A Betone Veled vagy nélküled című sorozata a közönség számára egy merőben új műfajt, az első magyar nyelvű reality podcastet hozza el. Az alkotás részleteiről Román Balázst, a műsor kreatív producerét kérdeztük.

Az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak a podcastek mind a nemzetközi, mint a hazai piacon. Ez nem véletlen, hiszen a podcastek egyik különlegessége az a bensőséges kapcsolat, ami műsorvezető és hallgatók között kialakul. Ráadásul a podcastek mellett szól az is, hogy az ember bárhol, bármikor hallgathatja őket, és a lehető legkülönbözőbb témákban is megtalálhatja a számára legszimpatikusabb sorozatot.

Új műfaj a hazai színtéren

A magyar nyelvű podcastek esetében a legelterjedtebb és legnépszerűbb formátumok az interjúk, a tematikus kerekasztal-beszélgetések és az egyéni vélemény- és történetmesélés voltak. A Betone azonban egy merőben új műfajjal rukkolt elő: párkapcsolati reality podcastet készítettek Veled vagy nélküled címmel, amelyben a hallgatók Sarkadi Bálint klinikai szakpszichológus és hat problémákkal küzdő pár terápiás beszélgetéseinek részesévé válhatnak.

A Veled vagy nélküled ötlete öt éve vár a megvalósításra; akkor írtuk fel először egy papírra, hogy egy párkapcsolati problémákról szóló realityt szeretnénk megalkotni. Egyrészt a téma is elképesztően fontos: minden ember, aki kapcsolatban él, szembesül időnként problémákkal, válságokkal. Másrészt a reality formátumot is régóta szeretnénk kipróbálni, mert abban hiszünk, hogy az emberek éheznek arra, hogy a klasszikus interjúk mellett másféle podcast műsorokhoz is hozzájussanak

- meséli Román Balázs a műsor születéséről.

Az alkotás kreatív producere azt is elárulta, hogy abszolút tudatos volt éppen a reality műfajának meghonosítása, hiszen mint mondja, a podcast egyik legnagyobb fegyvere, hogy gyakorlatilag bármilyen típusú és témájú műsort készíthetünk, ha az minőségi.

Sokakban él az a téves elképzelés, hogy a podcast az, amiben jobb/rosszabb interjúkat hallhatunk, többnyire szerkesztetlen formában. Ez nagy tévedés: a podcast médiában sokféle műfaj elfér, például a reality is. Az viszont fontos, hogy a podcast hallgatók többsége valamilyen minőségi, értéket hordozó, hasznos tartalmat akar meghallgatni, ezért a trash tartalom ide nem való. De ez azért is jó, mert mi a Betone-nál amúgy is olyan műsorokkal szeretünk foglalkozni, aminek van értelme és értéke.

Hatalmas közönség

Román Balázstól azt is megtudtuk, hogy az újító podcasteknek már csak azért is van létjogosultsága, mert 2023-as adatok alapján

Magyarországon 1.5 millió ember hallgat hetente legalább egyszer podcastet.

A nagyobb nyelvi populációval rendelkező országokban (angolszász világ, spanyolul beszélő nemzetek) lakosságarányosan kicsivel többen vannak a podcast hallgatók, de a hazai számok teljesen jól illeszkednek a közép-európai átlagba.

Veled vagy nélküled

A párkapcsolati reality podcast első évadában hat pár történetét ismerhetjük meg. Egy-egy pár két konzultációs ülésen vesz részt, amik között személyes audió naplót is vezetnek, így a hallgatók nemcsak egy egyszeri konzultációba hallgathatnak bele, hanem követhetik azt is, hogy a pár hogyan próbálta meg beépíteni a gyakorlati életbe a terapeuta javaslatait, a második ülésen pedig kiderül, mire jutottak egymással és a problémáikkal. Eldöntik, hogy egymással vagy külön folytatják tovább az életüket.

Címkék