Tegnap a késő esti órákban internetezők legalább három, nagy elérésű magyar nyelvű oldalon is találkozhattak a hírrel: elhunyt Noam Chomsky amerikai nyelvész. A hír azok után, hogy nemrég derült ki a 95 éves Chomskyról, a közelmúltban stroke-ja volt, nem érhette akkora meglepetésként az olvasókat. Csak épp nem volt igaz.

Nyelvészek halála ritkán kerül be a fősodrú média hírei közé, az azonban nem volt véletlen, hogy Noam Chomsky – ugyanúgy, mint a közelmúltban Grétsy László – esetében ez mégis megtörtént. Ahogyan Grétsy az Álljunk meg egy szóra révén egy országra hatott, úgy Chomsky világszerte paradigmaváltást hozott a grammatikában a generatív nyelvészet elméletének létrehozása révén. Azoknak is ismerősen csenghetett a neve, akik utoljára középiskolában foglalkoztak nyelvtannal, amiben persze politikai állásfoglalásainak szerepe volt.

Chomsky a XX.-XXI. század egyik meghatározó gondolkodója – volt, hihettük tegnap egy rövid ideig.

Betegsége révén egy hete került be a hírekbe

Azt nehéz lenne felfejteni, pontosan hogyan kapott szárnyra az az álhír, miszerint a nyelvész nem él, az viszont sejthető, hogy ebben szerepet játszottak az elmúlt egy hétben vele kapcsolatban napvilágra került információk. Miután egy ideje már nem nyilvánított véleményt semmilyen témában, a Gázában zajló háborúban sem, holott korábban minden lehetőséget megragadott a palesztin nép melletti kiállásra, sokakat kezdett el aggasztani, mi történhetett vele.

Múlt hétfőn a brazil Folha de Sao Paulo lapban jelent meg feleségének, Valeriának nyilatkozata, mely szerint a nyelvész még tavaly júniusban kapott stroke-ot az Egyesült Államokban, ahol állapotán egy idő után nem tudtak javítani. A Time magazin szerint ezt követően kórházba szállították át Brazíliába – a házaspár 2015 óta élt itt -, ahol speciális terápiát kap. Jobb oldalára lebénult, nehezen beszél, szakorvosok segítik, állapota javul.

Noam Chomsky egyetlen nekrológja indíthatta a lavinát

Ebben a helyzetben jelent meg a Jacobin nevű amerikai baloldali magazin internetes kiadásában cikk a következő címmel: Noam Chomskyra, az intellektuális és erkölcsi óriásra emlékezünk (We remember Noam Chomsy, the intellectual and moral giant). Az írás most is elérhető, ám címét megváltoztatták – emlékezés helyett ünneplésre szólít fel a nekrológ (Let’s Celebrate Noam Chomsky, the Intellectual and Moral Giant).

A cikk URL-jében azonban továbbra is ott az obituary, azaz gyászjelentés szó – a mi tippünk az, hogy általános gyakorlatot követve a nekrológ elkészült, talán épp azután, hogy Chomsky állapotára fény derült, majd tegnap valamilyen malőr folyamán élesedett.

A brit New Statesman, egy politikai-kulturális magazin is közölt hasonló írást A Noam Chomsky, akit ismertem (The Noam Chomsky I knew) címmel: ez azóta már nem érhető el.

Nagy, mértékadó angol nyelvű oldal ugyanakkor nem közölte az ekkor teljességében megerősítetlen halálhírt: ahogy a nyelvész Wikipedia-szócikkének szerkesztéseit soroló oldalán nagyon jól lekövethető a szerkesztői kommentekből, a netenciklopédia bejegyzéseinek valóságtartalmát ellenőrzők sem érezték úgy, hogy teljes biztonsággal kijelenthetnék: Chomsky halott.

A hírverseny veszélye három magyar oldalt is elért

Hogyan kerülhetett ki akkor mégis több magyar oldalra – a 444, a Mandiner és az RTL.hu is élesített tegnap este cikket a halálhírrel –, hogy már nem él a nyelvész? Az internetes hírversenyben elsőként jelentkezni egy hasonló nekrológgal nagy előnyt jelenthet, és feltehetően itthon is többen készültek már erre az eseményre egy cikkel.

Úgy tűnt, hogy őt személyesen ismerő ember is ír haláláról, ami nehezítette a szerkesztők döntését azzal kapcsolatban, vajon mi a helyes teendő.

A felsorolt lapok ennek itták meg a levét: a 444 azóta eltávolította oldaláról a halálhírt, a Mandineren és az RTL-en ugyanakkor azóta is szerepel, az előbbi két külön cikket közölt (olvashatók ezek itt, valamint itt még szerda reggel is), az utóbbi meghagyva az eredeti hírt meg is cáfolta azt is (az eredeti hír és a cáfolat). A 444 cikkét már elkezdték osztani a Facebookon is olvasóik, a hivatkozásra kattintva viszont 404-es hibát jelez az oldal. A három oldal nem várt mértékadó laptól származó információra, valószínűleg azért, hogy első lehessen. Éjjel aztán megérkeztek a mértékadó forrásokból érkező információk is, amelyek cáfolatok voltak. 9 órája az Associated Press már Valeria Chomskytól, Brazíliából jelentette, hogy a hír nem igaz.  

Ettől függetlenül, úgy tűnik, Chomsky június 18-i halálának híre a magyar nyelvű internet része marad – egy esetleges cikktörlés okozta 404-es hibáért a Google büntetheti az oldalt, a folyamatosan változó algoritmusok erdejében tapogatózó lapoknak pedig ez abszolút nem hiányzik. A 444 – a három lap közül a legmagasabb olvasószámú – vállalta, hogy eltávolítva a téves cikket kiállja a Google haragját is, a Mandiner és az RTL másképp döntött. A fő tanulság a következő: ma ők, de holnap bárki más jöhet. A magyar internetes sajtóban zajló verseny a kattintásokért fájdalmas következményekkel járhat, ha valaki nagyon szeretne egy témában gyors lenni. 

Címkék