Bár úgy tűnik, hogy a TikTok bebetonozta magát a közösségi média felületek közé, benne van a pakliban az is, hogy amilyen hirtelen jött a sikere, olyan hamar el is illan. Arra keressük a választ, vajon lesz-e méltó trónörököse a népszerű applikációnak.

A kínai ByteDance vállalatcsoport tulajdonában álló alkalmazás az Egyesült államokban 150 millió, globálisan közel 1 milliárd aktív felhasználót számlál, rövid videóival és mesterien kifejlesztett algoritmusával pedig a felhasználókat naponta átlagosan 52 percre ejti rabul. Bár sikere egyelőre töretlen, az erőteljes nemzetbiztonsági aggályok, a „bevándorló” idősek, és az új feltörekvő platformok azonban idővel megdönthetik a TikTok uralmát.

A Tiktok, mint nemzetbiztonsági kockázat

Ha a TikTok jövőjéről beszélünk, óhatatlanul szóba kerülnek az adatvédelmi aggályok. Az Egyesült Államok évek óta harcban áll a kínai céggel, miszerint

  • az app ellentmond az adatgyűjtési és -kezelési elveknek,
  • nem törődik a gyermekek védelmével,
  • illetve azzal sem, milyen dezinformációk és álhírek terjednek a platformon.

Donald Trump az USA akkori elnöke 2020 augusztusában elindította a TikTok betiltása iránti kérelmet, ami nem járt sikerrel. 2023 márciusában, már Joe Biden elnöksége alatt a TikTok vezérigazgatóját egy ötórás kongresszusi kihallgatásnak vetették alá. Ezek után az USA betiltotta az app használatát a szolgálati okostelefonokon, kormányzati eszközökön, illetve bizonyos állami egyetemek hálózatán is blokkolták. Bár több államban is felmerült az applikáció betiltása, mindössze Montana államnak sikerült 2023 májusában törvénybe foglalnia azt. Ám mielőtt ez érvénybe léphetett volna (2024. január 1-én), egy szövetségi bíró felfüggesztette a platform betiltásáról szóló jogszabályt.

Bár Amerikában még mindig elérhető a TikTok, a világ két legnépesebb országában komoly lépéseket tettek a platform ellen: Indiában 2019-ben átmenetileg, 2020-ban végleg betiltották, Kínában pedig a ByteDance a platform cenzúrázott változatát, a Douyint üzemelteti.

2023 elején több támadás érte a TikTok-ot, 2024-re az applikáció mégis szilárd lábakon áll. Az alkalmazás betiltását egyre kevesebb amerikai választópolgár támogatja, ami az idén esedékes amerikai elnökválasztás fényében kellő visszatartó erő a politikusok számára.

Öregedő TikTok

Sokak szerint a TikTok a fiatalok virtuális játszótere. Bár ez kezdetben tényleg így volt, a statisztikák szerint egyre inkább idősödik a platform közönsége. 2019-ben a TikTok felhasználók 74 százaléka volt 21 év alatti. A harminc pluszos korosztály számára a TikTok kezdetben túl gyors, és túl inger-gazdag volt, ám úgy tűnik, hogy alkalmazkodtak a tempóhoz; tavaly már a felhasználók 36 százaléka volt 18-24 év között, a 25-34 év közöttiek pedig egész sokan (32%) lettek. Az előrejelzések szerint 2024-ben a 18-34 éves korosztály a felhasználók 65%-át teszi majd ki. Ez a tartós dominancia nem pusztán véletlenszerű, hanem mélyen gyökerezik a platform dinamikájában.

A felhasználók aktív részvétele és megnövekedett tartalomfogyasztási ideje, a tartalmi preferenciák és a mára megszokott, szinte már komfortos hely, mind a TikTok malmára hajtják a vizet. A kínai alkalmazás, bár továbbra is a fiatalokra épít, az utóbbi időben látható lépéseket tett annak érdekében, hogy az idősebb generációkat is odacsábítsa. A diverz tartalmak, a családbarát funkciók, és a célzott hirdetések mind hozzájárulnak a TikTok elöregedéséhez. Amennyiben ez megtörténik, az ezredforduló után születettek szinte biztosan új platformot fognak maguknak keresni. 

De vajon hová „menekülhet” majd a Z és Alfa generáció, ha már nem akar a szüleivel egy platformon osztozni? Bár kristálygömbünk nincs, a jelent megvizsgálva bemutatunk pár lehetséges alternatívát. A digitális térben számos startup cég igyekszik utat törni magának a piacon. A VICE Media és az Ontario Creates által kiadott, Gen Z: The Culture of Content Consumption című tanulmánya szerint a most fiatal generáció hajlandó fizetni a magasabb minőségű, jobb élményt nyújtó és kényelmesebb szolgáltatásokért. Ők azok, akik már nem viselik el a reklámokat egy alkalmazásban, ezért reklámblokkolókat használnak azok kiszűrésére. 

Valami új, valami régi

Nem lehet még tudni, melyik applikáció lesz a TikTok utódja, de sokan bejelentkeztek trónkövetelőnek. Az egyik potenciális ellenfél  a Triller lehet, ami az utóbbi időben egyre népszerűbb. A kínai alkalmazáshoz hasonlóan rövid videós tartalmakat és kényelmes felhasználói felületet kínál. A Triller felhasználói bázisa az utóbbi pár évben exponenciálisan növekedett, de több más apphoz hasonlóan (Funimate, Huddles, Likee, Dubsmash és a Clash App), a TikTok alapfunkcióinak másolásával próbálja megdönteni a videomegosztó egyeduralmát, nem pedig valami egyedi és új ötlettel.

Az új platformok mellett a régi motorosok is igyekeznek lépést tartani a TikTokkal, így a jövőben ők is komoly konkurenciái lehetnek az appnak. Az Instagram és a Youtube például egyre több olyan funkciót fejleszt ki, amivel magához láncolhatja felhasználóit – ilyen a Youtube-on a Shorts, vagy az Instagramnál a Reels. Amellett, hogy ezek megszólalásig hasonlítanak a TikTok felületére, tartalmaik is gyakran megegyeznek. Mindez azt eredményezheti, hogy – különösen az idősebb generációk – sokkal inkább fogják választani a már jól ismert, rendszeresen használt platformokat, hiszen ugyanazt a felhasználói élményt egy már ismert köntösben kapják meg. Bár a TikTok videók remek eléréseket tudnak generálni, a MediaKix felmérése szerint a marketingesek 89%-a még mindig úgy véli, hogy az Instagram „az influencer marketing stratégiailag legfontosabb közösségi médiacsatornája”. 

A Tiktok a különböző vádak és konkurenciák ellenére egy pillanatra sem rendült meg. Széleskörű és elkötelezett követőivel továbbra is az egyik legértékesebb platform a vállalkozások számára, ami rengeteg potenciális előnyt tartogat. Az alkalmazást nem rengette meg az elmúlt pár év, sőt: tervei között szerepel az e-commerce-be való belépés, és a zene streaming szolgáltatás is.

(Borítókép: NurPhoto via Getty Images)

Címkék