Március 13-án a Parlament jóváhagyta a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt. Ennek értelmében kötelező feltüntetni a mesterséges és deepfake tartalmakat.

Az Európai Parlament március 13-án megszavazta a mesterséges intelligenciát szabályozó rendeletet. Az Európai Parlament elmondása szerint a jogszabály célja az alapvető jogok, a demokrácia, a jogállamiság és a környezeti fenntarthatóság védelme a magas kockázatú mesterséges intelligenciával szemben. Az új szabályozás a mesterséges intelligencia lehetséges kockázatai és hatásai alapján állapít meg kötelezettségeket az alkalmazásukra vonatkozóan – olvasható az Európai Parlament közleményében.

Mit tartalmaznak a legfontosabb szabályok?

  • Biztosítékok az általános célú mesterségesintelligencia-modellekhez
  • A biometrikus azonosító rendszerek feltételekhez kötött hatósági használata
  • A pontozási rendszerek és az emberek viselkedését befolyásoló vagy sebezhetőségét kihasználó alkalmazások tilalma
  • Jog a panasztételhez és az érdemi magyarázathoz

Az új szabály értelmében nem lesznek megengedettek az olyan AI alkalmazások, amelyek sérthetik az emberek jogait. Ilyen például a személyes adatokon alapuló biometrikus kategorizálás vagy az arcfelismerő adatbázisok létrehozása olyan arcképek felhasználásával, amik az internetről vagy zártláncú televíziós hálózatok felvételeiből nem célirányosan válogatnak le. Tilos lesz továbbá a munkahelyen és az iskolákban gépi érzelemfelismerő rendszereket alkalmazni. Nem lehet pontozni az embereket kockázati profiljuk vagy társadalmi hovatartozásuk alapján. Ugyanígy szabályellenes a profilalkotásra, illetve a bűnözői előéletre alapozott prediktív rendészet is, valamint az olyan rendszerek alkalmazása, amelyek képesek befolyásolni az emberek viselkedését, vagy a sebezhetőségüket használják ki.

A távoli biometrikus azonosító rendszereket néhány szigorú kivételtől eltekintve a bűnüldöző szervek sem használhatnak, valós időben például csak eltűnt személy keresésére vagy terrortámadás megelőzésére lehet alkalmazni. Az új rendelet emellett egyértelmű kötelezettségeket állapít meg az olyan AI-rendszerekkel kapcsolatban, amelyek veszélyt jelentenek az egészségre, a biztonságra, az alapvető jogokra, a környezetre, a demokráciára vagy a jogállamiságra. A polgároknak ezentúl lehetőségük lesz panasszal élni az AI rendszerek alkalmazásával szemben, valamint tájékoztatást kapni az alapvető jogaikra nagyban kiható olyan döntésekről, amik magas kockázatú MI-rendszerek bevonásával születtek.

Továbbá az általános célú MI-rendszereknek és az alapjukat képező AI-modelleknek meg kell majd felelniük bizonyos átláthatósági követelményeknek is, és a modellek betanítása során be kell tartani az uniós szerzői jogi szabályokat. Ezenkívül kötelező lesz a mesterséges vagy deepfake képi, hang- és videotartalmakat egyértelműen megjelölni.

Végre megvan a világ első kötelező erejű jogszabálya a mesterséges intelligenciáról, amely csökkenti a kockázatokat, lehetőségeket teremt, küzd a diszkrimináció ellen és átláthatóságot teremt. A Parlamentnek köszönhetően az elfogadhatatlan mesterséges intelligencia gyakorlatokat a jogszabály betiltja Európában, a munkavállalók és a polgárok jogai pedig védelmet élveznek. A mesterséges intelligencia hivatal hamarosan feláll, hogy támogassa a vállalatokat abban, hogy még a szabályok hatályba lépése előtt elkezdjék betartani azokat. Biztosítottuk, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztésének középpontjában az ember és az európai értékek álljanak

– közölte Brando Benifei társjelentéstevő a keddi plenáris vita során.

A javaslatot 523 szavazattal, 46 nem és 49 tartózkodás mellett fogadták el. A rendeletet jogász-nyelvészi ellenőrzést követően várhatóan még a jogalkotási ciklus vége előtt elfogadja a Parlament. Emellett a jogszabály végleges szövegét még a Tanácsnak is hivatalosan támogatnia kell. Az új szabályozás az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba, a tagállamokban pedig a hatálybalépést követő 24 hónap elteltével a jogszabályt teljes egészében alkalmazni kell.

(Borítókép: Tanaonte/Getty Images)

Címkék