A születésnapos Index 25 éve élvezi az olvasók bizalmát: a portál a jelentősebb közéleti eseményeknél magabiztosan vezeti az olvasottsági listákat.

Huszonöt évvel ezelőtt, 1999. május 17-én elindult az Index.hu, a kiadvány, ami a mai napig az egyik leglátogatottabb a magyar hírportálok között.

A dezinformáció világában már nem magától értetődő, hogy az interneten éppen elénk kerülő információ hiteles is – az online tájékozódás egyre nagyobb tudatosságot követel meg az olvasóktól. Ezzel párhuzamosan a hírportáloknak is megnőtt a felelősségük, hogy támogassák, ne pedig megnehezítsék az informálódást. A hiteles tájékoztatást az olvasók hosszútávú bizalommal hálálják meg,

így van ez a most 25 éves Index esetében is.

Az online közönségmérés segítségével könnyedén meghatározható, hogy melyik hazai kiadványt választják a legtöbben és a legtöbbször. A hírolvasók a legnagyobb arányban rendszeresen az Index mellett teszik le a voksukat: Az Indamedia zászlóshajója a jelentősebb közéleti eseményeknél magabiztosan nyeri az olvasottsági versenyt. Például idén februárban, a hónap minden napján a legtöbben az Indexet olvasták. 2024. január 25-től kezdődően pedig a hírportál 58 napos sikerszériát produkált.

A kiadvány az elmúlt években különböző tartalmakkal színesítette a portfólióját. Nagy sikernek örvend a Márkó és Barna Síkideg nevű podcast, ahol a műsor két főhőse – Linczényi Márkó és Turai Barna – mindennapi témákon idegeskedik, most már az offline térben is. 2023 márciusában elindult Rónai Egon népszerű hírháttér műsora (Konkrétan Rónai Egonnal), ahol a szakember a magyar közélet olyan aktuális politikai és gazdasági témáit járja körbe, amelyek meghatározzák a közvéleményt és a mindennapokat. Az említettek mellett – ahogy az olvasók igényei változtak – a rövid formátumú videós tájékozatás is teret kapott: Lenzsér Olivér színes, humoros vagy éppen a legérdekesebb hírekről tájékozatja az embereket a portál TikTok-oldalán.

Az Index által közölt tartalmakat nem csak az olvasók díjazzák. Nemrég a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöksége szakmai kitüntetésben részesítette az Index teljes sportrovatát, februárban a portál két fotóriporterét, Németh Katát és Szollár Zsófit is díjazták a 42. Magyar Sajtófotó Pályázaton, az elmúlt években pedig két újságírót is Junior Prima Díjjal tüntettek ki: Kocsmár-Tóth Istvánt 2022-ben, Holló Bettinát 2023-ban.

A negyedszázados Index persze ma nem lehetne az, ami, az elődök meghatározó munkája nélkül. Az Index első főszerkesztője Nyírő András egy év után távozott és átadta a pozíciót Uj Péternek, aki az a Index eddigi története alatt a leghosszabb ideig formálta a portált. 2011-2013-ig Mészáros Zsófia, 2013 és 2017 között Dudás Gergely, utána két évig Tóth-Szenesi Attila, majd 2019-2020-ig Dull Szabolcs vezette a lapot. 2020-ban Szombathy Pál alatt az egész portál átalakult, majd 2020 decemberében a jelenlegi főszerkesztő, Fekete-Szalóky Zoltán vette át a kiadvány vezetését.

Az Index gyakorlatilag az internettel együtt terjedt el Magyarországon, és hatalmas eredmény, hogy a mai napig él és jól működik. Ebben természetesen óriási szerepe volt a múltban és van a jelenben azoknak az újságíróknak, szerkesztő és vezető kollégáknak, akik nap mint nap a friss hírek, aktuális történések és közérdeklődésre számot tartó témák felkutatásán dolgoznak. Megtisztelő és egyben nagy felelősség is ez, gondolok itt azokra a napokra, amikor az országban vagy a világban kiemelt esemény történik, és egymillió hírolvasó érkezik azonnal az Indexre. Gyorsan kell reagálnunk, friss tényeket szolgáltatnunk, miközben több forráson keresztül ellenőrizzük a felfedezett információk valóságtartalmát

– olvasható Starcz Ákos, az Index vezérigazgatójának nyilatkozata az Indamedia oldalán.

Az online lapoknak az óriási merítés miatt egyre nehezebb feladatuk van abban, hogy megnyerjék és megtartsák az olvasókat, de úgy tűnik, hogy az Indexnél beért az elmúlt 25 év munkája.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture  Facebook   és  LinkedIn   oldalát is.

(Borítókép: Indamedia)

Címkék