Eddig a legtöbb cég kevésbé foglalkozott azzal a ténnyel, hogy a digitális hirdetések jelentős szénlábnyommal járnak. Azonban egyre nagyobb a tudatosság ezzel kapcsolatban a szakemberek körében, és egyre többen igyekeznek környezetbarát hirdetési megoldások segítségével is csökkenteni a kibocsátásukat. Milyen eszközök állnak rendelkezésre és mennyire elterjedtek ezek a megoldások? Erről kérdeztük Toldi Miklós Online Marketing Tanácsadót.

Az internet szénlábnyoma a repülésével vetekszik, ennek pedig mintegy két százalékát adják a hirdetések. Egy hirdetésmegjelenítés körülbelül egy gramm karbonkibocsátással jár. Ezen belül is a programozott hirdetések tartoznak a legnagyobb kibocsátók közé, amelyek bonyolult folyamatok során jutnak el a felhasználók elé, és akár többször is oda-vissza utaznak az eladó és a vevő platformok között.

Még nem általánosan elterjedtek a környezetbarát megoldások

Mint Toldi Miklós elmondta, az elmúlt években egyre hangsúlyosabb szerepet kap a fenntarthatóság kérdése a vállalatok, cégek stratégiájában.

„Az látszik, hogy ez a szemlélet megjelenik a marketingtevékenységekben is. A fogyasztók pedig egyre inkább előnyben részesítik azokat a brandeket, amelyek környezettudatosak. Ennek köszönhetően a cégeknek is érdekükben áll a környezetvédelemre figyelni. Természetesen a hirdetési megoldások apró szeletei ennek a témának (környezetvédelem), de érdemes ezzel foglalkozni.”

Mint a szakember hozzáteszi, a green marketing és a fenntartható adtech megoldások iránti érdeklődés növekszik, de azért általánosan elterjedtnek egyáltalán nem mondható.

„Jellemzően azoknál a vállalatoknál merül fel ez a kérdés, amelynek a célközönsége is érzékeny a témára.”

Milyen eszközökkel lehet zöldíteni a hirdetéseket?

Mint Toldi Miklós elmondta, a hirdetések kiszolgálása jelentős energiafogyasztással jár, azonban az energiahatékony infrastruktúrával is csökkenthető a karbonlábnyom. Ezt energiahatékony szerverek és adatközpontok segítségével lehet elérni. A felesleges adatok minimalizálása szintén fejleszti a kampányok hatékonyságát, ami egyben kevesebb energiafelhasználást is jelent. Szintén több cég él a karbonkompenzáció lehetőségével, figyelembe véve a hirdetési tevékenysége karbonlábnyomát. Az automatizált hirdetések optimalizálása esetén többek között az algoritmusok finomhangolásával redukálható a felesleges hirdetésmegjelenések és kattintások száma.

Csökkenteni a folyamatok számát

Az eladási és vételi oldal közötti tranzakciók számának csökkentésére több módszer is kínálkozik. Előszűréssel korlátozható például a licitek száma, és hasznos megoldás lehet a supply path optimization (SPO) vagyis útvonaloptimalizálás is, amely egyszerű, direkt útvonalat kínál a hirdető és a neki leginkább megfelelő kiadvány között, csökkentve ezzel a felhasznált energiát. Több vételi platform is biztosít ilyen terméket, amellyel kapásból kizárja a nem megfelelő hirdetési helyeket, és csak az elvárt minőségű oldalakra irányítja a reklámokat.

A zöld hirdetési eszközök használatával a márkák elkerülhetik a csak reklámozásra készült spamoldalakat, az automatikusan lejátszott videós és vizuális hirdetésekkel túlterhelt webhelyeket. Az ilyen felületeket nem arra tervezték, hogy élvezetes élményt nyújtsanak a fogyasztóknak vagy jó hirdetési lehetőségeket a márkáknak, csak a pénzügyi haszon miatt léteznek, méghozzá gigantikus környezeti terheléssel.

Ahol a vállalatok és a környezet érdekei találkoznak

A fogadó oldalon tükörmegoldásként áll a fenntarthatóságot kereső márkák szolgálatára a hirdetési helyek újrahasznosítása, ami azt jelenti, hogy csak azoknak küldik el a reklámokat, akik igénylik őket, és csak akkor töltik be az adott tartalmat, amikor a felhasználó épp a nézetablakban tartózkodik.

Az automatizált hirdetések fenntarthatóságához hozzájárulhat az adatalapú célzás is, ami a közönségadatok mellett figyelembe vesz olyan tényezőket is, mint a weboldal jellemzői és a kampány mérete. Biztosítja, hogy a hirdetések azokhoz kerüljenek, akiket a legnagyobb valószínűséggel érdekelnek, csökkentve ezzel mind a szén-dioxid-kibocsátást, mind a felhasználókat zavaró tényezőket.

A médiaipar zöldebbé tételére szakosodott Scope3 reklámtechnológiai cég még új mérőszámot is létrehozott, mellyel az ezer megjelenésre jutó szén-dioxid-kibocsátás adható meg grammban (gCO₂PM). Minél magasabb ez az érték, annál több károsanyag-kibocsátással jár egy kampány, ez pedig irányadó lehet a cég karboncsökkentési lépéseire nézve.

Az említett megoldások kapcsán látható, hogy a vásárlók és a környezetvédők érdekei, valamint a globális felmelegedés elleni küzdelem és a vállalatok céljai is összhangba kerülnek. Így a „zöld média” egy olyan szövetség alapját képezheti, amely mindenki számára előnyös lehet.

Címkék