A közvélemény-kutatások szerint a brit szülők nagy arányban támogatnák az okostelefonok betiltását a gyerekek számára: a brit miniszterek is fontolóra vették a kérdést.

Brit miniszterek körében felmerült, hogy betiltják a 16 éven aluli fiatalok számára az okostelefonok értékesítését: a korlátozás gondolata azután fogalmazódott meg a kormány tagjaiban, miután több közvélemény-kutatás is azt mutatta, hogy a lakosság jelentős mértékben támogatná ezt a lépést – olvasható a The Guardian cikkében.

A brit kormány még februárban adott ki útmutatást a mobiltelefonok használatáról az angol iskolákban, néhány kampányt követően pedig más korlátozások bevezetését is fontolóra vették a gyermekek védelme érdekében.

Esther Ghey, aktivista édesanya, akinek 16 éves transznemű lányát annak két osztálytársa brutálisan meggyilkolta, a BBC-nek úgy nyilatkozott az ügyről, hogy:

Szeretnénk, ha olyan törvényt vezetnének be, amely szerint vannak olyan mobiltelefonok, amelyek csak a 16 éven aluliak számára alkalmasak... Tehát ha elmúltál 16 éves, akkor lehet „felnőtt” telefonod, de 16 éves kor alatt csak olyan, amire nem telepíthető az összes jelenlegi közösségi média alkalmazás.

A Parentkind, jótékonysági szervezet márciusi felmérése szerint – amelyet 2496 angliai iskoláskorú gyermek szülei körében végeztek –  a szülők 58 százaléka véli úgy, hogy a kormánynak be kellene tiltania az okostelefonokat a 16 éven aluliaknak. A felmérésből az is kiderült, hogy ötből több mint négy szülő szerint az okostelefonok károsak a gyermekek és fiatalok számára. A More in Common nevű szervezet felmérése pedig azt mutatta, hogy az emberek 64 százaléka szerint lenne jó ötlet az okostelefonok értékesítésének betiltása az említett korosztály körében, és csupán a 20 százalékuk vélte úgy, hogy ez rossz lépés lenne.

A támogatottság ellenére az újabb tilalom gondolata azonban néhány konzervatívot nyugtalanít. Az egyik kormányközeli forrás „elrugaszkodottnak” nevezte az ötletet, majd megjegyezte:

Nem a kormány feladata, hogy egyfajta mikroszülőként közbelépjen: inkább az, hogy a szülőket tudatosabbá tegyék a rájuk háruló hatáskörökkel kapcsolatban, mint amilyenek a weboldalak, az alkalmazások vagy akár a szülői felügyeleti alkalmazások használatára vonatkozó korlátozások.

Elmondásuk szerint csak szélsőséges esetekben tudna a kormány „jobb szülő lenni, mint a tényleges szülők és gyámok”.

A kormány szóvivője elmondta:

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy az Egyesült Királyságot a legbiztonságosabb hellyé tegyük az online környezetben is jelenlévő gyermekeknek, amint azt a mérföldkőnek számító online biztonsági törvényünk is bizonyítja.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép: puhimec / Getty Images)

Címkék