Az Ifjúságkutató Intézet legújabb felmérésében a fiatalok mesterséges intelligenciával kapcsolatos hozzáállását vizsgálták. A kutatásból kiderült, hogy a 15–29 éves magyar fiatalok nagyobb része, azaz 51 százaléka érzi az AI hatását mindennapjai során.

A mesterséges intelligencia látványos térnyerése sokakat megrémít, azonban ezzel párhuzamosan a benne rejlő kihagyhatatlan lehetőségeket is egyre többen felismerik. Nincs ez másképp hazánkban sem, ahol elsősorban a fiatalok fordultak a MI felé – derül ki egy új kutatásból.

Az Ifjúságkutató Intézet legújabb kutatásában a fiatalok mesterséges intelligenciával kapcsolatos hozzáállását vizsgálták. Az intézet közleményéből kiderült, hogy a 15–29 éves magyar fiatalok nagyobb része, azaz 51 százaléka érzi az AI hatását mindennapjaiban – olvasható az Economx erről írt cikkében.

A megkérdezettek 23 százaléka szerint az AI kifejezetten hasznos, illetve 66 százalék szerint inkább „csak” hasznos. A nemeket nézve azonban jelentős eltérések tapasztalhatók: míg a férfiak 29 százaléka, addig a nőknek csupán a 17 százaléka gondolja kifejezetten hasznosnak a MI-t.

A kutatásból az is kiderült, hogy a gyakoribb használat pozitívabb hozzáállást eredményez: akik csak egyszer próbálták ki a ChatGPT-t (vagy ehhez hasonló szolgáltatást), azoknak a 38 százaléka kételkedik az AI hasznosságával kapcsolatban, szemben a rendszeres felhasználók 15 százalékával.

A megkérdezettek válaszai megoszlanak abban a kérdésben, hogy az ember meg tudja-e őrizni a mesterséges intelligencia feletti uralmat.

A válaszadó fiatalok 54 százaléka bízik abban, hogy az emberek továbbiakban is meg tudják őrizni az irányítást az MI felett. A nemek közötti megosztottság itt is jelentős: a nők jelentős, azaz 54 százaléka tart attól, hogy elveszíthetjük az irányítást, szemben a férfiak 37 százalékával.

A kutatásból kiderül, hogy a fiatalok 53 százaléka használta már a ChatGPT-t vagy más hasonló alkalmazást, közülük pedig minden tizedik rendszeresen alkalmazza. Az urbánus településeken élők nagyobb arányban próbálták már ki ChatGPT-t vagy valamely hasonló programot:

  • Budapesten 71 százalék,
  • megyeszékhelyeken 63 százalék,
  • míg a kisebb városokban 49 százalék,
  • a községekben csupán 42 százalék.

Az Ifjúságkutató Intézet kutatása arra is rávilágít, hogy jelentős információs túltelítettség köthető az AI-hoz. A kutatásnál vizsgált 15–29 évesek 60 százaléka úgy véli, hogy túl sokat beszélnek a MI-ről, ami a fejlesztői, illetve felhasználói etikai és a szabályozói kérdések mellett a mesterséges intelligencia témában megszólalók felelősségére is rávilágít.

Az Ifjúságkutató Intézet kutatása a fiatalokat 2024 januárjában vizsgálta. A válaszadás online, önkitöltős kérdőívvel támogatott interjúkkal valósult meg. Összesen ezer 15–29 éves magyarországi fiatalt kérdeztek meg reprezentatív mintaválasztást alkalmazva.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép:  Qi Yang / Getty Images )

Címkék