Minden évben a leginnovatívabb technológiai cégek Las Vegasba látogatnak a Consumer Electronics Show-ra (CES), hogy lerántsák a leplet az előttünk álló év sci-fibe illő újdonságairól. A legmodernebb laptopok és telefonok mellett a közlekedés, wellness és a háztartási eszközök területén is olyan termékeket mutattak be a gyártók, hogy attól leesett az állunk. Egy közös pontot felfedeztünk, megannyi techcég mesterséges intelligenciával törte át a fejlődés útjában álló akadályokat.

Öt napon át a Las Vegas Convention Centerben és a környező szállodákban, kaszinókban vehették szemügyre az érdeklődők a standokat, sajtókonferenciákat és számtalan technológiai bemutatót.  A konferenciára a piac megannyi területéről érkeztek cégek, és magukkal hozták a jövő trendjeit meghatározó, leginnovatívabb termékeiket.

Láttunk telefonokat, laptopokat, autókat, de wellness és háztartási eszközöket is. Közös pontként felfedeztük, hogy a vállalatok egy halom pénzt áldoztak arra, hogy mesterséges intelligenciával tuningolják fel portékájukat. Figyeltek arra is, hogy termékeik a „jó célt szolgáló technológia” kategóriába tartozzanak – ez nagyrészt a fenntarthatóság és inkluzivitás iránti törekvésekben nyilvánult meg. Az innovátorok termékkínálatában sok esetben megjelent a személyre szabhatóság és az egyszerűség is, mint vezérelv.

Mesterséges intelligencia duruzsol a termékekben

Az olyan generatív mesterséges intelligenciák (AI), mint a ChatGPT, joggal tartják lázban a vállalatokat és a fogyasztókat, azonban az AI ökoszisztéma ennél sokkal gazdagabb és összetettebb, a chipektől a robotokig szinte mindenre kiterjed. 

A hardverek és chipek fejlődése, valamint az adatinfrastruktúra bővülése hatalmas innovációs hullámot indít el az AI technológiában, ami az összes iparágat érinti. Ezt tökéletesen mutatta be az idei CES a digitális ikrekkel, melyek a fizikai világot szimulálják, de a legmodernebb önvezető technológiákat is megcsodálhattuk, illetve számos AI-alkalmazást és platformot ismerhettünk meg.

A legemlékezetesebb termékek a kategóriában:

AMD – Ryzen 2. generációs AI számítógépek

Szebb grafika, jobb játékélmény, többek közt ezt ígéri az AMD új generációs platformja. Az AMD a CES 2024-en végre leleplezte Ryzen 8000-es sorozatú asztali processzorait, és a decemberben bejelentett Ryzen 8040-es mobil APU-sorozathoz hasonlóan ezek a chipek is úgy készültek, hogy maximálisan kiaknázzák a mesterséges intelligencia előnyeit.

Bosch – fegyverfelismerő rendszer

A Bosch fegyverérzékelő rendszere az első, amely a videó- és hangalapú mesterséges intelligenciát párosítja, hogy kiszűrje a fegyverekkel való visszaéléseket és megelőzze a tömeggyilkosságokat példálul az iskolákban. Ha valaki fegyverrel a kezében közelít az iskolához, a rendszer azonnal riasztja a személyzetet, akik ellenőrizhetik a gyanús személyt és megelőző intézkedéseket tehetnek. Ha a fegyvert vizuálisan nem észlelik, a második réteg, a hangalapú mesterséges intelligencia a lövések észlelésére szolgál, miközben megbecsüli, hogy a hang milyen irányból jöhet – magyarázza el weboldalán a Bosch.

Microsoft – mesterséges intelligenciás billentyűzet

A Microsoft nemrégiben bemutatott egy új billentyűzetkiosztást, amely egy AI-alapú „Copilot" billentyűvel rendelkezik. Ez a módosítás mintegy 30 éve az első jelentős változtatás a szabványos PC-billentyűzeten, ami stratégiai irányváltást jelez a Microsoft AI-megközelítésében.

Siemens – Ipari metaverzum

Az ipari metaverzum egy olyan világ, amely mindig be van kapcsolva. Ahol valós gépek és gyárak, épületek és városok, hálózatok és közlekedési rendszerek jelennek meg a virtuális világban. 

Miért olyan fontos ez? Mert egy digitális környezetben a problémák gyorsan megtalálhatók, elemezhetők és javíthatók, sőt akár a felmerülésük előtt felfedezhetők. 

