kontentek iránti keresletet még ezek sem tudják túlszárnyalni. Hazai szakértők is úgy látják, hogy a mozgóképes jelenlét nélkülözhetetlen a mai hirdetési piacon.

A videóhirdetések a digitális hirdetési piac egyik legdinamikusabban növekvő szegmensét jelentik. Az elmúlt években az irántuk való kereslet és költések robbanásszerűen emelkedtek mind globálisan, mind a hazai reklámpiacon. Az online videótartalmak hatékonysága és népszerűsége új lehetőségeket nyit a hirdetők számára, miközben a fogyasztók oldaláról is kényelmes és vonzó módot kínál a tartalomfogyasztásra.

Növekedés és átalakulás a videóhirdetések piacán

Az idei IAB Europe AdEx Benchmark jelentésből kiderül, hogy a videóhirdetések globális piaca jelentős növekedést mutatott. 2023-ban az ilyen típusú promócióra költött összeg 18 milliárd euróról 21,8 milliárd euróra emelkedett, ami jelentős, 21 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Magyarországon is hasonló trend figyelhető meg: tavaly 86 millió eurót költöttek videóhirdetésekre, ami 23 százalékos növekedés 2022-höz viszonyítva.

A hazai költéseket vizsgáló IAB Hungary jelentésből pedig azt is láthatjuk, hogy a tv és digitális videó költési arányának változása szintén az utóbbi javára szól. Míg 2016-ban a tv vs. digitális videó aránya 26:1-hez volt, addig ez 2020-ra 9:1-re csökkent, manapság pedig a költések aránya lényegében azonos.

Gulyás János, a Wavemaker CEO-ja és a Magyar Reklámszövetség elnöke elmondta, hogy ez főként az online tartalmak pontosabb célzási lehetőségeinek köszönhető.

„Továbbra is dinamikusan bővül a videós hirdetési piac, legyen ez online vagy lineáris televízió. A lineáris TV Magyarországon még nem teszi lehetővé a pontos célzást, de videós (reklám) tartalmakkal online már számtalan platformon elérhetőek célzottan is az emberek. És távolról sem csak a YouTube-ról beszélünk. Bár kétségkívül ez a legnagyobb szereplő ezen a téren Magyarországon is, azért van sok más játékos, akik vonzó alternatívákat tudnak kínálni. Nem csoda, hogy ez a szegmens az egyik legdinamikusabban bővülő része a reklámpiacnak."

Feltörekvőben a lokális digitális megoldások

Az MRSZ reklámtortájából ki is derül, hogy a digitális lokális költések növekedésnek indultak, felvéve a versenyt a digitális globális költésekkel. Ez a növekedés azt mutatja, hogy a helyi online lehetőségek is egyre népszerűbbek a hirdetők körében, és a hazai piac képes versenyezni a nemzetközi szereplőkkel.

Hasonlóan látja a helyzetet a Dentsu is, melynek idei jelentéseszerint a hirdetők továbbra is keresik a magas figyelmet generáló megjelenési lehetőségeket. A bevált formátumok, mint az in-stream és prémium videós tartalmak iránti kereslet növeli az online videó iránti igényt, amely 2024-re várhatóan 6,7 százalékkal nő, 2026-ig pedig a becslések szerint éves szinten további 6,1 százalékos növekedést mutat.

A jelentés kiemeli, hogy a helyi online streaming tartalmak továbbra is képesek elérni a magyar internetfelhasználók többségét, és úgy tűnik, hogy további növekedési potenciállal rendelkeznek. A Videa például 3,2 millió felhasználót ért el, míg a TV2 Play, az RTL és a Central Média videós tartalmai több mint 2 millió felhasználót vonzottak.

A nemrég Turóczi Andrással, a Dentsu Magyarország CEO-jával készített interjúnkból is megtudhattuk, hogy az ügynökségek folyamatosan figyelik a helyi lehetőségeket, és megfelelő hirdetés potenciál esetén ajánlják is ezeket a megoldásokat ügyfeleiknek.

