A nagy, nemzetközi sportesemények közvetítési jogának megszerzése minden esetben hatalmas piaci előnyt jelent az adott csatornának. A labdarúgó-Európa-bajnokságot az M4 Sport behúzta, de úgy tűnik, riválisa akad a nézőkért.

A foci-Eb ideje alatt azt gondolhatnánk, hogy a mérkőzéseket közvetítő csatorna egyeduralomra tesz szert a sportműsorok sugárzásában. Ám attól, hogy az Európa-bajnokság a hazai szurkolók számára kiemelten fontos, a sportélet itt nem áll meg. Az eseménnyel egy időszakban zajlik ugyanis a Copa América, amelynek mérkőzésein olyan futballcsillagok játékát láthatjuk, mint Messi, Di María vagy Suárez.

Mivel a tengerentúli kontinensviadal is komoly vonzerővel bír a magyar rajongók körében, nagy szeletet vághat magának a nézőtortából a Network4 Media Group is, amely a június 20. és július 14. közötti Copa América összes mérkőzésének közvetítési jogát megszerezte.

Az amerikai torna mérkőzéseire jellemzően magyar idő szerint éjszaka kerül sor, így az Eb-meccsek után csak csatornát kell váltani, és folytatódhat a szurkolás. Az ismétlések is még aznap képernyőre kerülnek az ARENA4 és MATCH4 műsorán, a NET4+ streaming szolgáltatás előfizetői pedig bármikor visszanézhetik külföldi kedvenceik játékát. Emellett természetesen online élőben is követhetőek lesznek a mérkőzések.

„Közel húsz kollégánk dolgozik majd azon, hogy elhozzuk a magyar nézőknek a Copa összes fontos mozzanatát. Hosszú éjszakák várnak a szerkesztőkre és kommentátorokra, de megéri a fáradtság, mert egy különleges futball csemegét biztosítunk a rajongóknak. A Copa América látványos és szenvedélyes futballt kínál a legnagyobb klubokban futballozó sztárokkal”

- mondta el Misur Tamás, a Network4 Media Group sportfőszerkesztője, hozzátéve, hogy a Copa-újonc Kanada csapatára érdemes lesz odafigyelni.

Több néző, nagyobb esély az újabb jogokra

A sportcsatornák esetében rendkívül fontos az események élő közvetítési jogainak megszerzése, hiszen egy nívós megmérettetés hatalmas tömegeket vonzhat a képernyő elé. A magas nézőszám pedig nemcsak a piaci státusz erősítésében játszik nagy szerepet; a későbbiekben a magas nézettség támogatja a csatorna tárgyalási pozícióját is az újabb közvetítési jogok megszerzésében. A tapasztalat szerint amelyik csatorna egyszer elvitt egy jogot, azt utána nagyon nehéz elvenni tőle.

(Képek: NETWORK4, Getty Images Hungary)

Címkék