Több százmillió eurós bírságot mért az Európai Unió trösztellenes hatósága az Oreót, a Milkát és a Tobleronét gyártó Mondelez International nevű vállalatra. Miután a Mondelez beismerte a jogsértést, a Bizottság 15 százalékkal csökkentette a vállalatra mért bírságot.

Az Oreót és a Tobleronét is gyártó Mondelez Internationalt 337,5 millió euró bírsággal sújtja az EU trösztellenes szabályozó hatósága a csokoládé-, keksz- és kávétermékek uniós országok határai között átnyúló kereskedelmének hátráltatása miatt. A 124 milliárd forintra rúgó büntetés bizonyítéka annak, hogy az Európai Bizottság továbbra is szigorú lépéseket tesz a forgalmazókat és kiskereskedőket korlátozó vállalatokkal szemben.

Az Európai Bizottság szerint a Mondelez versenyellenes üzleteket kötött, és az uniós trösztellenes jogszabályok megsértésével visszaélt az erőfölényével. Miután a Mondelez beismerte a jogsértést, a Bizottság 15 százalékkal csökkentette a vállalatra mért bírságot.

Eltökélt szándékunk, hogy megőrizzük az alapvető szabadságjogokat az Európai Unióban, és biztosítjuk, hogy az európai polgárok a piac által kínált legnagyobb választékhoz a lehető legalacsonyabb áron juthassanak hozzá

– mondta Margrethe Vestager, az EU trösztellenes politikáért felelős vezetője sajtótájékoztatón.

A Mondelez továbbá elmondta, hogy az uniós ügy korábbi, elszigetelt esetekre vonatkozott, amelyek többsége már jóval a bizottsági vizsgálat előtt lezárult vagy orvoslásra került.

A Bizottság szerint a Mondelez 2012 és 2019 között korlátozta azokat a területeket vagy vásárlókat, amelyeknek hét nagykereskedő továbbértékesíthette termékeit, valamint 2006 és 2020 között megakadályozta, hogy egyes uniós országokban tíz kizárólagos forgalmazó válaszoljon más uniós országok vásárlóinak értékesítési kéréseire.

2015 és 2019 között a vállalat egy németországi bróker beszállítását is megtagadta, hogy megakadályozza bizonyos táblás csokoládék továbbértékesítését négy olyan országban, ahol az árak magasabbak voltak – közölte az uniós felügyelet, hozzátéve, hogy a Mondelez Hollandiában is leállította az ilyen termékek szállítását, hogy megakadályozza Belgiumba történő behozatalukat.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Forrás: Reuters)

(Borítókép:Joe Scarnici / Getty Images)

Címkék