Hogyan válik egy magyar startup globális versenyzővé a generatív mesterséges intelligencia területén? W. Szabó Péter, a Tengr.ai tulajdonosa (Balla Attila, Zalaba David, Dr. Dombi Viktor és Horváth Tibor mellett), illetve a szoftver egyik megálmodója mesél a kezdetekről, az eddig elért sikerekről és a jövőbeli tervekről, valamint arról is, hogy miért látogatott nemrég a Tengr.ai Kuvaitba.

Hogyan kezdődött az utazásod a mesterséges intelligencia világában, és milyen inspiráció vezetett a Tengr.ai létrehozásához?

Régóta foglalkozom mesterséges intelligenciával. Az előző startupomban főleg prediktív AI megoldásokat, azaz olyan gépi tanulási szoftvereket fejlesztettünk, amelyek egy jövőbeni eseményt jeleznek előre. Ezek az eszközök például olyan dolgokra kínáltak megoldást, mint hogy a vásárlói szokások alapján egy áruházban hogyan érdemes feltölteni az árukészletet. Majd 2022 nyarán, a nagy AI hype előtt pár hónappal megfogalmazódott bennem, hogy érdemes lenne elmozdulni a prediktív irányból a generatív világba. Szerencsére a legutóbbi startupomból sikeresen tudtam kilépni, így előttem volt a lehetőség, hogy a jövő jóslását a múltban hagyva a jelenben hozzak létre valami újat. Az idő pedig úgy tűnik, hogy engem igazolt; 2022 decemberétől már mindenki az AI-ról beszélt, ugyanis akkor jelent meg az OpenAI ChatGPT szoftvere.

Az világos, hogy megszületett egy gondolat, de gondolom, a Tengr.ai fejlesztéséhez nem az otthoni PC-t használtátok. Milyen technikai háttér szükséges egy ilyen szoftver létrehozásához?

Minden gépi tanulási megoldáshoz, különösen a kép- és szövegalkotó mesterséges intelligenciához, nagyon sok – leegyszerűsítve – videókártyára van szükség. Nyilván, egy ilyen feladathoz nem megfelelő akármilyen videókártya. Tanításra akkoriban például a piacon elérhető legjobb az Nvidia A100 volt – az OpenAI GPT3.5-ös és 4-es modelljét is ezeken tanították. Óriási szerencsénk volt, hogy a KIFÜ (Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség) rendelkezik Debrecenben egy Komondor szuperszámítógéppel. Ez lényegében A100-as videókártyákból áll. Úgy gondolom egyébként, hogy az Európai Unióban is többet lehetne gépi tanulással foglalkozni, és nem csak felhasználni az amerikai startupok modelljeit. HPC kapacitás az Unióban is rendelkezésre áll, a Komondor szuperszámítógépnek hála Magyarország pedig kifejezetten jó helyzetben van.

Ugyan a „honnan ered a név” egy elég elcsépelt kérdés, mégis muszáj feltennünk, ugyanis erről még nem nagyon beszéltetek. Miért pont Tengr.ai?

A kereszténység előtt Tengri az őseink főistene volt, a kék ég istene. Ezért lett az arculati színünk is kék, a logónk pedig egy rovásírás stílusát idéző stilizált szarvas, amivel a csodaszarvas legendára szerettünk volna utalni. Ez a név így reflektál a múltunkra, az innovációinkra és a magyar gyökerekre is.

Végül mikor és hogyan indult el a Tengr.ai?

A Digitális Székelyföld Konferenciát mindig más városban rendezik meg, 2022 őszén Csíkszeredára esett a választás. A Csíki Múzeum őrzi Nagy Imre hagyatékát, ami rengeteg képet jelent. Ezt a múzeum megosztotta velünk, mi pedig ebből táplálkozva létrehoztunk egy nagyszabású szabadtéri kiállítást a konferenciára. Itt meg tudtuk mutatni, hogy egy ma már elhunyt festő stílusában – de olyan témákban is, amit Nagy Imre sosem érintett – is képesek vagyunk létrehozni képeket. Ez a mutatvány a régióban egyedülálló volt. Gyakorlatilag ez volt az a pont, ahonnan a Tengr.ai, mint képalkotó szoftver elindult.

Az ötlettől számítva kifejezetten korán elindultatok.

Igen, ugyanis minden kutatás-fejlesztésnek akkor van gyakorlati hozadéka, ha maga a program találkozik a valósággal, azaz eljutunk a valódi felhasználókhoz. Éppen ezért tavaly novemberben elindítottuk a bétaprogramunkat, ami azt jelenti, hogy bárki ingyen feliratkozhat a szoftverre és kipróbálhatja, aki pedig szeretne, az elő is tud fizetni. Ennek az elsődleges célja az volt, hogy megismerjük a piacot, a felhasználók igényeit, és megnézzük, miben tudunk jobbak vagy mások lenni, mint az amerikai konkurensek.

