Idén a nézettségi versenyben a TV2 győzedelmeskedett 234 megnyert estével. Bár az RTL sorra hozta az új tartalmakat, volt egy műsor, amit nem tudott megverni.

Évekig az RTL nyerte a nézettségi versenyt, a TV2 mindig csak kullogott utána. Ez a tendencia 2022 őszén fordult meg, amikor a TV2-nek sikerült a Séfek séfével felvennie a versenyt az RTL kombójával, a Keresztanyuval és Nyerő Párossal. Majd a 2022-es év végére a TV2-es Farm VIP és A Nagy Ő elképesztő sikere a földbe döngölte az RTL-t, ahol szinte már csak A mi kis falunk maradt, mint nézőhozó aranytojást tojó tyúk. Bár a csatorna még kilőtte a Drága örökösök – A visszatérést, de a Farm VIP fináléja mindent vitt. Ráadásul ekkor még a TV2 is bedobta az aduászát: a Szerencsekereket.

A TV2 megcsinálta azt a bravúrt, hogy Kasza Tibor műsorát pályára állította, majd hagyta, hogy az RTL újabb és újabb műsorokat, show-kat, formátumokat küldjön ellene, amik már a kezdet kezdetén, vagy menet közben kipukkadtak. Míg az RTL vért izzadt, és szinte havonta dobott be új műsorokat (Az álommeló, Celebrandi, Tippelj és vidd el!, Activity), addig a TV2 nem zavartatta magát. A Szerencsekerékkel szinte az egész évet kibekkelte, a nagyobb durranásokat az őszi szezonra tartogatta. Azért tavasszal is bevetett pár (régi-)újdonságot (Zsákbamacska), de aztán mindig visszatért a jól bevált Szerencsekerékhez. Míg az RTL az új műsorokkal sem tudta kifogni a TV2 vitorlájából a szelet, addig

Kasza Tibi műsora volt, hogy még az ismétlésekkel is verte az RTL próbálkozásait.

Az év legnézettebb műsora a március eleji újrafazonírozott Zsákbamacska első adása lett 464 722 nézővel és 34,1 százalékos közönségaránnyal a fiatalok körében, és a teljes lakosság körében is ez a műsor lett az év nyertese 1 340 902 nézővel és 34,4 százalékos közönségaránnyal. Ezután azonban szétválik a fiatalok és a teljes lakosság által leginkább preferált műsorok toplistája. A fiatalok körében a Zsákbamacska után december 23-ig öt Sztárbox adás következett. Igen ám, de jött a szenteste Kevinnel, aki harmadik helyre repítette az örök klasszikus Reszkessetek, betörők! című filmet, aminek második része a nyolcadik legnézettebb műsor volt tavaly. A kilencedik helyen újfent egy Zsákbamacska következett, a sort pedig a Sztárbox zárta. Ez utóbbi volt a csatorna 2023-as évének legsikeresebb produkciója, pedig elég sokfajta formátumot kipróbáltak.

A teljes lakosság körében viszont egyetlen RTL-es műsor sem került be az év 10 legnézettebb produkciója közé, az első két helyen a két első Zsákbamacska adás áll, majd egy Sztárban sztár leszek, egy Szerencsekerék, egy Dancing With The Stars, több Sztárban sztár adás következik, a tizedik helyre pedig az augusztus 20-i Tűzijáték közvetítése futott be.

