Scarlett Johansson szerint az OpenAI olyan hangot adott a ChatGPT rendszerhez, amely kísértetiesen hasonlít az övére, miközben ő maga nem volt hajlandó megszólaltatni a chatbotot.

Az OpenAI a napokban bemutatta az első multimodális modelljét, mely egy kellemetlen ügybe fulladt. Scarlett Johansson amerikai színésznő ugyanis perrel fenyegeti a ChatGPT-t is fejlesztő céget, miután a vállalat a hangjára ijesztően hajazó hangszínnel látta el új chatbotját. Hollywood és a techóriások közötti feszültség nem újkeletű: korábban több színész és híresség is pert helyezett kilátásba az AI kellemetlen hozadékai miatt. Véleményük szerint a mesterséges intelligencia deepfake generálásainak ők az egyik fő áldozatai: a technológia ellopja a külsejüket és szabadon felhasználja azt – olvasható az Index cikkében.

Johansson esete rendkívül abszurdnak tűnik: a színésznő szó szerint a hangjáért, illetve valójában a jogaiért küzd. A híresség azonban nincs egyedül: több színészszervezet és a SAG-AFTRA, a többek között a szinkronszínészek és rádiós műsorvezetők jogait képviselő szervezet is közölte, hogy számos pert készülnek indítani.

A színésznő ügye egyébként azután ütötte fel a fejét, hogy Johansson elmondta, hogy az OpenAI megkereste őt, hogy legyen a ChatGPT alkalmazásuk, a Sky hangja. Ezt a híresség elutasította, és arra sem adott engedélyt, hogy a hangját felhasználják. Ennek ellenére a Sky a színésznő hangjához kísértetiesen hasonlóan szólal meg a nemrég kiadott demó verzióban. A fordulat valószínűleg nem a véletlenek játéka: a techcég vezérigazgatója, ugyanis egyik posztjában utalt a színésznőre. Sam Altman úgy mutatta be a SKy-t, mint Ő, (Her) ami annak a filmnek a címe (magyarul: A nő), melyben Johansson egy operációs rendszer hangját játssza el, melybe beleszeret a főhőst játszó Joaquin Phoenix.

Amikor először hallottam a hangot, megdöbbentem és felháborodtam, hogy Altman úr olyan hangot használt a programhoz, amelyről még a legközelebbi barátaim sem tudják megmondani, hogy valójában nem én vagyok

– írta közleményében a színésznő, aki keresetét elküldte a techcégnek, amely tagadja a hasonlóságot, ugyanakkor nem árulták el, hogy valójában ki van a hang mögött, de erős gyanúra ad okot, hogy átmenetileg felfüggesztették a Sky működését.

A deepfake és az engedély nélküli felhasználások miatt egyre több művész küzd:a SAG-AFTRA is azért harcol a hírek szerint, hogy az érintett cégektől kompenzációt követeljen a szervezet tagjainak.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

(Borítókép: Nbc / Getty Images)

Címkék