Digitalizációval erősítik az egészségtudatosságot

A CES 2024 számos olyan egészségügyi viselhető eszközt és platformot mutatott be, amelyek személyre szabott, elérhető és intelligens megoldásokat tesznek lehetővé a fogyasztók számára. A korai felismerés, a kezelés eredményének előrejelzése és az intuitívabb chatbotok az alapellátásban mind javítják az egészségügyet.

A legemlékezetesebb termékek a kategóriában:

Amira Health – Terra Sleep

A karkötő több érzékelőt használ, amivel követi a test természetes ritmusát, hogy elviselhetővé tegye a menopauza tüneteit. Az eszköz mesterséges intelligenciával jelzi előre a test hőhullámait, még mielőtt azok elkezdődnének. A hőhullám észlelését követően másodperceken belül a hűtőmatrac párna szinte azonnal 15 fokkal lehűti a testet – így biztosítva, hogy rövidebb, kevésbé zavaró epizódok gyötörjék a felhasználót, és pihentetőbb alvást biztosítson.

Dassault Systemes – Living Heart

A Living Heart (élő szív) Project vezető kardiovaszkuláris kutatókat, oktatókat, orvostechnikai eszközfejlesztőket, szabályozó ügynökségeket és gyakorló kardiológusokat egyesít egy közös küldetésben, amelynek célja a nagy pontosságú, személyre szabott digitális emberi szívmodellek kifejlesztése és validálása.

Doser – DoseRx1 Healthplus.ai – Periscope

A fejlett mesterséges intelligencia és gépi tanulás technológiákat kihasználva a Periscope a sebészeti ellátás korszerűsítésére készül. Az innovatív megoldás előre jelzi a műtét utáni bakteriális fertőzések kockázatát, de segít az egészségügyi személyzet munkaterhelésének mérséklésében is. A proaktív stratégia célja a precíziós egészségügyi ellátás előmozdítása, a költségek féken tartása és a műtétet követő pontos gyógyulási előrejelzések megkönnyítése.

Nem lesz szükség kábelekre az új okosotthonokban

Az intelligens konnektorok, a napenergia-integráció, az EV töltőállomások és más energiagazdálkodási lépések fontos eszközei azoknak a fogyasztóknak, akik igyekeznek minimalizálni az ökológiai lábnyomukat. A hordozható akkumulátorok és napelemes energiatárolók, valamint az akkumulátoros tartalékgenerátorok egyre inkább felváltják benzinfaló elődeiket. Új megoldások születtek a kempingezés szerelmeseinek és a környezetbarátabb megoldást kereső háztulajdonosoknak is.

A legemlékezetesebb termékek a kategóriában:

Exeger – Powerfoyle

A Powerfoyle egy olyan napelem, amely a fogyasztói elektronikába integrálható, hogy végtelen tiszta energiával lássa el azokat a beltéri és kültéri fény felhasználásával.  Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elektronikai eszközökhöz nem kellenek kábelek, és akkumulátort sem kell cserélni, mert a speciális anyag, amely az eszközeinkbe integrálható, gondoskodik az energiaellátásról. 

Jackery – Solar Mars Bot

A Jackery energiaipari vállalat egy úgynevezett Solar Mars Botot tervezett, amely egy több napelemmel felszerelt, autonóm mozgó robot. Az eszköz a napfényt használva tiszta energiát termel, akár egy elektromos töltőállomás. Az autonóm robot egyedi tulajdonsága, hogy svájci bicskaként képes elforgatni és kiterjeszteni több napelemet, így még több napfényt tud elnyelni. A cég szerint a Solar Mars Bot úgy viselkedik, mint egy napraforgó, automatikusan követi a napot, hogy minél több napfényt gyűjtsön be.

Ossia – Cota Real Wireless Power

A Cota Real Wireless Power olyan technológia, mint a Bluetooth és a Wi-Fi, amely akármennyi digitális eszközt feltöltve tart. A többféle méretű önálló adó berendezés és a bármely IoT-eszközbe, például biztonsági kamerába, intelligens kapucsengőbe, személyi asszisztens eszközbe, távirányítóba vagy okostelefonba ágyazott vevővel többé nem kell csatlakoztatni, tölteni vagy elemet cserélni ahhoz, hogy az eszközök működjenek. A termék működését itt részletezik.

