Az Egyesült Királyságban a hirdetések szabályozásáért felelős független cég, az ASA felülvizsgálta FKA Twigs énekesnőt ábrázoló Calvin Klein reklám betiltásáról szóló döntését.

Az brit reklámfelügyelet (ASA) egy kellemetlen fordulatra kényszerült, ugyanis januárban arra hivatkozva cenzúrázta a Calvin Klein egyik – FKA twigs énekesnőt ábrázoló – plakátját, miszerint az „tárgyiasítja a nőket″, ám az indoklást felül kellett vizsgálnia, majd elismerték, hogy tévesen ítélték meg a plakátokat. Ettől függetlenül a tiltást nem oldották fel – írta meg a Marketing/Beat.

Az ASA eredeti döntése rendkívül vitatott témává vált a közösségi média felületeken.

Az énekes-dalszerzőnő maga állt a betiltást ellenző hangok élére. Egy Instagram-posztban fejtette ki őszinte véleményét az ASA indoklásáról és kettős mércével vádolta a szervezetet:

Nem látom a „sztereotipikus szexuális tárgyat″, amivel megbélyegeztek. Én egy gyönyörű, erős, színes bőrű nőt látok, akinek csodálatos teste több fájdalmat győzött le, mint amit el tudsz képzelni

– írta a posztban FKA twigs.

Az ASA a negatív hangok miatt úgy döntött, hogy bár fenntartja a plakát betiltásáról szóló döntését a „nyíltan szexuális (bár nem szexuálisan explicit)″ tartalom miatt, azonban az indoklást módosította.

A szabályozó hatóság bocsánatkérő nyilatkozatában igyekezett arra is rámutatni, hogy véleménye szerint FKA twigs valóban „magabiztosnak és határozottnak″ tűnik a plakátokon, illetve egyetért azzal, hogy „nem sztereotip szexuális tárgyként″ volt látható.

Az ASA lépését sokan azért sem értették, mert a kampányban az énekesnő mellett két hasonló plakát is megjelent, amiken Kendall Jenner látható hiányos öltözetben, viszont az ASA ezeket nem kifogásolta. Az reklámfelügyelet közleményében a következőt írta:

Fenntartjuk döntésünket, miszerint FKA Twigs nyíltan szexuális jellegű képe nem volt alkalmas arra, hogy nem célzott médiumban, egy plakáton jelenjen meg, ahol bárki láthatja. Ebben a tekintetben úgy véltük, hogy lényegesen különbözik a másik két plakáton szereplő, Kendall Jennerről készült, enyhén szexuális és szexuálisan szuggesztív, de nem nyíltan szexuális jellegű képektől. Tehát a tiltás emiatt továbbra is érvényes.

A nyilatkozatában az ASA azt is tisztázta, hogy „a faji hovatartozás vagy az identitás kérdése nem volt releváns és nem képezte részét sem az eredeti, sem a felülvizsgált határozatnak″. Azt is hozzátette, hogy ami valóban releváns, az a képek közötti különbség, mivel FKA Twigs képe szerintük nyíltan szexuális jellegű, ezzel szemben a Kendall Jennert ábrázoló plakátok lényegesen kevésbé.

(Borítókép: Lexie Moreland / Getty Images)

Címkék