A Universal Music Group és a TikTok új licencmegállapodást jelentett be, amely véget vet a jogdíjak körüli vitának: visszatérnek a sztárok dalai a platformra.

A TikTok februárban elején olyan világsztárok dalait távolította el a platformjáról, mint Taylor Swift, a The Weeknd és Drake, miután vitába keveredett az előadók lemezkiadójával, a Universal Music Grouppal (UMG). A hónapokig tartó egyezkedés után a két cégóriás végre megállapodásra jutott: bejelentették az új licenc szerződést, így a fent említett zenészek dalain kívül többek között Lady Gaga, Olivia Rodrigo, Ariana Grande vagy Billie Eilish zenéi is újra elérhetővé váltak a platformon – számolt be a hírről a Telex.

Az UMG és TikTok egy január utolsó napján lejárt licenc szerződés miatt rántott kardot, amelyet az ellentétes érdekek miatt nem sikerült megújítani. A meglepő jelenséget a két cég közötti nyilvános összeszólalkozások előzték meg. Az UMG problémája az volt, hogy más közösségi oldalakhoz képest a TikTok töredék árat akart fizetni a náluk található dalokért. Az Universalnak a TikTok tartalomkezelésével is gondjai voltak, mivel az nem moderálta megfelelően a gyűlöletbeszédet, a kirekesztést, illetve a zaklatást az felületén. Azzal is elégedetlen volt, hogy a TikTok nem kezelte megfelelően az aggályait a platformon található AI generálta zenékkel. A TikTok eközben azzal vádolta az 1934-ben alapított lemezkiadót, hogy „hamis narratívát és retorikát” alkalmaz.

A kedélyek először április közepén kezdtek el csillapodni, amikor a UMG kezében lévő Taylor Swift dalok újra megjelentek a platformon. Ennek elsődleges oka, hogy az énekesnőnek külön megállapodása van a lemezkiadóval, így a dalainak jogai az ő kezében vannak. A popdíva így kikerülhette azt, aminek számos zenész áldozatául esett.

A két cég mostani megállapodása szerint a UMG által képviselt művészek és a Universal Music Publishing Group által képviselt dalszerzők zenéi „a kellő időben” visszatérnek a TikTok oldalára. A lépés új fejezetet jelent a két cég együttműködésében:

A TikTok-kal való kapcsolatunk új fejezete a zene értékére, az emberi művészet elsőbbségére és a kreatív közösség jólétére összpontosít. Alig várjuk, hogy a TikTok csapatával együttműködve előmozdítsuk előadóink és dalszerzőink érdekeit

– mondta Sir Lucian Grainge, a Universal Music Group elnök-vezérigazgatója nyilatkozatában.

A TikTok vezérigazgatója hozzátette, örül, hogy sikeresen megegyeztek és elkötelezettek a közös munka mellett.

A zene a TikTok ökoszisztéma szerves részét képezi, és örülünk, hogy megtaláltuk ehhez az utat a Universal Music Grouppal

– mondta a TikTok vezérigazgatója, Shou Chew.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép: Samir Hussein / Getty Images)

Címkék