A Nike az elmúlt időszakban nehezen veszi fel a versenyt az új, feltörekvő sportmárkákkal, ebből kifolyólag a marketing tevékenységének fellendítésére készül.

A Nike vezetői elárulták, hogy a sportruházat-óriás a „legnagyobb médiaköltséget” az idei olimpiára fordítja, ezzel egyetemben a marketing tevékenységét is felpörgeti. A lökettel elsősorban az a márka célja, hogy növelje a konkurencia miatt kialakult, lassuló eladásokat – közölte a Marketing Beat.

A Nike az elmúlt időszakban nehezen veszi fel a versenyt az olyan új, feltörekvő sportmárkákkal, mint az On és a Hoka, amelyek az elmúlt években extrém tempóban növekedtek és sikeresen elnyerték a futók új generációjának tetszését.

Heidi O'Neill, a Nike fogyasztói, termék- és márkaosztályának elnöke elmondta, hogy a márka idén többet költ az olimpiára, mint bármely korábbi játékra, majd azt is hozzátette, hogy a jelenlegi marketingtevékenység „az évek legjelentősebb befektetése, de a legnagyobb pillanata” is a márka történetében. O'Neill azonban nem közölt konkrét számadatokat a tervezett kiadások összegéről.

A legfrissebb adatok szerint a Nike legutóbbi negyedévében a teljes marketingköltség egy milliárd dollárt tett ki, ami 10 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az előző tizenkét hónapban 4,3 milliárd dollárt költött marketingre, ami hat százalékos növekedést jelent. O'Neill szerint a marketing jelenleg „az első számú és kiemelt beruházás” a vállalat életében. A Nike az előző év vége felé egyébként új marketingigazgatót vett fel, Nicole Hubbard Grahamet, akinek az a feladata, hogy „a márka hangját a növekedés következő korszakához igazítsa” az egyre élesedő sportruházati piacon.

A marketing fellendítésére egy nehéz időszakban vállalkozott a márka, mivel a vállalat az elmúlt öt hónapban tőzsdei értékének 25 százalékát veszítette el. A piaci elemzők és befektetők a cégóriás innovációjának hiányát okolták a csökkenő piaci részesedésért, míg a vezérigazgató a home office-t vádolta a cég gyenge teljesítményéért. John Donahoe elmondta, hogy a Nike alkalmazottai 2,5 évig dolgoztak otthonról: véleménye szerint „nagyon nehéz merész innovációt alkotni Zoomon keresztül”.

Nem a Nike az egyetlen sportmárka, amely a marketing erejével igyekszik kilábalni a nehéz időszakból. A Puma tavaly átszervezte marketingfunkcióját, és megkezdte a márka fellendítését célzó új stratégiája végrehajtását. Ennek eredményeképpen a márka tíz év után először indított globális márkakampányt.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép: Wwd / Getty Images )

Címkék