A videómegosztó platform májusban új szabályokat vezet be, amelyek meghatározzák, milyen tartalmak nem kerülhetnek be az ajánlott videók közé. A káros tartalmakat közzétevő felhasználóknak szankciókkal is számolniuk kell.

A TikTokot tulajdonló ByteDance közleménye szerint hamarosan szigorítják azokat a szabályokat, amely meghatározza, hogy a népszerű platform ajánlásokért felelős algoritmusa milyen videókat dobhat fel a felhasználóknak. Emellett azok is komolyabb ellenőrzés alá kerülnek, akik a feltételeknek nem megfelelő, problémás tartalmakat osztanak meg – olvasható a HVG cikkében.

A májustól életbe lépő, új közösségi irányelvekben a cégóriás felsorol minden olyan pontot, amely káros tartalomnak számít, többek között a burkolt szexuális és erőszakos tartalmakat. A szabályozásban szerepelnek emellett a „vitatott tartalmak” is, mely meglehetősen tág meghatározásnak számít. Ezek közé a korlátozások közé tartoznak a veszélyes tevékenységeket vagy challenge-eket bemutató videók, illetve a különböző fogyókúrázáshoz kapcsolódó tartalmak is. A platform szabályzata szerint a 16 éven aluli felhasználók tartalmai sem kerülhetnek be az ajánlott videók közé.

Az eddig felsoroltak mellett a szigorítások a félretájékoztatásra és az összeesküvés-elméletekre is vonatkoznak. A frissített irányelvek alapján nem kerülhetnek be az ajánlott tartalmak közé:

  • azok az összeesküvés-elméletek, amelyek állítják, hogy bizonyos eseményeket, tevékenységeket valamilyen háttérhatalom - például egy „titkos társaság” irányít
  • olyan kezelések ajánlása, melynek hatása bizonytalan, akár káros is lehet az egészségre nézve
  • kontextusából kiragadott tartalmak, mely önmagában félrevezetőek, megmásítók lehetnek
  • hiteles források manipulatív, szelektív használata, olyan módon, hogy az a tudományos tényekkel ellentétes állításokat akarjon alátámasztani
  • bizonyos eseményekhez kapcsolódó, valótlan következtetések állítása
  • potenciálisan jelentős kárt okozó félretájékoztatás tétele

A TikTok továbbá azt is közölte, hogy azoknál a felhasználóknál, akik több pontban megszegik a szabályozásokat, nem csak az adott sértő tartalom, hanem akár a teljes fiók elérhetősége is korlátozásra kerül. Ez azt is jelenti, hogy más felhasználók nem fognak tudni rátalálni a káros tartalmakat közzétevő fiókra. A felhasználók egyébként a fiókjukon keresztül követhetik szemmel, milyen korlátozások vonatkoznak rájuk.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép: Gonzalo Marroquin / Getty Images)

Címkék