Az Artist Rights Alliance nevű nonprofit szervezet nyílt levelében a zeneipar neves művészei szólítják fel az AI-fejlesztőket, hogy szüntessék be a mesterséges intelligencia etikátlan használatát.

Több mint 200 művész, köztük Billie Eilish, Kacey Musgraves, J Balvin, Ja Rule, Jon Bon Jovi, The Jonas Brothers, Katy Perry, Miranda Lambert és mások is felszólaltak a zeneiparban a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fenyegetések miatt. Az Artist Rights Alliance (ARA) nevű nonprofit szervezet által kiadott nyílt levélben a zeneipar neves képviselői szólítják fel az AI fejlesztőket, technológiai cégeket, platformokat, illetve digitális zenei szolgáltatásokat, hogy „szüntessék be a mesterséges intelligencia használatát, mert ez sérti és leértékeli a zenészek jogait”. A nyílt levelet április elején tette közzé az interneten a művészek által vezetett oktatási és érdekvédelmi szervezet – közölte a CNN.

A művészek nyilatkozata kiemeli, hogy a mesterséges intelligencia olyan alapvető módon fogja átalakítani a kreatív iparágakat – és az egész amerikai gazdaságot –, amely még mindig homályos, ráadásul a technológia ugrásszerűen fejlődik és a benne rejlő lehetőségek is folyamatosan alakulnak.

A levél kiemel néhány példát a mesterséges intelligencia felelőtlen használatáról, amely károsítja a művészeket: a szerzők szerint ilyen a deepfake jelenség, illetve az AI-alapú hangklónozás. A visszaélések miatt ugyanis csökkennek a művészek jogdíjas bevételei, mivel az AI-alapú reprodukcióval meg lehet kerülni a zeneművek engedélyhez kötött felhasználását.

Hiszünk abban, hogy a felelősségteljes felhasználás esetén a mesterséges intelligencia óriási potenciált rejt magában az emberi kreativitás előremozdításában, és új, izgalmas élményeket hozhat a zene rajongói számára. Sajnos egyes platformok és fejlesztők az AI-t a kreativitás szabotálására és a művészek, dalszerzők, zenészek és jogtulajdonosok aláásására használják

– áll a levében.

A levél felszólítja a digitális zenei platformokat és szolgáltatásokat, hogy kötelezzék el magukat a művészek védelme mellett.

Meg kell védenünk magunkat a mesterséges intelligencia káros felhasználása ellen, amely a hivatásos művészek hangjának és képmásának ellopására, az alkotók jogainak megsértésére és a zenei ökoszisztéma tönkretételére irányul.

– fogalmazzák a művészek.

A több száz aláíró között szerepelnek dalszerzők, hírességek és ismert szórakoztatóipari cégek is, köztük Camila Cabello, Imagine Dragons, Jon Batiste, Kate Hudson, Kim Petras, Mumford & Sons tagok, Nicki Minaj, Sam Smith, Stevie Wonder és Zayn Malik.

Az ARA ügyvezető igazgatója, Jen Jacobsen nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a mesterséges intelligencia fenyegetései tovább rontják a művészek már most is nehéz munkakörülményeit:

A dolgozó zenészek már most is küzdenek a megélhetésért a streaming világában, és most még az a teher is rájuk nehezedik, hogy megpróbálnak versenyezni az AI által generált zajáradattal. A generatív mesterséges intelligencia etikátlan használata, leértékeli az egész zenei ökoszisztémát.

A mesterséges intelligencia felelőtlen használata miatt nem csak a zeneipar érzi magát fenyegetve. Az íróknak a nagy nyelvi modellekkel foglalkozó cégek tevékenysége számos etikai és jogi aggályt okozott az elmúlt időszakban. Augusztusban például a The Atlantic című lap azt fedte fel, hogy több mint 170 000 könyvet kalózkodtak el a Meta LLaMA és valószínűleg más generatív AI-eszközök képzéséhez.

(Borítókép: Variety / Getty Images)

Címkék