A TikTok eddig is kedvelt eszköze volt a hirdetőknek, most pedig olyan változtatást vezetett be, ami még népszerűbbé teheti. Érdemes lesz még jobban megismerni a platformra jellemző keresési trendeket.

A TikTok kezébe vette a keresőhirdetési optimalizálást, és a cégek mostantól kulcsszavakkal illetve azok kizárásával is indíthatnak kampányokat. A közösségi oldal tavaly óta jelenít meg hirdetéseket is a keresési találatok között, de eddig csak automatizált kampányokat lehetett futtatni rajta, vagyis a TikTok döntötte el, hogy milyen keresésekkor mutatja meg az adott hirdetéseket. Most nagyobb kontrollt kapnak a hirdetők.

Érdemes lesz jobban megismerni a jellemző keresési trendeket

A Google és az Amazon már régebb óta használja a keresőhirdetésekben a kulcsszavas célzást. Ilyenkor a reklámok akkor bukkannak fel, ha a felhasználó az érintett kulcsszavakkal keres. Emellett a valós idejű megjelenésre is licitálhatnak a hirdetők: hogyha valaki egy márka nevét beírja a keresőbe, akkor az adott brand vagy a riválisa között dőlhet el a verseny, hogy épp abban a pillanatban melyikük hirdetése jelenjen meg a felhasználó képernyőjén. A hirdetők azt is megadhatják a licit során, hogy mennyit hajlandóak fizetni bizonyos kulcsszavakért.

A TikTok keresőhirdetései a hagyományos keresési környezethez hasonlóan fognak működni, így azoknak, akik a platformon akarnak hirdetni, érdemes lesz jobban megismerni a jellemző keresési trendeket. Ahogyan más felületeken ez már elvárás, mostantól itt is szükség lesz arra, hogy a marketingesek átlássák, a célcsoport tagjai milyen kulcsszavakkal keresik meg a releváns videókat. A kampányokat pedig úgy érdemes tervezni, hogy a hirdetés minél több vonatkozó keresésben megjelenhessen.

Sokan keresnek a TikTokon konkrét termékekre

Mint David Kaufman, a TikTok monetizációs termékmegoldásokért és műveletekért felelős globális vezetője az AdAge-nek elmondta, az új termék valójában csak az első lépés a kulcsszó-alapú hirdetési lehetőségek kiteljesítése felé. A továbbiakban a hirdetők kulcsszó-portfóliót adhatnak majd meg, és azt is beállíthatják, hogy a felhasználók a lehető legjobb pillanatban lássák meg a hirdetést, vagyis olyankor, amikor konkrét megoldást vagy terméket keresnek. Kaufman szerint a jelenlegi állapot átmeneti fázist jelent attól, hogy a TikTok egy keresőhirdetési bővítményt ajánl addig, hogy teljes értékű keresési termékké válik a kulcsszó-alapú licitálással és célzással.

A keresési hirdetés azért is lehet jó lehetőség, mert a TikTok közönségének 57 százaléka használja a keresőt, és 23 százalékuk már az alkalmazás megnyitását követő fél percen belül a keresősávra lép.

Ezelőtt a hirdetőknek csak annyi lehetőségük volt, hogy beállítsák a keresés opciót a TikTok hirdetési felületén, így a már futó kampányaik felbukkantak a keresési találatok között. Most viszont a keresési hirdetéseknek egyre nagyobb szerep jut a platformon azzal párhuzamosan, hogy egyre nagyobb teret nyer az e-kereskedelem, és a potenciális vásárlók egyre inkább a közösségi médiához fordulnak, hogy információt szerezzenek egy-egy termékről. A videós platformok nagy lehetőséget látnak ebben és még azt sem tartják kizártnak, hogy egy idő után vezető pozíciót szereznek a termékkeresések terén, átvéve a vezetést a hagyományosabb, Google- és szövegre irányuló keresésektől.

Gyorsan népszerűvé válhat egy-egy termék

A különböző közösségi oldalakon némiképp eltérő ajánlatokkal lehet találkozni: míg a YouTube-on keresési és videókban megjelenő hirdetéseket is lehet vásárolni, az Instagram több keresési hirdetési opcióval kísérletezik, és valószínűleg a TikTok is így fog tenni, miután előkelő helyet foglal el kereskedelmi tartalmak viralizálásában. Vagyis az ottani videókban bemutatott termékek könnyen és gyorsan válhatnak népszerűvé, amit érdemes lehet kihasználniuk a márkáknak. Kaufman arról is beszélt, hogy háromból egy felhasználó a TikTokon néz utána annak a terméknek vagy szolgáltatásnak, amire máshol talált rá.

De a keresési hirdetési kampány más stratégiát igényel, mint egy hagyományos hirdetési kampány a közösségi médiában. Míg a közösségi média általában alkalmas arra, hogy széles közönséget érjünk el és terjesszük a márkaismertséget, a keresési hirdetések sokkal inkább teljesítményalapú megközelítést tesznek lehetővé. A közösségi médiában megjelenő hirdetések az emberek érdeklődési körére és az egyes demográfiai csoportokra optimalizálhatók jól, a keresési hirdetésekkel a fogyasztók szándéka célozható meg, ami a kereséseikben fejeződik ki.

A TikTok eddig is ajánlott a keresési hirdetőknek visszajelzést arról, hogy milyen lekérdezéseknél jelent meg a reklámjuk, de utána a hirdetők nem tudtak ez alapján tovább igazítani a kampányon. Most azonban ez megváltozik, és így még hatékonyabban érhetik el a célközönségüket a márkák.

Címkék