Újabb csomaggal bővíti tárházát a népszerű zene megosztó csatorna. A Spotify ezúttal a videós oktatóanyagok felé nyitja kapuit a hangoskönyvek és a podcastek után. A kurzusokat egyelőre csak a brit felhasználók érhetik el.

A több mint 600 millió felhasználóval rendelkező platform, a Spotify a hangoskönyvre specializált előfizetésének bejelentése után, most az online oktatóanyagok piacát készül meghódítani. A cég ugyanis az Egyesült Királyságban élő szűkebb tesztelői réteg számára freemium modellben kezdett el elérhetővé tenni online videós tanfolyamokat. A tananyagok első két oktatóanyaga díjmentesen elérhető, azonban a további tartalmak már fizetősek – közölte a HWSW.

A tanfolyamok költsége körülbelül 20-80 font, azaz 9200 és 37 ezer forint között mozognak, függetlenül attól, hogy a felhasználó a Spotify alap vagy prémium csomagját használja. Az oktatási üzletág termékigazgatója, Mohit Jitani elmondása szerint még tesztfázis alatt van az újítás, így a szélesebb körű bevezetésig történhetnek módosítások.

Az oktatóvideók a Spotify kezdőlapján és egy külön fülön lesznek megtalálhatóak, illetve webes felületen és mobilalkalmazáson belül is egyaránt elérhetőek lesznek. A kezdetleges mintaanyagban látható videók egyelőre azt mutatják, hogy az újítás rendkívül sokszínű témákat kínál majd a tanulni vágyók számára: például a szabadidős hobbik és a zeneszerzés témaköre mellett elérhetőek lesznek irodai szoftverek, például az Excel használatát tanító videók, illetve önfejlesztéssel kapcsolatos kurzusok.

A Spotify-nak eddig a Skillshare, a PLAYvirtuoso, a BBC Maestro és a Thinkific a parnerei, akik kurzusokat nyújtanak számára. Ezek a cégek licenceléssel teszik elérhetővé a streamingóriásnak a videók értékesítését. A cég egyelőre nem határozta meg a jutalékok eloszlási arányát. Továbbá arról sem tett említést, hogy jár-e valamilyen kedvezmény a prémium előfizetők számára. Az is kérdéses, hogy a szolgáltatás mikortól lesz bevezetve a piacon. Egyelőre annyi tudható biztosan, hogy kurzusok utáni bevétel az alkotó, a kiadó és a Spotify közt oszlik el, és a tartalmi partnerek felügyelik a tartalomkészítők kifizetését.

A kérdések ellenére a Spotify az újításával jó úton halad, ugyanis az online tanulás piaca 2023-ban a becslések szerint 315 milliárd dollár volt, így egy virágzó üzletágba lépett bele a streamingóriás.

(Borítókép: Thanasis Zovoilis/ Getty Images)

Címkék