Amikor a TikTok fiatalokra gyakorolt hatásáról beszélünk, a téma körbejárása rendszerint lesújtó képet fest. Ám felmerül a kérdés: Tudjuk ezt a felületet arra használni, hogy segítse a gyerekek mentális gyógyulását? Legújabb videocast adásunkban többek között erről beszélget Márton Szabolcs, a MediaFuture szakmai vezetője Lévai Tímeával, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány kommunikációs szakértőjével és Bendl Mátyással, a POME alapítójával.

A MediaFuture harmadik videocast adásában egy társadalmi fontosságú kérdést járunk körbe: El lehet-e érni a TikTok-on krízisben lévő fiatalokat a mentális egészséget támogató, esetleg segítő videókkal?

A MediaFuture szakmai vezetője, Márton Szabolcs a téma megalapozása érdekében, arra kereste a választ, hogy 2024-ben mit jelent, hogy egy gyermek krízisben van.

Az adás egyik vendége, Lévai Tímea, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány kommunikációs szakértője elmondta, a kamaszkor egy normatív krízis, ilyenkor teljesen elfogadott, ha egy fiatal a hangulatában akár napi szinten mélységeket él meg. Hozzátette azt is, hogy a normatív krízisre más terhek, nehézségek is rakódhatnak, ami miatt már elengedhetetlen, hogy egy kiskorú segítséget kérjen és kapjon.

Az adás másik vendége, Bendl Mátyás, a POME alapítója ezután rátért arra, hogy a cégét milyen kapcsolat fűzi a Kék Vonal  Gyermekkrízis Alapítványhoz:

Néhány éve csináltunk egy rendkívül izgalmas kampányt, az UNICEF, a Kék Vonal és a Generali háromszögében, ami számos díjat nyert és egy szép projekt lett a végére.

Azt is elmesélte, hogy mivel a POME aktívan foglalkozik TikTok csatornák felépítésével, innen jött a gondolat: a Kék Vonal egy olyan brand, aminek valóban szüksége lehet egy jól működő csatornára – így folytatódott a közös munka.

Márton Szabolcs erre reflektálva megjegyezte, hogy bár tudható, hogy az említett fiatalkorú generáció elsődleges platformja a TikTok, első körben mégse az jut eszébe a videómegosztó csatornáról, hogy ez segítséget nyújthat.

Inkább arról szoktunk beszélni, hogyan a TikTok roncsolja ennek a generációnak az önértékelését, a kapcsolódását. Érdekes megközelítés, hogy mi van akkor, ha jóra használjuk azt, amit nem biztos, hogy most sokan ilyen célra fordítanak.

– tette hozzá.

Bendl Mátyás ezen a ponton megjegyezte, hogy jelenleg hazánkban három millió közelében van a TikTok felhasználók száma, akiknek a nagy része a tizennégy és a huszonnégy éves korosztály közé tehető. Véleménye szerint, így nem lehet és nem is érdemes megkerülni ezt a platformot. A Kék Vonalnak létkérdése, hogy a márka ismertsége a lehető legnagyobb legyen, hogy a megszólított korosztály tudja, van hová fordulni.

A platformra feltöltött tartalmak előtt függetlenül nem a megszokott TikTokos köntösbe vannak bújtatva:

Nagyon finoman és érzékenyen kell nyúlni minden egyes képkockához, mivel nem cukorkát árulunk, hanem lelki segítségnyújtást. Ez egy magasabb szintje a marketingnek és a közösségi média használatának

– tette hozzá Bendl.

A TikTok és a felelős tartalomgyártás

Márton Szabolcs megjegyezte, hogy a TikTok egyik sajátossága, hogy a platformon szereplő tartalmak felépítése úgy van kialakítva, hogy rövid idő alatt megragadja egy felhasználó figyelmét: „minél rövidebb idő alatt, minél nagyobbat kell mondani”. Így fontos kérdéssé válik, hogy miként lehet érzékeny témákat a platformhoz illően megalkotni márkaként.

Lévai Tímea a felvetésre reflektálva megjegyezte, hogy a felelős tartalomgyártás ebből a szempontból óriási kihívásokat görget az Alapítvány elé.

Korábban az Instagramot használtuk a fiatal korosztály megszólítására, aztán rájöttünk, hogy muszáj a TikTok-on is jelen lennünk.

Lévai elmondta, elengedhetetlen olyan partnerekkel együtt dolgozni, akiknek a szakértelmük mellett megvan az érzékenységük is. Ebből a szempontból a Bledl Mátyással kötött kapcsolat elengedhetetlen volt a profi minőség előállításához, és ahhoz, hogy minden fiatal tudjon az Alapítványról.

Bendl szerint ahhoz, hogy a Kék Vonal az érdekeltségébe tartozó korosztályt megszólítsa, tisztában kell lenni az aktuális trendekkel.

A MediaFuture harmadik videocastja, az alábbi témákat tárgyalja az adás további részében:

  • Milyen hatással van a fiatalabb generációkra a szociális média egyre radikálisabb térnyerése?
  • Milyen problémák foglalkoztatják az említett korosztályt?
  • A Covid-19 járvány miként alakította a digitális segítségkérés tendenciáját?
  • Mire kell figyelni, ha egy márka jól akar jelen lenni a TikTok-on?
  • Civil szervezetek és a partnerépítés fontossága
  • Anonimitás és márkaarc kiválasztásának kérdése a Kék Vonal szociális média tevékenységében

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb cikkekről, vagy szívesen hozzászólna a posztokhoz, akkor kövesse a MediaFuture Facebook és LinkedIn oldalát is.

Címkék