Az idei Oscar-gála nézettségi adatai négy év óta a legnagyobb nézettséget mutatják, annak ellenére, hogy úgy tűnik, az Oscar, mint brand elfáradt.

Az előző évektől eltérően 2024-ben korábban vette kezdetét a 96. Oscar-gála, ami hazai idő szerint március 11-én, nem sokkal éjfél után indult, korábban hajnali kettő környékére volt tehető a startolás – ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy idén növekedett a díjátadót nézők száma. Az eredmény meglepő, ugyanis az adatok szerint a gálát évről évre egyre kevesebben nézik, főként élőben, így sokan úgy vélik, hogy az Oscar, mint brand kifulladt, és egyre kevesebb embert érdekel. Azonban a CBS News cikke szerint a 2024-es Oscar-gála nézettségi adatai négy év óta a legnagyobb nézettséget mutatják. A nézők számának növekedéséhez a korábbi időpont mellett a Barbie és az Oppenheimer kasszasiker filmek többszöri jelölése is hozzájárult.

Hányan nézték a 2024-es Oscar-gálát?

Az elmúlt húsz év legnézettebb átadója a 2014-es volt, ekkor 43,7 millióan követték figyelemmel az Egyesült Államokon belül a gálát. A Statista adatai szerint innentől kezdve zuhanni kezdtek a számok. 2015-ben már csak 36,6 millió, 2016-ban 34,3 millió, 2017-ben pedig 32,9 millió volt az Oscar nézettsége. 2018-ban még a korábbiaknál is nagyobb visszaesés volt: ebben az évben 26,5 millióan követték figyelemmel a gálát. Az Oscar számára azonban az igazi csapást a koronavírus jelentette, ugyanis 2021-ben 10,4 milliós nézettséget rögzítettek, ami az elmúlt húsz évet nézve extrémalacsonynak számított. A nézettség 2022-ben – a híres pofon évében – 16,6 milliójával újra emelkedett. Az előző évben, 2023-ban 18,8 millió néző ült le megnézni az átadót, ehhez képest a mostani közvetítés nézettsége kiugrást mutat a 19,5 millió nézőjével, ugyanis négy év óta most a legmagasabbak a számok.

A nézettség az utolsó fél órában tetőzött a csúcsra, amikor Ryan Gosling előadta a Barbie című filmből az I'm Just Ken című dalt, Cillian Murphy pedig elvitte a legjobb színésznek járó címet az Oppenheimer-ért. Azonban itt nem ért véget az izgalom, ugyanis az alkotás megkapta a legjobb filmnek járó díjat. Christopher Nolan pedig a legjobb rendező kategóriában nyert, amit Al Pacino adott át.

A mostani emelkedés ellenére a gála valószínűleg már soha nem fogja hozni azokat a nézői számokat, mint 2014 előtt, ez nem azt jelenti, hogy maga az Oscar kevesebb embert érdekelne, csupán a nézők figyelme az élőadásról szépen lassan átvándorolt a közösségi oldalakra.

(Borítókép: Kevin Winter/Getty Images)

Címkék