Szó sincs arról, hogy az influenszer marketing elérte volna a csúcsát, hogy a piac túlzsúfolt és a lufi hamarosan kipukkad: még pár év biztosan van a bizniszben. Aki influenszer akar lenni, most érdemes belevágnia a projektbe.

De mi vár az influenszerekre pár év múlva? Zsóri Martin, az Influnter influenszer ügynökség alapítója szerint az influenszerek túlélésének kulcsa egy új platform megjelenése, majd az arra való áttérés lehet, hiszen egy új alkalmazás nemcsak irányt mutathat, de a jövő trendjeit is meghatározhatja. 

Divat lett belőle  

Az influenszer marketing pár éve indult hódító útjára Magyarországon, igaz, a külföldi trendekhez képest még mindig le vagyunk kissé maradva. Napjainkban azonban egyre divatosabb influenszernek lenni, a Z generációs fiatalok körében legalábbis biztosan. Ennek ellenére ma is rengetegen teszik fel a bűvös kérdést: mit is jelent pontosan az influenszer kifejezés, és mivel foglalkoznak az influenszerek, valamint menedzsereik?

Az influenszer kifejezés az angol  influence  szóból ered, ami magyarul befolyást jelent. Az influenszerek tehát véleményvezérek, akik képesek befolyásolni rajongóik, követőik véleményét, életmódját, szokásait vagy döntéseit. Korábban a sztárok voltak azok, akik a rájuk irányuló kiemelkedő figyelem miatt befolyásoló hatással bírtak a közönségre, ám a közösségi média korában már a hétköznapi emberekből is véleményvezér válhat.

A márkákkal az influenszer menedzser tartja a kapcsolatot, kezeli a szerződéseket és dolgozza ki a közösségimédia-stratégiát is, valamint ő képviseli a véleményvezért a multinacionális vállalatoknál, kis- és középvállalkozásoknál. Ha Martinék cégét, az Influntert megkeresi egy vállalat, akkor nem ugranak bele azonnal az együttműködésbe, hanem szemezgetnek a potenciális partnerek között. Azaz nem vállalnak el minden vállalatot és azok ajánlatait. Ha megkeresést kapnak, akkor kitalálják, hogy melyik influenszerük passzol leginkább a szóban forgó céghez, annak arculatához. Igyekeznek úgy gondolkodni, mint az adott véleményvezér, a hitelességet helyezik előtérbe a pénzzel szemben.

Mérlegelni kell, hogy a portfoliónkban elhelyezkedő véleményvezér milyen márkát vagy terméket tud hitelesen képviselni, és mi az az érték, amit át tud adni a követőinek

– fogalmaz az Influnter influenszer ügynökség alapítója, Zsóri Martin.

A cégek és márkák hamar felfedezték a közösségi médiaplatformokon népszerűséget szerző felhasználók képességét a befolyásolásra, ami mostanra a reklámszakma elengedhetetlen eleme lett. Elég csak egy márkanevet vagy egy márkázott terméket megjeleníteni, kipróbálni vagy megemlíteni egy posztban, máris tíz- vagy százezrek jegyzik meg az adott termék. 

Amennyiben a megfelelő influenszert választják ki egy adott promócióra, úgy a karakterén keresztül hitelessé, érdekessé válhat a márka, vagy a közvetíteni kívánt üzenet – ettől az influenszer személye garancia lehet a termékre vagy szolgáltatásra is. 

Itthon tízezer követőtől már mikroinfluenszerről beszélünk, de van olyan külföldi piac is, ahol már ötezer követő fölött véleményvezérként hivatkoznak valakire. Európában azért még mindig tízezerrel számolunk, ott kezdődik a valódi influenszerség. Az Egyesült Államokban, ahol sokkal többen élnek, és nagyobb területről beszélünk, nyilvánvaló, hogy a számok is mások, alapvető, hogy negyvenezer követője van egy kisebb tartalomgyártónak is

– emeli ki a szakember.

Nem látni a végét...

Egy-egy jól sikerült poszt óriási reakciót válthat ki a követőkből, így a siker számokban is mérhető. Kérdés azonban, hogy egy rohamtempóban változó világban meddig működhet az influenszer marketing.