Miért pont az amerikai konkurensekhez méritek magatokat?

Sajnos ennek egyszerű oka van, hiszen – tudomásom szerint – az Európai Unióban nincs más képalkotással foglalkozó mesterséges intelligencia startup. Ami létezik, az vagy Amerikában, vagy az Egyesült Királyságban vagy Ausztráliában van, illetve van kínai és orosz próbálkozás is. Sajnos nagyon úgy tűnik, mintha az Európai Unió elengedte volna a mesterséges intelligenciát, mintha esélytelen lenne a verseny. A probléma az, hogy ez kihat a befektetői piacra is.

Ez nagyon veszélyes álláspont, mert még nagyon az elején vagyunk az MI forradalmának, miközben ez a technológia teljesen meg fogja határozni a következő évtizedeket és a gazdaságot.

Azok az országok, akik komolyan gondolják azt, hogy a világgazdaság szempontjából számottevő tényezők akarnak lenni a következő évtizedekben, már mind elindultak a mesterséges intelligencia kutatás-fejlesztése irányába. Kanada, az Emirátusok, Kuvait, Szaúd-Arábia is ebbe az irányba mozdult. Ezt sajnos abszolút nem érzem az Unióban, és bár egy fecske nem csinál nyarat, abban bízom, hogy jó példával tudunk elöl járni.

Hogyan pozicionáljátok a Tengr.ai-t a piacon, és miben vagytok mások, mint a konkurencia?

A Tengr.ai-t úgy szeretnénk pozicionálni, mint egy mesterséges intelligencia képalkotó szoftvert, amely kifejezetten a professzionális felhasználókat célozza meg. A többi szoftver főként a hobbi felhasználók felé nyit. Mi először stockfotók piacát szeretnénk kiváltani. A stockfotók problémája, hogy azokat a képeket más is felhasználhatja, míg az MI által generált képek egyediek, a szoftverünkkel pedig nagyon sok képet lehet generálni, mindezt fotóminőségben, arról nem is beszélve, hogy így képenként lényegesen olcsóbban juthatnak hozzá a felhasználók ezekhez a tartalmakhoz, ami nagy előnyt jelent.

A Tengr.ai-nak köszönhetően töredék idő alatt lehet létrehozni olyan tartalmakat, amiket korábban csak különböző telepített szoftverekkel és sok óra munkával lehetett előállítani. Az architekturális vizualizáció is egy új irány, amit elkezdtünk követni. Gyorsan és hatékonyan tudunk létrehozni építészeti terveket, látványterveket akár különböző stílusokban. Az infinity pattern technológiával pedig végtelenített mintákat tudunk generálni, amelyeket textil- vagy akár tapétagyártók tudnak felhasználni.

A 0.8-as verzióban elérhető egy bizonyos EmotionFlow funkció, amely – ha jól értem – lehetővé teszi, hogy az érzelmeink közvetlenül befolyásolják a generált műalkotásokat. Ennek a működését pontosan hogyan kell elképzelnünk?

Ez tipikusan egy olyan funkció, amit használni kell és élvezni, nem feltétlenül megérteni a mögötte álló tudományt. De nagyjából úgy tudnám elmagyarázni, hogy a Tengr.ai képes felfogni a legkisebb mozdulatokat, például az egér kurzorának irányváltásait vagy az érintőképernyőn végrehajtott gesztusokat, és ezeket az érzelmi állapotunkkal összhangban alakítja át adatokká. Mindezt tudományos kutatások is alátámasztják, miszerint a mozdulatok sebessége, iránya és ereje sok mindent elárul érzelmi állapotunkról. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy minden egyes kép személyesen kötődjön az alkotó épp aktuális érzelmeihez, így egyedi és kifejező művészi munkák születhetnek – olyan ez, mint a gesztusfestészet találkozása az AI-al.

A Tengr.ai-nak a biztonsági funkciói is eltérnek a konkurensekétől, igaz?