2023 története a nézettség tükrében

  • Az év kezdetén az RTL hétköznaponként a Drága örökösöket tudta felmutatni, valamint elindította újabb saját gyártású szombati sorozatát, a Gólkirályságot. A széria sikeresnek bizonyult, de nem tudta megismételni A mi kis falunk sikerét. Vasárnaponként az RTL üzleti showműsora, a Cápák között hasított, de még ez sem volt elég a TV2 Szerencsekerekével és a Vigyázat, gyerekkel vagyok című műsorukkal szemben.
  • A Drága örökösök kezdetben jól ment, de aztán tavasszal elkezdett csökkenni a nézettsége, miközben a Szerencsekerék még erősebbé vált. A Hazatalálsz megerősítette a TV2 nézettségét. Az RTL a Cápák közöttel tudott villantani, de ez csak a vasárnapon tudott segíteni, hétköznapokon nem volt semmije a csatornának, amivel fel tudta volna venni a versenyt a Szerencsekerékkel szemben.
  • Márciusban a TV2 elindította a korábbi években is hatalmas sikernek örvendő Sztárban sztár új évadát, illetve hadrendbe állította a ráncfelvarráson és műsorvezető-váltáson átesett Zsákbamacskát. Az első adás – még Rózsa György vendégszereplésével – az év legnézettebb műsora lett mindkét vizsgált célcsoportban.
  • Az RTL A mi kis falunk új évadával próbálta menteni a menthetőt, hétköznap továbbra is a Drága örökösökkel kínlódtak, miközben a Zsákbamacska nézettsége kiütötte a plafont. Ez így ment áprilisig, amikor az RTL egy vadiúj formátumot próbált ki: jött Az álommeló, ami harmatgyengén indult, aztán – pont a műsor végére – egészen megerősödött, de így is csak szépíteni tudta a helyzetet.
  • Amíg az RTL-en májusban indult Tippelj és vidd el! című showműsor Istenes Bence vezetésével nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, addig a TV2 a Szerencsekerékkel vígan kibekkelte ezt az időszakot.
  • A nyári uborkaszezonban az RTL újfent A mi kis falunk ismétléseivel próbált a felszínen maradni, ám a TV2 úgy is folyamatosan nyerte a heteket, hogy az RTL júniusban egy olyan régi-új formátummal próbálkozott, amit még a TV2 vitt sikerre, ám az Activity sem volt elég a Szerencsekerékkel szemben.
  • Júliusban az RTL ismét új műsorral állt elő, a Celebrandi és a szombati A mi kis falunk kombinációjával sikerült minimálisan megelőznie a TV2-t, aki erőfeszítések nélkül, pusztán a Szerencsekerékkel hozta szinte az egész nyarat. Az RTL augusztusban A konyhafőnökkel tudott kicsit szépíteni a helyzetén, és le tudta nyomni Kasza Tibiéket a nyár végén, viszont a TV2 őszre tartogatta a nagy durranásokat.
  • Az RTL nagyjából egy héttel korábban kezdte el begyújtani a rakétákat: a The Voice című tehetségkutató, A konyhafőnök és a Cápák között új évada majdnem egyszerre indult, és ez be is vált – lekörözte a TV2-t. Ez tartott egészen egy hétig, amikor is a TV2 is beindította az úthengert, és a Séfek séfe, valamint a Sztárban sztár leszek új évadával és a Mutasd a hangod című műsorral visszavágott az RTL-nek.
  • Ekkor kezdődött az RTL őszi vesszőfutása. A Séfek séfe egyből verte A konyhafőnököt, a TV2 a The Voice ellen szombatra is betette a Sztárban sztár leszeket és a Szerencsekerék VIP-t, vasárnap a Cápák között ellen a Sztárban sztár leszek és a Mutasd a hangod indult, és máris két vállra fektette az RTL-t. Az őszi szezonban az RTL a Nyerő Párossal és a vadiúj formátumú Az Árulókkal tudott labdába rúgni, ezek a műsorok végül sikeresek lettek, de túl későn jöttek, és túl rövid ideig tartottak, hogy az éves nézettségben is változást hozzanak: A Nagy Ő, a DWTS és az Ázsia Expressz új évada megint kifogta a szelet az RTL vitorlájából, egészen addig, amíg meg nem jelent a porondon a Sztárbox októberben, ami viszont mindent vitt.

Az RTL az év végére szedte össze magát, és ebben a Sztárboxnak volt a legnagyobb szerepe. A nagyszabású műsor – jellegéből adódóan – heti egyszer, vasárnap este jelentkezett élőben, tehát nem tudta megnyerni az éves nézettségi versenyt a teljes lakosság körében. Cserébe a 18-49 évesek körében az éves top 10-be hat Sztárbox epizód is bekerült. Év végén – kis túlzással – az egész ország erről beszélt.

Ahogy az Árulók is tematizálta a közbeszédet, és bár a műsor valóban nagy durranás volt, a nézők is imádták, egyetlen hibája mégis akadt: nagyon rövid ideig, mindössze két hétig volt képernyőn, ezért éves szinten az RTL nézettségében szinte meg sem látszik. Összesítésben tehát a TV2 nyerte a nézettségért vívott csatát, köszönhetően a Szerencsekerék egész éven át kitartó sikerének, ami biztosította a csatorna számára az első helyet.

(Borítókép: Balogh László, forrás: RTL)

Címkék