Az Activision korábbi vezérigazgatója, Bobby Kotick állítólag érdeklődik a TikTok felvásárlása iránt, persze ezt csak akkor tudná megtenni, amennyiben a ByteDance beleegyezik a közösségi média platform eladásába.

A TikTok az elmúlt időszakban erősen az Egyesült Államok kormányának célkeresztjébe került. A szenátus tagjai ugyanis úgy gondolják, hogy a kínai székhelyű ByteDance anyavállalat információkat oszthat meg a kínai kormánnyal a felhasználók adatain keresztül. A gyanú miatt a közösségi platformot az Egyesült Államokban egy új törvényjavaslat keretében betilthatják, illetve eladásra kényszeríthetik. Ennek hatására egyre többen tartanak attól, hogy a TikTok elérhetetlenné válik az USA-ban, ha a Kongresszus jóváhagyja az új törvényt – olvashatóThe Wall Street Journal cikkében.

Az Activision korábbi vezérigazgatója, Bobby Kotick megérezve a lehetőséget állítólag élénken érdeklődik a TikTok megvásárlása iránt. Kotick, ugyanis megkereste a ByteDance alapítóját, Zhang Yiminget, hogy jelezze számára, szívesen megvásárolná a népszerű platformot. A TikTok felvásárlása azonban nem lenne olcsó mulatság, a becslések szerint akár százmilliárd dollárra is rúghat. Az egykori Activision-vezető állítólag az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman előtt vetette fel az ötletét, akit maga mellett partnerként is el tudna elképzelni. A portál állítása szerint az OpenAI a TikTok segítségével fejleszteni tudná a mesterséges intelligencia-modelljeit is, ha egy olyan partner, mint Kotick fel tudná vásárolni a platformot.

A képviselőház március közepén tart szavazást a törvényjavaslatról, ami egyébként már a harmadik alkalom, amikor az USA megpróbálja kikényszeríteni a ByteDance-ből a TikTok eladását. Az első ilyen jellegű lépést még Donald Trump hozta 2020-ban. A törvényhozók azóta letiltották a TikTok-ot a kormány tulajdonában lévő eszközökről. Most Joe Biden tesz arra kísérletet, hogy elérje a TikTok leválasztását. A Biden-kormány szerint a TikTok nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, de nem biztosak abban, hogy van-e jogi felhatalmazásuk az alkalmazás hatékony betiltására vagy a kínai tulajdonostól való elkülönítésére. Az új TikTok törvényjavaslat célja, hogy erre egyértelmű felhatalmazást adjon a Fehér Háznak.

(Borítókép: Kevin Dietsch/ Getty Images)

Címkék