A fogyasztók körében is a videóhirdetések a legnépszerűbbek

Nem véletlen, hogy a legtöbben a mozgóképes hirdetési megoldásokat preferálják. A Connatix kutatása szerint ugyanis a videós tartalmak fogyasztása minden demográfiai csoportban kiemelkedő. A közösségi csatornák továbbra is a videófogyasztás legkedveltebb helyszínei (a megkérdezettek 81 százaléka ezekre a platformokra látogat), de a különböző kiadók weboldalai (45 százalék) és mobilalkalmazásai (41 százalék) is jelentős közönséget vonzanak.

Kőteleky Aywee, a Friendly kreatív igazgatója szerint ez egyébként komoly kihívást jelent a hirdetők számára:

"Sokat beszélünk arról, hogy az online térben manapság már egy bravúros vizuális hirdetési megoldás sem feltétlenül elég ahhoz, hogy felkeltsük a fogyasztók figyelmét. Lehet és kell is kísérletezni változatos elhelyezésekkel, formátumokkal és izgalmas vizuális megoldásokkal. Egy dolog biztos: ebben a turbulens kommunikációs ökoszisztémában a dinamikus hirdetések nagyobb valószínűséggel ragadják meg a figyelmet, mint a statikusak. Elkészítésüknél nagyon fontos, hogy az első pár másodpercen múlik minden, ennyi időnk van ugyanis átadni a hirdetés fő üzenetét. Nem egyszerű, de elkerülhetetlen feladat, alkalmazkodnunk kell a változó fogyasztói szokásokhoz."

A válaszadók többsége (68 százalék) három vagy kevesebb platformot látogat, mivel nem szeretnek sok csatorna között váltogatni a tartalomfogyasztás során. Inkább egy maroknyi oldalnál maradnak. Ahol akár egy órát is eltöltenek videók nézésével (sőt, 27 százalék akár ennél is többet szán videófogyasztásra).

A megkérdezettek többsége (84 százalék) minden demográfiai csoportban úgy nyilatkozott, hogy hajlandó hirdetést nézni a kedvenc webhelyén a kívánt videótartalom eléréséhez. Bár ez az arány 60 százalékra csökken más, kevésbé ismert oldalak esetében, még mindig megállja a helyét az a megállapítás, hogy a nézők elfogadják az értékcserét, és örömmel néznek hirdetéseket a kívánt tartalom elérése érdekében.

A videóhirdetések népszerűsége tehát töretlenül növekszik – mind globálisan, mind Magyarországon. A helyi tartalmak és platformok is egyre fontosabb szerepet kapnak, a fogyasztók pedig előnyben részesítik azokat a helyeket, ahol kevesebb váltással érhetik el a számukra érdekes és releváns tartalmakat. Fehér Márton, a Friendly Digital Marketing Specialistje azonban figyelmeztet, hogy a megfelelő videós tartalom elkészítése még a rendelkezésre álló platformok ellenére sem egyszerű feladat:

"A videós hirdetések térnyerése megkérdőjelezhetetlen, legyen szó a YouTube-ról, a Metáról vagy akár a TikTok-ról. Egyre több brand lép a videógyártás színterére, ezzel együtt a videós hirdetésekkel is egyre többen kísérleteznek. Tapasztalataim szerint a platform integráció a legnagyobb kihívás jelenleg, ugyanis, ami az egyik platformon működik, az a másikon nem biztos. Elég csak a vertikális videókra gondolni, amelyek hirdetési és tartalomgyártási szempontból is kiemelt jelentőséggel bírnak."

A hirdetőknek érdemes tehát figyelembe venniük ezeket a trendeket a jövőbeni stratégiák kidolgozásánál, hogy minél hatékonyabban érhessék el célközönségüket.

Címkék