A Meta AI-asszisztens beépül a cég több felületébe, ezen felül az AI-program külön weboldalt is kap meta.ai néven.

A Meta bejelentette, hogy szembeszáll a ChatGPT egyeduralmával. A 2023 szeptemberében bemutatott Meta AI-asszisztens beépül az Instagramba, a Facebookba, a WhatsAppba, valamint a Messengerbe is. Az AI-program ezen felül egy külön weboldalt is kap meta.ai néven, ami hazánkban egyelőre még nem elérhető – írja a 24.hu.

Mark Zuckerberg belátta, ahhoz, hogy versenytársai lehessenek az OpenAI fejlesztésének, nekik is tartanuk kell a lépést. Ennek érdekében továbbfejlesztették nyílt forráskódú nyelvi modelljüket, a Llama 3-at. A technológiai óriáscég vezetője szerint a nyelvi modell a különböző teszteken már most felülkerekedik versenytársain.

Ezek az újítások

A bejelentéssel párhuzamosan két kisebb Llama 3 modell is megjelenik a Meta AI asszisztensben és a külső fejlesztők részére is. Itt nem ér véget a piaci verseny: az elkövetkezendő hónapokban egy sokkal nagyobb, multimodális verzió is érkezik majd. A vállalat célkitűzése, hogy meghatározott időn belül elérjék a több mint 3 milliárd napi felhasználót.

A Meta generatív mesterséges intelligenciáért felelős vezetője, Ahmad Al-Dahle bejelentette, a Meta AI-asszisztens jelenleg egy egyedülálló chatbot, mivel a Bing és a Google valós idejű keresési eredményeit is integrálja, emellett keresésenként határoz arról, hogy mikor melyiket használja. Az említettek mellett a képgenerálást is frissítették, hogy GIF-hez hasonló animációkat lehessen létrehozni.

A felület elérhetősége ugyan még messze van a globális elterjedéstől, azonban az USA mellett számos országban már elterjedt. Az azonban egyelőre nem tudható, hogy hazánkban mikor kerül bevezetésre, egyelőre biztonsan várni kell.

Zuckerberg azt is jelezte, mielőtt a Llama 3 legfejlettebb verziója elérhetővé válna, először frissítésekkel kell számolni a kisebb modellek esetében. A modell egyébként nem Meta-felhasználói adatokra épít, hanem nyilvános internetes adatok, valamint szintetikus AI generálta adatok keverékét használja fel.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép: Chris Unger / Getty Images)

Címkék