A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai reagált arra a vádra, miszerint a Gemini a történelmi személyiségeket pontatlan etnikum szerint ábrázolja, amivel megsértette a felhasználókat.

Február közepén a Google közölte, hogy ideiglenesen beszünteti az emberekről készült AI-generált képek készítésének lehetőségét, ugyanis sok felhasználó arra panaszkodott, hogy az AI eszköz a történelmi személyiségeket pontatlan etnikum szerint jeleníti meg. Erre a vádra reagált a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai, aki „elfogultnak és „teljesen elfogadhatatlannak nevezte a Gemini mesterséges intelligencia modelljének egyes képi eredményeit, miután az olyan tartalmakat generált többek között, ahol a második világháborús német katonákat és vikingeket is színesbőrű emberekként ábrázolta az eszköz. Sundar Pichai egy bejegyzésben elismerte, hogy a legújabb AI-eszköz által generált képek és szövegek sértőek voltak – írja a The Guardian

Pichai február 27-én e-mailben reagált a történtekre:

Tudom, hogy az eszköz egyes válaszai megsértették a felhasználóinkat és elfogultság irányába mutattak – ez teljesen elfogadhatatlan, hibáztunk. Csapataink éjjel-nappal dolgoznak ezeknek a problémáknak a megoldásán. Már most jelentős előrelépést tapasztalunk

– írta a vezérigazgató.

Eközben a Dall-E, az OpenAI képgenerátorának korábbi verziója inkább a fehér férfiak irányába mutatott elfogultságot, ugyanis ha például egy bírót akart generálni a felhasználó, akkor fehér férfit hozott létre a modell, azonban ha fegyveres embert, akkor fekete férfit kreált. A Gemini válaszai ehhez képest már tükrözik a Google azon próbálkozását, hogy kezelje az elfogultságot, a negatív diszkriminációt.

A Gemini versenytársai gyakran hasonló megközelítéssel próbálják megoldani ugyanazokat felmerülő problémákat, azonban a kivitelezés során mégis kevesebb technikai probléma születik. A Dall-E legújabb verziója például az OpenAI-nak a ChatGPT chatbotjával is párosul, ezzel lehetővé téve a chatbot számára a felhasználói kérések kibővítésének lehetőségét és az elfogultság visszaszorítására irányuló kérések hozzáadását.

A sokakat sértő kellemetlenség miatt a Google vezérigazgatója végül azt is közölte az üzenetében, hogy:

Az a küldetésünk, hogy a világ információit rendszerezzük, és általánosan hozzáférhetővé és hasznossá tegyük azt – ez törekvés szent és sérthetetlen. Mindig is arra törekedtünk, hogy termékeinkkel hasznos, pontos és elfogulatlan információkat nyújtsunk a felhasználóknak, ezért bíznak bennük az emberek. Ennek mentén alakítjuk minden termékünket, beleértve a feltörekvő AI-szolgáltatásainkat is.

(Borítókép: SOPA Images/Getty Images)

Címkék