A Balaton 2024 Gasztrokalauz már 12. alkalommal segít eligazodni a tó környékének gasztronómiájában. A magazin mellé csomagolt könyvecske magabiztossá teszi az olvasót abban, hol és mit egyen, vegyen a tó mellett.

Nem osztályoz, nem rangsorol, egyszerűen ajánl vagy nem ajánl: ezer hely közül válogatott, majd 300-as tipplistát állított össze ínyenceknek a Magyar Konyha stábja. A táskába is könnyen bedobható méretű gasztrokalauz több szempontból is egyedülálló teljesítmény.

Először is a lap vásárlói számára teljesen ingyenes, mivel a június-júliusi dupla számmal összecsomagolva érkezik a tippgyűjtemény, melyet Vinkó József főszerkesztő mutatott be tegnap a Pénzmúzeum Panoráma teraszán. A nem kis erőfeszítéssel elkészülő gasztrokalauz egyedülálló kiadvány:

az abban felsorakoztatott helyeket a magazin munkatársai tesztelték, májustól kezdve látogatták a szezonálisan vagy egész évben nyitva tartó egységeket.

Azokra az éttermekre, termelőkre, cukrászdákra, pékségekre, melyek bekerültek a kiadványba, mintegy garanciát vállalnak: úgy vélik, ha ezek közül választ valaki, elkerüli azt, hogy átverés áldozata lehessen.

Mindezzel együtt nem étteremkalauz született, nincsenek értékelések, csillagok vagy pontszámok, csak ajánlások, különböző stílusú ételeket, eltérő ízlésű embereket kiszolgáló egységekből.

A Balaton 2024 Gasztrokalauz bemutatóján Vinkó József arra is rámutatott, hogy hatalmas költsége van egy hasonló kiadvány elkészítésének, hiszen minden egyes teszt helyen állták saját fogyasztásukat, valamint a Balatonra történő lejutást is.

A magas költségeket nevezte meg annak okaként is, hogy hiteles magyar étteremkalauz nem készült még hazánkban.

„Ennek költsége 10-15 millió forint lenne, ezt senki nem tudja finanszírozni” – mondta el, hozzátéve, saját gasztrokalauzuk is olyan értéket képvisel, amit az árérzékeny magyar vásárlónak nehéz lenne megfizetnie, amennyiben piaci alapon, s nem „kalandvágyból” készítették volna el idén is azt.

A felsorolt 300 helyből 50 vadonatúj a tippgyűjteményben, mely megmutatja a fine dining immár a Balatonnál is megjelent állócsillagai mellett a friss trendként megjelenő, kiváló cukrászdákat és fagylaltozókat, valamint minden olyan helyet, amelyre valóban érdemes ellátogatni a sokszínű balatoni gasztronómia megismerése érdekében.

Címkék