A kaliforniai székhelyű technológiai óriás mesterséges intelligencia alapú keresésekkel kísérletezett, hogy felvegye a versenyt riválisaival, azonban az eredmény nem éppen azt hozta, amit vártak.

A legismertebb kereső szolgáltatás, a Google az elmúlt hetekben mesterséges intelligencia alapú keresésekkel kísérletezett, azonban ennek következményei és tapasztalatai nem úgy sültek el, ahogy eredetileg számítottak rá. A Google a nemrég bejelentett, egyelőre csak Amerikában elérhető új funkcióját, az AI Overview-et tesztelte.

Az ügyetlen kísérletezés alkalmával a Gemini modell úgynevezett „MI-összefoglalókat” állított össze a rendelkezésre álló források felhasználásával. (A keresőbe integrált AI-felhasználás lényege, hogy gyors összefoglalót nyújtson a keresett témáról.) Ezekkel akár a bejelentkezett és nem inkognitóban kereső felhasználók is találkozhattak – számolt be cikkében az Index.

Minden napi kavicsunkat add meg nékünk ma

A probléma ott kezdődik, hogy szolgáltatásba több, elsőre viccesnek tűnő hiba is becsúszott, ugyanis ezek az összefoglalók sokszor valótlan állításokat tartalmaztak. Mindez pedig mégsem olyan humoros, amennyiben valaki komolyan veszi őket. Ugyanis többek között olyan tanácsok érkeztek a rendszertől, mint:

  • ha a sajt folyamatosan leesik a pizzáról, érdemes azt ragasztóval fixálni, vagy
  • ha napi egy kő elmajszolása megőrzi az egészséget.

Az AI-összefoglalókat a vállalat egy éve tesztelte először, azonban most kénytelenek voltak a félresikerült instrukciókat a rendszerből manuálisan eltávolítani. A Google a teszteléssel igyekszik nem alulmaradni az OpenAI-féle ChatGPT által kirobbantott harcban, mivel a cég tisztában van vele, hogy a különböző nyelvi modellek hosszútávon az internetes keresés konkurenciáivá válhatnak.

A Yahoo!Finance-nek nyilatkozó akadémikusok szerint az a probléma, hogy

a kísérletezéssel a cégóriás a megbízhatóságot kockáztatja,

hiszen érvényét veszti az az általános mondás, „ha nem vagy biztos benne, keress rá Google-ön.”

A Google-nek legutóbb a Gemini nevű képgeneráló okozott fejfájást, amiért az AI eszköz a történelmi személyiségeket pontatlan etnikum szerint ábrázolta. Az ilyen jellegű bakik egyébként a részvénypiacokon milliárdos mozgásokat generálnak. A technológiai óriás szerint azonban szolgáltatásuk továbbra is kiváló minőségű információforrás.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép:  NurPhoto / Getty Images )

Címkék