A hallgatók definiálták a problémás tartalmakat, az eredmények jól mutatják a hirdetésekkel kapcsolatos igényeket.

A Committee of Advertising Practices (CAP) kutatása szerint a podcasthallgatók a legnagyobb gondot abban látják, hogy gyakran nem egyértelmű, mikor hallanak reklámot, mivel sok esetben a tartalomgyártók rafinált módon rejtik el a szponzorációra vonatkozó információkat.

A podcasthallgatók egyértelműségre vágynak

A CAP eredményei azt mutatják, hogy a hallgatók világosan érthető megnevezéseket szeretnének a fizetett tartalmak esetében. A „fizetett hirdetés” és a „szponzorált tartalom” kifejezéseket részesítenék előnyben, mivel úgy vélik, hogy a „partner” vagy „támogató” szavak megtévesztőek lehetnek.

Emellett értékelnék, ha valamilyen egyértelmű jelzéssel, például egy rövid dallammal is jeleznék, ha adás közben hirdetés következik, hogy a fizetett rész elkülönüljön a szerkesztői tartalomtól.

Beth Erwin, a kutatás vezetője maga is úgy véli, hogy a hallgatóknak nem kellene nyomoznia azután, hogy mi reklám és mi nem.

„Azzal, hogy a készítők egyértelműen és őszintén jelzik, mikor jelenik meg hirdetés a tartalmukban, tovább mélyíthetik a kapcsolatot a hallgatóikkal, hiszen elkerülhetik, hogy meginogjon a hitelességük és az irántuk érzett bizalom.”

A podcastok különlegességét nem áldozhatjuk fel a hirdetések oltárán

A CAP kutatása szerint a hallgatók intimebb kapcsolatot éreznek a podcastok műsorvezetőivel, mint más médiumok esetében, és kevésbé tartják kommersznek magát a műfajt is. Az olyan hirdetések, amelyek távol állnak a podcast világától, az adott tartalomgyártótól, vagy az epizód témájától, rendkívül zavarják a hallgatókat.

Egy 2023-as tanulmányból kiderült, hogy a hallgatók 42%-a egyszerűen átugorja a reklámokat. 18% ugyan meghallgatja, de idegesítőnek találja, 14%-uk számára pedig teljesen érdektelenek. Szintén mindössze 14% számolt be arról, hogy érdekesnek és egyáltalán nem zavarónak találja a podcastokban elhelyezett hirdetéseket.

Azon hirdetőknek tehát, akik látják a podcastokban rejlő potenciált, alaposan meg kell fontolniuk, milyen formában kívánnak élni a műfaj adta reklámlehetőségekkel. A készítők többsége ugyanis nem hajlandó feladni a felépített követőtábor bizalmát, és csak akkor nyitott fizetett együttműködésre, ha ő maga is jónak tartja a hirdetett terméket.

(Nyitókép: Getty Images Hungary)

Címkék