Az influencer marketing a magyar média piac körülbelül 30-40 százalékát teszi ki. Ebben a 30-40 százalékban manapság azok a hazai influenszerek vannak benne, akik napi szinten gyártanak tartalmat. Ma már egy telített piacról beszélünk, aki azonban most csöppen bele ebbe a világba, érdemes megjegyeznie, hogy a Tiktok az új profilokat háromszor jobban pörgeti, mint a régieket

– jegyzi meg a szakember.

A közösségi platform így „motiválja” az új felhasználókat, hogy azok még több tartalmat gyártsanak, ezáltal hamarabb szerezzenek meg egy adott követőszámot. Egy új profilnál tehát már nem az a cél, hogy a követőbázist megtartsa, hanem az, hogy olyan ötletekkel rukkoljon elő, amire az algoritmus, és persze a többi felhasználó is azonnal ráharap.

A szakember kiemeli, hogy bár a régi profilok egy adott követőszámmal, adott nézőközönséggel, egy meglévő, masszív táborral rendelkeznek, viszont nehezebb dolguk van, mint az újoncoknak, hiszen a már meglévő néző- és követőszámot meg is kell tartaniuk egy olyan közegben, ahol kis túlzással ugyan, de minden az újaknak kedvez.

Napi szinten dolgozunk olyan influenszerekkel, akik 300-400 ezer követővel rendelkeznek, nekik mindig azt javaslom, hogy újuljanak meg. Nem elég, hogy hozzák a megszokottat, egy kedvelt karakter is el tud fáradni egy idő után. Ilyenkor le kell ülni és átgondolni a tippeket, trükköket, kitalálni, hogy a nézettséggel együtt mit is tud az adott személy nyújtani a médiafogyasztóknak, mi az, amitől nem lesz unalmas egy tartalom. Például, ha eddig 40-50 másodperces videókat gyártottak, akkor lehet, hogy egy rövidebb formátummal, egy másik témavezetéssel érdemes elkezdeni különböző médiatartalmakat gyártani

– vallja Zsóri Martin, aki szerint az éles váltás nem javasolt, hiszen drasztikus követővesztéssel járhat, így az influenszernek érdemes fokozatosan terelnie követőit az új tartalmak felé. Vagyis, ha az influenszer eddig ruhákról beszélt, akkor ne kezdjen hirtelen téli autógumikról posztolni.

Ezzel szemben a magyar tartalomfogyasztók nem igazán szeretik az újdonságokat – például, hogy a TikTok már hosszabb, akár 10 perces videók feltöltését is engedélyezi.

Ha megszoknak valamit, akkor az újítások láttán felháborodnak és rögtön kommentelnek. Ha a médiafogyasztó akklimatizálódik egy adott környezethez, akkor abban a környezetben szeretne maradni

– emeli ki.

Ugyanakkor az, hogy a short contentből long content lett, vagyis a TikTokra már hosszú formátumú tartalmakat lehet gyártani, azt jelenti, hogy a felhasználó kevésbé vándorol át a YouTube-ra, hiszen már a TikTokon is hosszabb ideig nézheti kedvenceit. (Ez fordított esetben is igaz, a YouTube Shorts éppen a TikTok mintájára készült...)

Élen az Instagram

Annak ellenére, hogy a potenciális vásárlók a véleményvezéreket több különböző social platformról is ismerhetik, az influenszer marketing leginkább Instagram-kompatibilis, mivel a videós platformokon nincs átkattinthatóság.

A TikTokra feltöltött videók a brand értékét növelhetik, de ha egy cég eladást akar generálni, akkor az (például) egy Instagram „swipe up” sztorival könnyedén megoldható. Ezen a platformon egy adott poszt azonnal a webshopra vagy a szolgáltatás weboldalára irányíthatja a potenciális vevőt. Sőt az Instagramon meg is lehet jelölni a terméket.

Az influenszer marketingre egyébként érdemes egy csomagként gondolni, legjobb, ha egy TikTok-videó, egy Instagram-poszt és sztori, esetleg videó is készül egy adott termékről, akkor már el lehet érni a kívánt hatást. Aranyszabály viszont, hogy ugyanazt a videót nem szabad feltölteni több platformra, hiszen a TikTok az autentikus tartalmakat részesíti előnyben...

– fogalmaz Zsóri Martin.

(Borítókép: Eva-Katalin / Getty Images)

Címkék