A kínai ByteDance után az amerikai tartalomgyártók is beperelték az Egyesült Államokat annak a törvénynek az elfogadása miatt, amely arra kényszeríti a TikTokot, hogy eladja tulajdonrészét az USA által jóváhagyott vevőnek, különben kitiltják az alkalmazást az országból.

TikTok tartalomgyártók egy csoportja keresetet nyújtott be az Egyesült Államok szövetségi bíróságához, hogy megvétózzák a Joe Biden elnök által aláírt törvényt, amely kikényszerítené a 170 millió amerikai által használt platform elidegenítését vagy betiltását.

Már a törvényjavaslat születésekor lehetett érezni, hogy a platformmal szembeni fellépés nem csak a ByteDance, hanem a felhasználók és legfőképpen a tartalomgyártók érdekeit is sérti. A platform már korábban kijelentette, bírósági úton fog harcolni a törvény ellen, mivel az sérti a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságot.

170 millió amerikai szólásszabadságát tiporja el a törvény, tönkretesz 7 millió vállalkozást, és bezár egy olyan platformot, amely évente 24 milliárd dollárral járul hozzá az Egyesült Államok gazdaságához

– közölte a cég április közepén.

Öt olyan tartalomgyártó, aki a TikTok-ra építette fel az üzleti modelljét, most csoportos keresetet indított annak érdekében, hogy a bíróság nyilvánítsa semmisnek az április 24-én a Joe Biden által aláírt jogszabályt.

A felperesek között van egy tengerészgyalogos, aki a farmjának a termékeit árulja, egy süteményeket sütő és áruló háziasszony, egy amatőr sportkommentátor, egy bibliai kvízeket megosztó hip-hop zenész és egy szexuális bántalmazást elszenvedők jogaiért kiálló aktivista. A tartalomgyártók a bírósági keresetben leírták, hogy bár különböző helyekről, szakmákból, életpályákról és politikai meggyőződésekből érkeztek, egységes a véleményük. Szerintük a TikTok egyedülálló és pótolhatatlan eszközt biztosít számukra az önkifejezésre és a közösségformálásra.

A jogalkotók továbbra is úgy vélik, hogy a jogszabály nem a közösségi platform működését kívánja függetleníteni Kínától, hanem minden olyan online platformot, melynek jelenléte nemzetbiztonsági kockázatokat jelent az Egyesült Államoknak.

Az április 24-én aláírt törvényjavaslat 270 napot ad a TikTok pekingi székhelyű anyavállalatának, hogy eladja az alkalmazás amerikai részét, a perben azonban kérhetik a felperesek a végrehajtás felfüggesztését, aminek ha helyt ad a bíróság, a határidő a jogi eljárás lezárásáig eltelt idővel eltolódhat.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Forrás: Yahoo!Finance)

(Borítókép:  Craig Barritt / Getty Images )

Címkék