Az Európai Unióban a digitális piacok működésére vonatkozó jogszabály (DMA) és a bizottsági nyomás hatására nagyobb teret kapnak a zenestreaming-platformok üzemeltetői az Apple ökoszisztémájában.

Ezentúl az Apple iOS és iPadOS operációs rendszereit futtató készülékek tulajdonosainak a zenestreaming-előfizetések átláthatóbbá válnak, a zenei tartalmak megvásárlása pedig könnyebb lesz. Ez annak köszönhető, hogy a cég uniós nyomásra beleegyezett, hogy a platformtulajdonosok az Apple fizetési rendszerét megkerülve érjék el a meglévő és a potenciális felhasználókat – olvasható a HWSW cikkében.

Lényeges kiemelni, hogy az új felhasználói feltételek kizárólag az Európai Unió területére vonatkoznak. Ennek értelmében a Spotify, a Tidal, a Deezer és más streaming-platformok a jövőben a saját alkalmazásaikban olyan linkeket helyezhetnek el, melyek az adott cég saját fizetési oldalára irányítják a felhasználókat, emellett e-mailban is küldhetnek ilyen linket a lehetséges előfizetőknek. Ez a megoldás az Apple korábbi, fejlesztőkre és platformtulajdonosokra vonatkozó felhasználói feltételei alapján tilos volt, melyet a versenytársak – főként a Spotify – az évek alatt erősen kifogásolt.

A svéd streamingszolgáltató először 2015-ben kereste fel az Európai Bizottságot panaszával, miszerint a digitális zenei piac fejlődése megállt, véleményük szerint ugyanis az Apple visszatartja a versenytársakat. Végül 2020-ban indult versenyjogi vizsgálat a vállalat ellen, melyet szintén a Spotify terjesztett elő. A vizsgálat március elején zárult le az Apple történelmének első európai versenyjogi elmarasztalásával: a jogsértő működés megszüntetése mellett több mint 1,8 milliárd eurós, azaz 712 milliárd forintos bírsággal sújtotta az Európai Unió a társaságot.

A jogsértő működés módosítása az említett formában március elejére tárgytalan lett, mivel március 7-én kötelezően alkalmazandóvá váltak az átfogó uniós piacszabályozó jogszabályban, a Digital Markets Act-ben foglaltak. A DMA többek között kimondja, hogy a fizetési tranzakciók korlátozásra vonatkozó gyakorlat jogszerűtlen. A Bizottság ugyanakkor március végén kijelentette, hogy az Apple és a Google sok szempontnak, amelyet az új jogszabály foglal magában, továbbra sem felel meg, ezért vizsgálatot indított az amerikai techóriásokkal szemben.

(Borítókép: SOPA Images / NurPhoto / Getty Images)

Címkék