A Meta tanácsadó pszichológusa lemondott posztjáról, mivel elmondása szerint az Instagram és a Facebook anyacége valójában nem akar törődni a felhasználók jólétével és biztonságával.

A Meta tanácsadó pszichológusa, aki az öngyilkosság megelőzésében és az önkárosítással kapcsolatban adott tanácsokat a cégnek, felmondott, azzal vádolva a techóriást, hogy „szemet hunyt” az Instagramon található káros tartalmak felett. Emellett többször figyelmen kívül hagyta a szakértői tanácsokat, illetve a profitot az emberi életek elé helyezi – közölte a The Guardian.

Lotte Rubæk – aki több mint három évig volt tagja a Meta globális szakértői csoportjának –, azt nyilatkozta, hogy a technológiai óriásvállalat folyamatosan elmulasztja a káros tartalmak eltávolítását a platformjairól. Ezzel pedig arra „kényszeríti” a kiszolgáltatott fiatal nőket és lányokat, hogy tovább romoljon a mentális egészségük. Elmondása szerint a cég ezzel hozzájárul az öngyilkossági adatok emelkedéséhez. Azt is hozzátette a cég irányelveiből kiábrándult pszichológus, hogy a Meta nem törődik a felhasználók jólétével és biztonságával. Szerinte a valóságban a vállalat káros tartalmakkal próbálja a sebezhető fiatalokat a platformjaikhoz kötni a cég profitjának növelése érdekében.

Nem tudok többé a Meta SSI szakértői testületének tagja lenni, mivel már nem hiszek abban, hogy a hangunknak valódi pozitív hatása van a gyermekek és fiatalok biztonságára az önök platformjain

– közölte a lemondólevelében.

Egy interjújában továbbá Rubæk azt nyilatkozta, hogy a felszínen úgy tűnik, hogy a cég törődik a problémával, hiszen vannak szakértői csoportok és egyéb látszólagos törekvések, „de a színfalak mögött egy másik napirend van ponton, amely magasabb prioritást élvez számukra”. Ez a napirend szerinte az, hogy „hogyan tartsák fent a felhasználóik aktív jelenlétét és hogyan keressenek pénzt azzal, hogy a képernyő előtt tartják őket. Adatokat gyűjtenek a felhasználókról, eladják őket és így tovább”.

Rubæk páciensei elmondták a szakembernek, hogy megpróbálták jelenteni az Instagramon található önkárosító képeket, de azok gyakran megmaradnak. Az egyik ügyfél elárulta, hogy miután jelentett egy képet, az eltűnt, de később egy barátja fiókján keresztül újra látta, ami arra utal, hogy csak az ő látóteréből került ki. A Meta „sok trükköt alkalmaz”, hogy megkerülje a tartalmak végleges eltávolítását – közölte Rubæk.

A Meta szóvivője a problémáról úgy nyilatkozott, hogy:

Az öngyilkosság és az önkárosítás összetett kérdés, és hihetetlenül komolyan vesszük. Évek óta konzultálunk biztonsági szakértőkkel, többek között az öngyilkossággal és önkárosítással foglalkozó tanácsadó csoportunk tagjaival, és visszajelzéseik segítettek abban, hogy jelentős előrelépéseket tegyünk ezen a téren. Legutóbb például bejelentettük, hogy az öngyilkosságot és önkárosítást tartalmazó posztokat elrejtjük a tizenévesek elől, még akkor is, ha azokat olyan valaki osztja meg, akit követnek. Ez egyike azon frissítéseknek, amelyeket a tanácsadóinkkal folytatott megbeszélések után hajtottunk végre.

Rubæk felháborodását az Ofcom március közepén közzétett új kutatása is alátámasztja, amely szerint az erőszakot megjelenítő online tartalmak „elkerülhetetlenek” az Egyesült Királyságban élő gyermekek számára, akik közül sokan már az általános iskolában találkoznak velük. A megkérdezettek a platformok közül elsődlegesen az Instagramot említették.

(Borítókép: Fiordaliso/Getty Images)

Címkék