Miközben a streamingplatformok egyre inkább nyitni látszanak a filmek közben megjeleníthető hirdetések és az olyan előfizetéscsomagok felé, amelyek ezt lehetővé teszik, elindult a kísérletezés is, hogy milyen reklámformátum lenne a legmegfelelőbb erre a célra.

A Netflix például próbálkozik a filmes vásárlással és a megállításkor felbukkanó hirdetésekkel (pause ads), amelyek akkor tűnnek elő, ha a felhasználó épp szünetet tart a műsorban. A megoldás célja, hogy kevésbé legyen invazív és zavaró, mint a film közben előre tervezetten felbukkanó reklámok, azonban nem mindenki osztja a véleményt, hogy ez valóban jobb hatást kelt. A tesztelés és az idő bizonyára eldönti majd, mennyire válik be ez az eszköz, mindenesetre a technikai megvalósításra máris akadnak jelentkezők.

Ezek közé tartozik az amerikai, streamingeszközöket és okostévéket kínáló, streamingszolgáltatásokat közvetítő Roku, amely hamarosan megkaphatja a szabadalmi engedélyt a testreszabott hirdetésbeillesztéseket lehetővé tévő technológiára, amely a HDMI-csatlakozón keresztül érzékeli, ha a lejátszás szünetel. Ez azonban még nem minden, mert az új eszköz a film kontextusát és tartalmát is detektálja, ennek segítségével pedig személyre szabott hirdetéseket jelenít meg.

A szünethirdetésekkel először a ma már Disneyhez tartozó Hulu kezdett kísérletezni 2018-ban, amelyet 2020-ban az amerikai Peacock követett, majd 2022-ben jött a Max, idén pedig a Prime Video és a Netflix is csatlakozott a trendhez.

Speciális helyzetben a Netflix

A Prime Videón például, amely épp most duplázta meg az előfizetési díját Magyarországon, ha az ember megállítja a filmet, nemcsak maga a hirdetés látható, de a Kosár és a Tovább felirat is feltűnik, aminek segítségével a nézők rögtön a reklámozott termékhez juthatnak. Ez pedig a piactérrel is rendelkező Amazon esetében különösen okos ötlet.

A Netflix speciális helyzetben van, mert bár Hollywood legnagyobb stremaingplatformja, a hirdetések szempontjából nincs benne az első tízben sem. A hirdetéses változat iránti kereslet növelésére már az az ötlet is felmerült, hogy Európa és Ázsia egyes részein ingyenessé teszik a hirdetéses csomagot, és ezt az opciót Kenyában is tesztelték.

A vállalat kevesebb mint egy év alatt építette fel a hirdetési üzletét a Microsoft segítségével, amely éppen mostanában igyekszik beszállni a reklámvideók piacára. De a hirdetések bevezetése eddig nem volt egyértelmű siker, a Netflix nem produkált annyi megjelenítést, amennyi ígért.

Nagy nevek a piacon

Ma az online videós-televíziós előfizetői piacon négy cég van, amelyik igazán számít: a Disney, a Comcast, a YouTube és az Amazon, amelyek eddig a Netflixétől eltérő stratégiát követtek. Az Amazon alapbeállításként jelenítette meg a hirdetéseket az előfizetőknek, és aki nem akar reklámot látni, annak többet kell fizetnie. A Disney felemelte az alapcsomag árát, de aki nem akart többet fizetni, az választhatta a hirdetéses változatot. A Netflix változata volt eddig a leginkább felhasználóbarát, de a hirdetések szempontjából a legkevésbé hatékony is. Mivel a Prime Videót a nézők több mint 75 százaléka hirdetésekkel nézi Amerikában, a cég kevesebbet kér a hirdetőktől is. A Netflix azonban nincs könnyű helyzetben e tekintetben, mert éveken át a hirdetésmentességgel építette az imázsát, és a nézői tiltakoznának, ha kedvezőtlen változások történnének.

A szakemberek szerint ugyanakkor elkerülhetetlen, hogy a Netflix is bevezesse a hirdetéseket a jelenleg legnépszerűbb előfizetési sávjában, bár egyelőre még nincsenek erről konkrét tervek - ahogyan arról sem, hogy Magyarországon várhatók-e a streamingplatform átalakulásai.

A videóhirdetések a digitális hirdetési piac egyik legdinamikusabban növekvő szegmensét jelentik. Az elmúlt években az irántuk való kereslet és költések robbanásszerűen emelkedtek mind globálisan, mind a hazai reklámpiacon.

Címkék