A Samsung Group vállalatcsoporthoz tartozó leánycégek vezetőinek ezentúl heti hat napot kell dolgozniuk az öt helyett. A sürgősségi intézkedés a csoport reakciója a különböző gazdasági nehézségekre.

Amíg globális szinten egyes cégek a heti négynapos munkahét bevezetését fontolgatják, addig a Samsung Group a hírek szerint az ellenkező irányba bontott vitorlát. A cégcsoport minden részlegében hatnapos munkahét végzésére kötelezi a vezetőket – számolt be róla a Business Insider.

A jelentés szerint a dél-koreai cégóriás ezzel a lépésével a gazdasági ellenszéllelel szemben emeli fel a pajzsot: köztük az emelkedő olajárakkal, a magas hitelfelvételi költségekkel és a dél-koreai won erős leértékelődésével. A cég lépése az általános krízishelyzet jelenlétére utal.

Tekintettel arra, hogy fő egységeink, köztük a Samsung Electronics Co. teljesítménye visszamaradt a várakozásoktól 2023-ban, bevezetjük a hatnapos munkahetet a vezetők számára, hogy érezhető legyen a válsághelyzet, és minden erőfeszítés végre legyen hajtva ennek leküzdése érdekében.

– mondta a Samsung csoport egyik vezetője a Dailynek.

Az új munkarend a Samsung legtöbb technológiai részlegénél azonnal életbe lép, emellett a közeljövőben a pénzügyi szolgáltatási részlegeken is számítani lehet az átállásra. Más részlegek egyes vezetői egyébként már az év eleje óta önkéntes alapon dolgoznak hatnapos munkarend szerint. Samsung Electronics vezetői fakultatív módon jelentkezhetnek a szombati vagy vasárnapi napra. A vezetők alatt lévő alkalmazottak továbbra is heti öt napot dolgozhatnak.

A Samsung még nem tette közzé a 2024-es első negyedévi eredményeit, ezt április 30-án fogja megtenni. Azonban a legutóbbi eredményeit tekintve a vállalat elmondta, hogy optimista az okostelefonok iránti kereslet 2024-es fellendülésével kapcsolatban.

Magyarországon a Telekom vezette be először a négynapos munkahetet néhány dolgozó számára, azonban idén februárban végül bejelentette, hogy a másfél évnyi tapasztalat kiértékelése után úgy döntöttek, hogy lezárják a programot, mivel nem hozta a várt sikert. Egy másik vállalat pilot programja azonban még tart: a Libri-Bookline négynapos munkahét tesztje 2022 októberében vette kezdetét. A meghosszabbított tesztidőszak eredményeit idén júniusban értékelik ki.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép: Brandon Bell / Getty Images)

Címkék