Igen, a biztonsági megoldásunk valóban újszerű koncepció. Bizonyítottan jobb a konkurenseknél, például az OpenAI-nál is. De épp a múlt héten volt hír, hogy az egyik versenytársunkat, a Stable Diffusiont megtámadta egy hekkercsoport. Mi a Privacy By Design megoldással dolgozunk, amely biztosítja, hogy még mi sem tudjuk, milyen képeket generálnak a felhasználóink. Ezt úgy kell elképzelni, mintha valaki úgy akarná feltörni a zárat, hogy nem látja a lakatot. A mesterséges intelligencia biztonsága kulcsfontosságú tényező lesz a következő években, ellenkező esetben sok bűnöző élhet vissza ezekkel a technológiákkal. Mi az egész szoftverünket úgy terveztük meg, hogy még ha akarnánk sem tudnánk visszaélni a felhasználói adatokkal. Ezeket amúgy is minimalizáljuk, csak az e-mail címet kérjük el – amelyet biztonságosan kezelünk –, más személyes adatokat nem. Így a generált tartalom titokban marad, amit még mi sem tudunk visszafejteni.

Hogyan véditek a szellemi tulajdonotokat az esetleges másolások ellen?

A konkurensek ritkán kommunikálnak arról, hogy mi alapján jobb egy rendszerük. Én mindig hittem a tudomány nyitottságában. Ha valaki le akarja másolni a Tengr.ai-t, akkor is csak egy régebbi verziót tud lemásolni, ami ebben a gyorsan változó világban elavultnak fog számítani, mire kijön vele. Emellett a Tengr.ai szoftveres megoldásait kéthetente frissítjük, ami egy olyan tempót diktál, amivel igencsak nehéz lépést tartani. Nyilván vannak, akik megpróbálnak másolni minket, de én nem félek attól, hogy valaki lemásolja az egész Tengr.ai-t. Viszont szerintem jó dolog egymástól inspirációt meríteni, így továbbra is a nyitottságban hiszek.

Nemrégiben a Közel-Keletre is eljutottatok. Mesélnél a kuvaiti útról?

Kuvait egy nagyon fontos mérföldkő volt számunkra. Tartottam egy workshopot a Kuwait College of Science and Technology egyetemen. Majd aláírtunk egy együttműködési memorandumot. Mindez a Kuvaiti Magyar Nagykövetség közbenjárásával jött létre. Az út alatt lehetőségünk volt számos kuvaiti gazdasági szereplővel is találkozni, magáncégekkel és állami intézményekkel egyaránt. Az oktatási intézmények, mint például a NTEC (National Technology Enterprises Company), nyitottak az új technológiákra, és ez lehetőséget ad arra, hogy arab nyelven is elérhetők legyünk. Kuvait nagyon innovatív ország, számos területen vezető szerepet játszik; például ők voltak a régióban az elsők, akiknek először volt műhold programjuk vagy 5G hálózatuk. A kuvaiti partnerek rendkívül nyitottak az új technológiákra, és elkötelezettek abban, hogy befektessenek a gépi tanulásba. Emellett, a magyar innovációkat is nagyra értékelik, ami megerősíti az együttműködésünket. Ez egy kiváló lehetőség számunkra, hogy továbblépjünk a közel-keleti piacokra.

Ezen kívül hogyan tervezitek növelni a Tengr.ai ismertségét globálisan, és milyen marketingstratégiákat alkalmaztok a növekedés érdekében?

Eddig a Tengr.ai híre főleg szájról szájra terjedt, ehhez képest az AI technológiát figyelő közösségekben már elértük a 150 ezer felhasználót anélkül, hogy komoly marketingköltségbe fektettünk volna. Viszont pont most készülünk elindítani egy nagy költségvetésű nemzetközi marketing kampányt, hiszen nagyfokú a szoftver iránt a nemzetközi érdeklődés, de ahhoz, hogy világszintű sikereket érjünk el, globálisan is meg kell jelennünk. Célunk, hogy öt éven belül a Tengr.ai az egyik vezető szereplő legyen a globális generatív AI piacon.

Milyen jövőbeli terveket dédelgettek a Tengr.ai fejlesztésével kapcsolatban?

Fontos, hogy megmutassuk, az európai fejlesztések is lehetnek sikeresek és versenyképesek a globális piacon. Célunk, hogy a képszerkesztő programokat és idővel akár a Photoshopot is kiváltsuk. Ezen kívül elkezdtük a videógenerálás irányába történő kutatásokat, és ha megfelelő befektetőt találunk, forradalmasíthatjuk az egész videó- és médiaipart is. Úgy gondolom, hogy a piac a következő öt évben letisztul, a Tengr.ai-nak pedig valós esélye van arra, hogy benne legyen abban a két-három piaci szereplőben, akik uralják a generatív AI piacot. Nagyon ígéretes jövő áll előttünk, és bízunk benne, hogy továbbra is élen járhatunk ebben a forradalomban.

Címkék