A hátrányos helyzetű csoportokra is gondoltak

A mesterséges intelligenciához és a fenntarthatósághoz hasonlóan az inkluzivitás is olyan horizontális trendet képvisel, amely minden iparágat és technológiai vertikumot áthat. Az inkluzivitás a technológia terén azt jelenti, hogy a cégek könnyen hozzáférhető és használható termékeket gyártanak, amelyek sokszínűségük révén az alulreprezentált közösségeket is támogatják.

A legemlékezetesebb termékek a kategóriában:

EssilorLuxottica – Nuance Audio

Az enyhe és közepes fokú halláscsökkenéssel rendelkező fogyasztók számára tervezett Nuance Audio megszünteti a hagyományos hallókészülékek elfogadásának útjában álló pszichológiai akadályt, és a legmodernebb nyitott fülű hallási technológiát a divatos szemüvegekbe integrálja.

Garmin – Venu 3 okosóra kerekesszékes üzemmóddal

A kerekesszékes üzemmódban futás és gyaloglás helyett mást számlál az okosóra, például a kültéri toló- és kézi kerékpáros mozdulatok gyorsaságát. Ha a kerekesszékes üzemmód be van kapcsolva, az óra lépések helyett tolásonként követi a mozgást. Az ikonok is megváltoznak, egy kerekesszékes felhasználót ábrázolnak.

LG – Universal Up Kit

Az LG olyan tartozékokat kínál a termékeihez, amelyekkel a mozgásukban korlátozott emberek is sokkal könnyebben használhatják ezeket. Jelenleg négy különböző Universal Up Kit létezik, amelyek olyan adaptív termékeket tartalmaznak, mint az extra fogantyúk, a hűtőszekrények forgó polcai, az állítható vízadagoló fúvókák és még sok más. 

A fenntarthatóság kiemelt szempont a termékfejlesztésben

Több száz kiállító vállalat hangsúlyozta, hogy olyan technológiákat, termékeket és szolgáltatásokat alkalmaznak, amelyek célja az emberiség éghajlatváltozásra gyakorolt hatásának mérséklése. Az épületek korszerűsítésétől kezdve a megújuló energiaforrások (pl. napenergia, szél és zöldhidrogén) fejlesztésén át az olyan új technológiákkal való kísérletezésig, mint az akkumulátorok újrahasznosítása, azt látjuk, hogy a vállalatok az innovációt az összetett problémák megoldására használják fel. A CES 2024 kiállítói a környezettudatos megoldások iránti elkötelezettségüket is demonstrálták, amelyek közé tartozik az e-hulladék újrahasznosításának bevezetése, a fenntartható termékcsomagolás használata, valamint a szállítás és a logisztika optimalizálása.

Baracoda – BHeart

Ez egy napenergiával és testhővel működő viselhető karkötő. A perec okostelefonnal párosítható és olyan egészségügyi adatokat mutat, mint a felhasználók mentális ellenálló képessége, aktivitási szintje és alvásminősége.

Midbar - Airfarm

Az AirFarm a világ első felfújható farmja, amely bárhol és bármikor lehetővé teszi az élelmiszertermelést. Nehéz és költséges acélkeretek nélkül ezt a farmot úgy tervezték, hogy masszív, de könnyű legyen. Az AirFarm valós időben alakítja át a levegőből származó nedvességet vízzé. A növények által termelt nedvességet visszakeringeti a gyökerekhez, így ez a világ első olyan farmja, amely vízi infrastruktúra nélkül működik. Figyelemre méltó módon 99 százalékkal csökkenti a vízigényt a hagyományos gazdálkodással szemben, és 90 százalékkal a vertikális gazdálkodáshoz képest.

SK – Pickle Waste Solution

A Pickle egy olyan megoldás, amely a városi lakásokban a hulladékgazdálkodás teljes értékláncának pazarló pontjait hivatott orvosolni az ártalmatlanításon keresztül a válogatáson át az újrahasznosításig. A teljes folyamat összekapcsolásával célja, hogy hozzájáruljon a körforgásos gazdasághoz. Lehetővé teszi a hulladék kényelmes elhelyezését az automatizált hulladékgyűjtő rendszer (AWCS) segítségével, valamint a pontos hulladékválogatást egy mesterséges intelligenciával rendelkező robot segítségével. A magas tisztaságú újrahasznosítható nyersanyagokat egy erre kijelölt platformon keresztül közvetlenül értékesíthetik a felhasználók.

Ha lemaradt az idei CES 2024 eseményről, a hivatalos weboldalon lehetősége nyílik szemügyre venni az idei év, és talán korunk leginnovatívabb megoldásait.

Címkék