Jason Tabeling, a Further adatelemző cég megoldásokért felelős vezetője érdekes jelenségre figyelt fel. Hipotézise szerint a nagy nyelvi modellek (LLM), vagyis mesterséges intelligencián alapuló csetrobotok alapvetően változtathatják meg a keresési stratégiáinkat.

Miután egyre inkább megszokjuk, hogy a ChatGPT-től részletes mondatokban kérdezünk, egyre részletesebbé válnak a Google-kereséseink is.  Jason Tabeling a Google Ads amerikai adatainak elemzésével jutott arra a következtetésre, hogy az olyan egyszerű, kulcsszavas keresések helyett, mint például gépjármű-biztosítás vagy futócipő, az emberek egyre inkább az összetettebb, társalgási jellegű keresések felé haladnak, mint például: "Mennyi a biztosítás egy 2022-es Accordra".

A szakértő 41 millió 2022. január 1. és 2024. május 31. között érkezett keresést és több mint 83 millió megjelenést elemzett. Az időtartományt három csoportra osztotta: a ChatGPT megjelenése előtti és utáni év, valamint 2024 első öt hónapja, amikor már a Google Geminije, a korábban Bard néven ismert chatbot is létezett, májusban pedig Amerikában a Google bevezette az AI-áttekintést, ami az első keresési oldalon anélkül ad választ a kérdésre, hogy rá kellene kattintani bármelyik weboldalra. A keresési kifejezések pedig öt különböző mérettartományba kerültek: az 1-2 szavas, a 3-4 szavas, az 5-6 szavas, a 7-8 szavas és a 8 szónál hosszabb körbe.

Így változtatta meg a mesterséges intelligencia a kereséseket

A két jelenséggel, a keresési kifejezések változásával és az AI-áttekintéssel párhuzamosan egy másik folyamat is lejátszódott: a CPC, vagyis a kattintásonkénti költség emelkedett, a CTR vagyis az átkattintási arány pedig csökkent. Úgy tűnik, hogy kevesebb kattintás érkezett a hagyományos hirdetésekre, mivel a hosszabb kifejezésekkel kereső felhasználók az AI-áttekintéseken keresztül megtalálták a választ a kérdéseikre.

Az elmozdulás pedig leginkább a korábban 5-6 szavas keresések tartományát érinti, amelyek 7-8 szavassá változtak. Ez utóbbi tartomány a ChatGPT elindítása óta majdnem megduplázódott. Vagyis azok a fogyasztók kezdtek még specifikusabban keresni, akik korábban is az összetettebb kifejezéseket részesítették előnyben. Összességében a hét-nyolcszavas mondatok viszont csak a keresések mintegy tíz százalékét teszik ki, a legtöbben még mindig maximum négy szót írnak be a böngészőbe.

A CPC-növekedés ugyanakkor minden mérettartományban érzékelhető; a legnagyobb ugrásokat a 3-6 szóhosszúságú csoportban találni, ahol a CPC-k 60 százalékkal emelkedtek. Az átkattintási arány azonban minden mérettartományban csökkent, a legfeltűnőbben az 5-7 szavas kereséseknél. Vagyis minél részletesebben keres valaki, annál valószínűbb, hogy AI-választ fog kapni.

Hogyan alkalmazkodhatnak a hirdetők?

Magyarországon egyelőre még nem elérhető az AI-áttekintés, de a keresési stratégiát már itt is elkezdték átalakítani a csetrobotok. A hirdetőknek ezért érdemes nyomon követniük a keresőszavaik adatait, így azonosítani lehet azokat az elmozdulásokat illetve trendeket, amelyek a fogyasztói magatartás változásaira utalhatnak.

Ha változás észlelhető a fogyasztók keresési szokásaiban, akkor az adatelemzés nyújthat iránymutatást abban, hogy hogyan érdemes átalakítani a céloldalakat, a hirdetési szövegeket és az egyes tartalomtípusokat. Ahogy a fogyasztók egyre inkább társalgási jellegű keresésekben gondolkodnak, közvetlenebb rálátás nyílhat a szándékaikra, ez pedig sokat javíthat a konverziós arányokon.

Érdemes lehet azt is megfigyelni, hogy az egyes modellek, például a ChatGPT, a Perplexity és a Gemini milyen gyakran jelenítenek meg bizonyos márkákat, és hogyan ingadoznak ezek az eredmények naponta. Aki már most elkezdi nyomon követni ezeket az adatokat, versenyelőnyre tehet szert, ahogy egyre gyorsabban változik a keresési technológia.

A Google eközben elképesztő negyedéves eredményekről számolt be, melyeket részben a mesterséges intelligencia területén megvalósított innovációknak tulajdonít.

Címkék