A videós tartalmak elemzésével és közönségméréssel foglalkozó Tubular Labs közzétette legújabb jelentését a közösségi média videótrendjeiről, amelyből kiderül, hogy milyen irányok jellemzik a tartalmakat és tartalomgyártókat 2024 második felében.

A jelentés a makrotrendek elemzésével kezdődik, amiből rögtön kitűnik egy érdekesség: bár a rövid, vagyis maximum félperces videók továbbra is hódítanak, megnőtt a nézők érdeklődése az ennél kicsivel hosszabb, egy-két perces videók iránt. A Youtube-on egy év alatt 39 százalékkal nőtt a fél-egyperces videók mennyisége, a TikTokon ugyanennyivel az egy-két perceseké, miközben a félpercesnél rövidebb videók nézettsége mindkét platformon visszaesett. A TikTokon a két-öt, öt-tíz és tíz-tizenöt perces videók is felfelé ívelnek.

Pénzügyek és játékok

Ami a legnépszerűbb videós témákat illeti: miközben a TikTokon az Emberek és életstílus kategória a legnézettebb, rohamosan növekszik a Szépség és zene (22 százalékkal) témaköre is, de különösen az Üzlet és pénzügyek kategóriája kapott szárnyra, ahol egy év alatt 73 százalékkal nőtt a megtekintések száma.

A gameplay-tartalmak soha nem látott magasságokba lőttek ki a Youtube-on 2024 júniusában hatmilliárdos havi megtekintéssel, és úgy tűnik, a videómegosztó az igazi otthona ennek a formátumnak, amelyen keresztül a videójátékokba pillanthatunk bele és abba, hogyan játsszák őket. A gamerek egyébként is a legnagyobb influenszerek közé tartoznak a közösségi univerzumban, a legnépszerűbb játékok pedig a Minecraft, a Grand Theft Auto, a Roblox, és a Fortnite.

AI: tánc és macska

A mesterséges intelligencia szintén egyre nagyobb teret foglal el a közösségi médiában folyó beszélgetésekben, a TikTokon a legtöbbször a Szórakozás kategóriában kerül szóba, és csak azt követi a Tudomány és technika. Meglepő módon az üzleti témák kapcsán annyira még nem emlegetik gyakran az AI-t.

A mesterséges intelligenciával generált tartalmak között előkelő helyen szerepelnek az AI-jal készült táncvideók: ezekben a felhasználók a számítógéppel gyártott testekre rámontázsolják a saját arcukat. A trend januárban kezdődött a Youtube-on, és június elején 169,5 milliós megtekintéssel tetőzött a TikTokon. Június közepén, amikor a trend kifulladt a TikTokon, új erőre kapott a Youtube-on, ahol a megtekintések egy hét alatt 135 százalékkal nőttek.

A tánc mellett szintén nagy népszerűségnek örvendenek a macskák, ezen belül is Yunus Duygulu médiaművész mesterséges cicái. Az AI Cat trendhez azután más alkotók is csatlakoztak, és január és augusztus között a megtekintések a különböző platformokon összesen elérték a kilencmilliárdot.

@cute_cat_games Little Kitten Is Doing Make-up For The First Time 💫🤩🩷#catlover #cat #4upage #ai #viral #funny ♬ som original - Scarlett LookBook

A hírek a közösségi médiában

A közösségi média szerepe nem elhanyagolható a hírek közvetítésében sem, és maguk a hírportálok, hírmagazinok is keresik a lehetőségeket, hogy megnyerjék az ottani közönséget. A Hírek és politika kategóriában a legnézettebb műfaj maga a Hírek és a politika témakör, de az egy videóra eső megtekintések és interakciók számát tekintve a Szórakozás vezet. Ezen belül pedig ismét a kisállatok kerülnek reflektorfénybe, ha az egy videóra jutó megtekintéseket nézzük: ebből a szempontból az Állatok és háziállatok kategória vezeti a Hírek és politika témakört.

A hivatalos szervezetek is egyre gyakrabban fordulnak az influenszerekhez, például a NATO júliusi csúcstalálkozójára is meghívták őket, hogy beszámoljanak az élményeikről a közösségi médiában.

A New York Times még 2023 elején kezdte posztolni a politikai témájú podcastjait a Youtube-ra, az amerikai elnökválasztás kapcsán pedig kilőtt a nézettség, és júliusban elérte a 2,6 milliót. A kiadvány nem akart új közösségi médiáért felelős részleget létrehozni, a lehető legegyszerűbben akarta megoldani a podcast-tartalmak újrahasznosítását, ezért nem vet be sem különleges animációt, sem más látványelemet. A csatorna legnézettebb videója júliusban elérte a hatszázezret.

Különleges zenei fúziók

A zene szintén elengedhetetlen eleme a közösségi médiás jelenlétnek, ami nagyon értékes eszközt jelent a zenészeknek is, miközben új inspirációt ad a műfajnak. A tiktokerek gyakran kevernek zenét a klipjeik alá, és dolgoznak át slágereket felgyorsított, lelassított formában vagy techno-változatban. 2024 tavaszán Sabrina Carpenter Espresso című dalát erre reagálva már több alternatív változatban adta ki, akusztikusan, felgyorsítva, lelassítva és acappellában is.

A közösségi médiának is köszönhető a hip-hop és country egymásra találása, amelynek során az egyes irányzatok különböző elemeket kölcsönöznek egymástól. A fúzió csúcspontja az volt, amikor Beyoncé bejelentette első country albumát.

Olykor hétköznapi tartalomgyártók is alkothatnak maradandót, Megan Bonit például például az indította el a világhírnév felé a TikTokon, amikor megkérdezte, tudna-e valaki igazi számot írni abból a néhány ritmikus sorból, ami az eszébe jutott. Így indult útnak a Man in finance trend.

@girl_on_couch

Can someone make this into an actual song plz just for funzies

♬ original sound - Girl On Couch

Milyen egy jó videós tartalom? Mire kell figyelnie a márkáknak, ha sikeresek szeretnének lenni a közösségi médiában? Vendégszerzőnk, Javier Núñez Orostegui, a Publicis Groupe Hungary szenior közösségi média tartalomstratégája elárulja a választ.

Címkék