Mekkora a valószínűsége annak, hogy egy Folyékony Halál névre keresztelt ásványvíz valaha népszerűvé válik, és akkorát robbant az alkoholmentes italok piacán, mint azt a Liquid Death tette idén nyáron Amerikában és Nagy-Britanniában?

Elsőre talán azt mondanánk, hogy nem nagy. Ezt az egyszerű ásványvizet azonban eredeti dizájnnal és koncepcióval sikerült annyira felhájpolni, hogy a nyári fesztiválok valódi sztárja lett. Mindemögött Mike Cessario grafikust kell keresnünk, a cég alapító-vezérigazgatóját, aki a szokatlanság erejével hálózta be a fogyasztókat. A márka több fronton is igyekszik felhívni magára a figyelmet és kitűnni a vetélytársai közül, nem kis sikerrel.

Míg a legtöbb ásványvíz a tisztaságra, a hidratációra és így az egészségre helyezi a hangsúlyt, a Liquid Death esetében nyoma sincs az egészségre való nyílt hivatkozásnak, éppen ellenkezőleg. A csomagolás a nem túl egészséges italokéra hasonlít, mint az alkoholos frissítőké vagy az energiaitalok, és akkor a nevet még nem is említettük.

Morbid humor

A brand tudatosan akarja kifigurázni az ismert márkákat, de viccet csinál önmagából és a marketing egész jelenségéből is. Az egyik erőforrása a cinizmusba hajló morbid humor, amivel a közösségi médiában is gyakran tetten érhető, korszellemet tükröző hangulatot ragadja meg. Az elnevezés annyira abszurd, hogy az elején sokan azt hitték, átverésről van szó. Ugyanakkor minden nagyon precízen és többrétegűen kitalált. A folyékony halál szókapcsolat a szomjúság meggyilkolásának gondolatára utal és a halál a műanyagra koncepciót is magába foglalja. Az italokat ugyanis alumíniumba csomagolják, amelyet könnyebb újrahasznosítani, mint a műanyagot.

Különleges dizájn

Az alumínium pedig szintén több szempontból hasznos ötlet: lehet általa a fenntarthatóságra hivatkozni, ugyanakkor a sörösdobozra hajazó dizájn miatt nemhogy nem ciki, de egyenesen menő az összejöveteleken, fesztiválokon kézben tartani. Semmi sem emlékeztet rajta vízre.

A márka egyben azt a jól látható hullámot is meglovagolja, amellyel egyre több fogyasztó fordul az alkoholos italoktól az alkoholmentesek felé. Ugyanakkor az ember furán érezheti magát, ha például egy társaságban egyedüliként szorongatja a vizesüveget vagy -poharat. A Liquid Death célja, hogy kiküszöbölje a kellemetlen pillanatokat.

Mint Cessario egyszer elmondta, az inspirációt az adta, hogy a zenészek olykor energiaitalos dobozokban kapják a vizet a színpadon a szponzorációk miatt. A Liquid Death sarokkövét pedig a koncertek és fesztiválok adják.

Kreatív PR-mutatványok

A cég rendszeresen áll elő különböző kreatív PR-ötletekkel is, 2020-ban például rock- és punkegyüttesek közreműködésével olyan albumot készítettek, amelyet a Liquid Death „gyűlölőinek” kommentjei ihlettek. A márka cinikus szelleméhez hűen olyan számcímekkel lehet találkozni, mint Inkább megölöm magam vagy Folyékony szánalom. Egy másik kampányban Tony Hawk gördeszkással együttműködve az ő vérével díszített gördeszkalapokat árusították jótékony célra, a Super Bowlra pedig felbéreltek egy boszorkányt, hogy elvarázsolja az egyik csapatot. A trükkök bejöttek, és a Liquid Death-t nemcsak viszik, mint a cukrot, de gyakran hivatkoznak rá jó marketingpéldaként is.

Címkék